Безспорно кърмата е най-добрата храна за вашето бебе. Към 5–6-ия месец обаче е време да започнете да включвате първо зеленчуковите, а след това и месните пюрета в менюто на малчугана. Захранването трябва да става бавно и постепенно. Притиснати от забързаното ежедневие и постоянните ангажименти, повечето майки предпочитат да купят бурканчета с готово пюре и да го предложат на мъничето. Дали обаче домашно приготвената храна не е по-доброто решение? Готвейки у дома, ще знаете точно какво давате на вашето дете и ще му осигурите здравословна храна, съобразена с диетата и възрастта му. Някои майки обаче смятат, че този избор е прекалено сложно начинание, което ще им причини много главоболия.

Лесно и вкусно
Майките, които са избрали да приготвят храната на детето си у дома, добре знаят предимствата на прясно сготвените пюрета.


 Ясно е с какво се храни мъничето.
 Простите сметки сочат, че финансово по-изгодно е да пасирате зеленчуковата супа у дома, отколкото да я купувате от магазина.
 Може сами да избирате плодовете, зеленчуците, месото и рибата, както и подправките, които слагате в пюретата, така че те да не са прекалено солени или безсолни. 

 Детето по-лесно ще свикне с храната, с която семейството се храни, когато навърши годинка.
Мира Николова, майка на 10-месечна дъщеря, приготвя сама пюретата у дома. „Убедена съм, че е по-лесно да готвя за Елена, отколкото да купувам от магазина. Опитах няколко месеца да вземам бурканчета, но парите от детските и майчинството много бързо свършиха. Самотна майка съм и трябваше да намеря решение на проблема”, казва тя. „След кратко проучване установих, че храната в бурканчетата се готви при изключително висока температура, за да се унищожат всички бактерии, но по този начин се намаляват и полезните витамини и микроелементи.”
Приготвяйки сами храната на детето си, ще обмислите внимателно менюто му. По този начин ще създавате здравословни навици, които ще се запазят и в бъдеще. Така когато порасне, детето няма да посяга към чипса или Зрънчото, а ще предпочита моркова или ябълката.

Досадно и неприятно
Някои майки са прекалено уморени и изтощени, за да се занимават с приготвянето на храна у дома. Те за нищо на света не биха се заели да варят и да пасират моркови и зеле за бебешкото пюре. Според тях това занимание има редица недостатъци и не заслужава усилията.
 Приготвянето на всичко необходимо за бебето отнема много повече време, отколкото да отидете до магазина и да купите бурканчетата с пюре.
 Готовите детски храни са много по-удобни. Количеството им е съобразено с възрастта и възможностите на детето. Така не се налага да мерите и да гадаете дали малкото се е наяло достатъчно, или не.
 Домашно приготвената храна може да се развали много по-бързо, докато фабричната се запазва по-дълго във фризера или в хладилника.
„Това е истинско мъчение. Готвих за сина си няколко дни и накрая се чувствах толкова изтощена, че нямах желание дори да играя с него. Пазарувах, миех, белих, чистех, пасирах, замразявах и после пак и пак… Не разбирам защо да си създавам цялото това главоболие”, обяснява Ваня Тодорова, майка на 1-годишен син.
Не се притеснявайте, ако не приготвяте храната на детето си у дома. Всъщност то яде пюрета само няколко месеца. Добре обаче е да се концентрирате върху момента, в който малкото ще седне до вас на масата и ще започне да опитва от ястията за големите.

Д-р Виолета Спиридонова
педиатър