В края на първата година детето вече има около 6 зъбчета. Ако до този момент то е захранвано постепенно и с лъжичка, бързо свиква да дъвче. Храната, която приема, вече е смляна, а не пасирана, каквато е в кърмаческия период. Поради това тя се нарича още преходна, т.е. преминаваща от бебешката към храната на възрастните.
Главното изискване към храната през втората година е тя да съдържа достатъчно белтъчини, мазнини, въглехидрати, необходимите соли и микроелементи, да е богата на витамини. Основните хранителни вещества (белтъчини, мазнини, въглехидрати) трябва да са не само в достатъчно количество, но и в правилно съотношение.

В тази възраст е нужно детето трябва да получава дневно 30–50 г белтъчини, 35–60 г мазнини и 130–200 г въглехидрати

Белтъчините се набавят от различните видове месо (телешко, пилешко, риба), от млякото, яйцата и по-малко от бобовите растения и картофите. Желателно е 2/3 от белтъчините, които детето получава, да са от животински произход – месо, мляко и млечни продукти, яйца.


Най-пълноценните мазнини се съдържат в прясното масло, жълтъка на яйцето и рибеното масло.
Половината от въглехидратите, които трябва да се осигурят на детето през втората година, са от захари и захарни изделия – конфитюр, мармалад, мед, халва и др. Другата половина са от брашното, хляба, картофите и др. Когато храната е разнообразна и съдържа достатъчно плодове и зеленчуци, не е нужно допълнително да се дават витамини и минерални соли.
След първата година количеството на млякото в менюто на детето намалява, но то остава задължителна всекидневна храна. В тази възраст дневно детето трябва да приема не повече от 500 мл мляко, като една част се дава подквасено, а от другата част се приготвят различни храни – мляко с грис, с ориз или с нишесте, млечни супи, сладкиши и др. През зимните месеци прясното мляко може да се консумира на сутрешната или на следобедната закуска.
Яйцето е много ценен хранителен продукт. Жълтъкът му съдържа минерални соли, витамини и висококачествени мазнини. След 1-годишна възраст добре е да се дава 3–5 пъти седмично по 1 яйце, особено в дните, когато в менюто няма месо. При доказани алергии да се консумира само твърдосварен жълтък.
В този период растежът на детето все още е интензивен, затова и нуждите от белтъчини са по-големи, отколкото при възрастните. Поради това добре е 3–4 пъти седмично детето да яде месо. Рибата е много полезна храна, богата на белтъчини, витамини, соли. На малките деца се дава само прясна риба, немного тлъста и с малко кости – пъстърва, чига, есетра, прясна скумрия и др.
Рибата да е варена, печена или пържена, внимателно почистена от костите.
Черният дроб е висококачествена и лесносмилаема храна за малките деца. Дава се сварен и смлян с пюре от картофи, в супа или като пудинг или пастет.
Бобовите растения (боб, соя, грах) са богати на белтъчини, но са по-трудносмилаеми, затова не бива да се консумират в голямо количество. Необходимо е предварително да се накисват във вода, за да се сварят по-добре.

Задължително е менюто на детето да включва много плодове и зеленчуци Освен че са богати на витамини и минерални вещества, те поддържат нормалната дейност на червата и предпазват от запек.

Трябва да се има предвид, че витамините и минералните соли при варенето на зеленчуците преминават във водата и затова тя не бива да се изхвърля, а да се използва за приготвянето на супи и пюрета. Витамините, минералните соли и другите хранителни вещества в картофите се запазват най-добре, когато те се варят необелени.
Важно изискване за тази възраст е храната да е приготвена така, че да може да се сдъвква и усвоява най-пълно. Детето все още не може да приема общата храна за възрастни.
Не е нужно обаче винаги да се набавят специални продукти за малкото дете. Трябва умело да се използват продуктите, от които се готви за възрастните. Така например, когато в менюто на семейството има месо, от него за детето предварително се отделя малка част. Тя се смила или се накълцва ситно и от каймата се правят кюфтета на пара, пълнени чушки и т.н. Детските ястия се приготвят в отделен съд, без подправки, с прясно масло или с олио. Ако пък за възрастните се готви супа или яхния, преди да се сложат подправките и запръжката, за детето се отделя част от свареното месо и от зеленчуците, смилат се на машинка и се приготвят пудинг, мляно месо с пюре от зеленчуци и др.
От голямо значение за пълноценното хранене е и правилното комбиниране на храните при всяко ядене. Например, когато основното ядене е с месо, супата може да е постна, а десертът да е по-нискокалоричен – сурови плодове, компот и т.н. И обратно – при безмесно основно ядене супата да е с месо или с мляко, а десертът да е по-концентриран – млечна баница, палачинка, реване и т.н.
В началото на втората година детето трябва да започне да се приучва да се храни само. През този период то ще усвои най-бързо това умение, а активното хранене е най-доброто средство за поддържане на добър апетит.
Децата от 1- до 3-годишна възраст се хранят 4 пъти дневно – закуска в 8 ч., обяд в 12 ч., лека следобедна закуска в 16 ч. и вечеря в 19 ч. В тази възраст най-подходящо е равномерното разпределение на дневното количество храна между 4-те хранения, като на едно хранене не бива да се дава повече от 300–350 г готова храна.
През втората и третата година е добре вечер да се ограничават течните храни (мляко, супи и др.), за да не се налага детето да уринира през нощта.

Детска кухня

Крем-супа от черен дроб
Продукти: 25 г телешки черен дроб, 1 ч.л. препечено брашно, ½ кафейна чашка (к.ч.) мляко, ¾ ч.л. масло, ¼ жълтък (предварително разбийте целия жълтък и след това отделете малка част), 1 к.ч. бульон.
Приготовление. Задушете за 15–20 минути в част от мазнината нарязания на парчета черен дроб. Смелете го ситно или го пасирайте през цедка и го прибавете към бульона. От препеченото брашно и млякото направете сос бешамел, който прибавете към супата. Застройте с жълтъка и оставете на котлона да се вари още 10–15 минути. Прибавете и останалото масло. Може да сервирате с пържени хлебни кубчета (крутони).

Пудинг от месо
Продукти: 50 г телешко месо, 3 ч.л. сухар, 1 к.ч. мляко, 1/3 яйце (предварително разбийте целия жълтък и след това отделете малка част), 1 ч.л. масло.
Приготовление. Смелете два пъти на машинка месото, прибавете жълтъка, счукания сухар, млякото и разбъркайте добре. Накрая внимателно прибавете разбития на сняг белтък. Получената смес изсипете в намазана с масло и посипана със счукан сухар форма. Покрийте с намазана с масло хартия и варете на водна баня 1 час.
По същия начин се приготвя пудинг от пилешко месо.

Суфле от карфиол
Продукти: 100 г карфиол, 1 ч.л. брашно, 3 ч.л. сухар, 1 ½ ч.л. масло, ¾ к.ч. мляко, ½ яйце (предварително разбийте целия жълтък и след това отделете половината), 10 г кашкавал.
Приготовление. Направете от сварения карфиол пюре. Към него прибавете накиснатия в студено мляко сухар, омесете добре, прибавете препеченото брашно, останалото мляко, суровия жълтък и настъргания кашкавал. Отново разбъркайте, след което постепенно добавете разбития на сняг белтък. Изсипете сместа в намазана с масло форма, захлупете и печете на водна баня 30 минути. Поднесете с млечен сос.

Кюфтета от зеле
(за деца над 1 ½ години)
Продукти: 200 г зеле, 10 г лук, 3 ч.л. сухар, 3 ч.л. олио, ½ к.ч. мляко, 1/5 яйце (предварително разбийте целия жълтък и след това отделете малка част), 1 к.ч. бял сос.
Приготовление. Нарежете на много тънки ивици изчистеното и измито зеле, залейте го с млякото и в закрит съд го задушете до омекване с малко масло и лук.
Прибавете част от счукания пресят сухар и суровото разбито яйце и разбъркайте добре. От така приготвената смес направете кюфтета, оваляйте ги в останалия сухар и изпържете. Залейте ги с бял сос.