В храненето на кърмачето няма сезонност, защото храната му до захранването е само млечна – кърма или неин заместител. Така че сезонността се отнася преди всичко до менюто на майката кърмачка. Когато то е здравословно, рационално, чрез кърмата тя ще доставя всичко необходимо на своето дете.

Общи правила
При по-големите деца правилото изисква всеки ден, независимо от сезона, те да получават различни продукти от петте главни хранителни групи: мляко и млечни продукти; месо, риба и яйца; хляб и зърнени храни; плодове и зеленчуци; варива. Ежедневната консумация на храни от тези групи е най-сигурното условие детето да расте здраво. Разнообразието обаче включва и различни храни от една и съща група. Например вместо да предложите на детето 200 г ябълки, по-добре е то да изяде по 50 г от 4 различни плода. Това никак не е трудно през дните на златната есен. Разбира се, включвайте плодове и зеленчуци съобразно с възрастта и здравното състояние на детето.


Използвайте максимално богатството от пресни плодове и зеленчуци през есента. Включвайте ги в детското меню под формата на сок, нектар, ситно нарязани за пряка консумация. Ако детето ви страда от запек, стимулирайте го да яде пресни плодове. Това е най-добрата профилактика срещу запека.

Милост към витамините
При приготвянето на храната спазвайте изискванията за запазването на витамините от продуктите. Белете плодовете и зеленчуците непосредствено преди консумацията или кулинарната обработка. Зеленчуците, които се варят, поставяйте направо в кипящата вода, за да не престояват дълго време на висока температура.

“Бабо Мравке, где така...”
В природата животните използват изобилието на есенния сезон, за да натрупат достатъчно хранителни вещества за оцеляването си през зимата. И ние, хората, трупаме запаси, но в... буркани. Всичко, което есента предлага, можете да съхраните за зимата, когато на пазара разнообразието от плодове и зеленчуци е по-малко. Много важно е това, което ще се съхранява за храна на кърмачето, да е прясно, добре узряло, но не и презряло. Преди обработката измивайте добре на силно течаща вода зеленчуците и плодовете. Отстранявайте от тях костилките и семките.

Есенна наслада

Нектар от ябълки, кайсии, сливи или други плодове
Приготвяне. Измийте много добре зрели, здрави плодове, почистете ги и ги нарежете. Поставете ги в тенджера да се сварят в малко кипяща, подсладена на вкус вода, докато омекнат. Към неароматните плодове, като сливи, ябълки, може да поставяте малко индрише. Пасирайте сварените плодове. На литър нектар прибавете 1 ч.л. лимонена киселина и ½ ч.ч. захар. Налейте горещата плодова смес в добре измити и изварени бутилки, като постоянно ги разклащайте, за да се затоплят равномерно и да не се спукат. Стерилизирайте 15–20 мин. Съхранявайте на хладно и тъмно.

Плодова салата с кисело мляко (2 порции)
Продукти: 100 г ябълки, 50 г круши, 50 г праскови, ¼ лимон, 100 г кисело мляко, 3 ч.л. захар.
Приготвяне. Измийте добре плодовете, обелете ги и ги нарежете на ситно, посипете ги с половината захар. Разбийте киселото мляко с останалата захар и изцедете в него сока от лимона. Прибавете към плодовата смес.

Крем от тиква (1 порция)
Продукти: 200 г тиква, 100 мл прясно мляко, 1/3 яйце (предварително го разбийте и след това отделете малка част), 4 ч.л. захар, 3 ч.л. брашно.
Приготвяне. Обелете тиквата и я нарежете на малки парченца. Оваляйте ги в брашното и ги наредете в намазана с мазнина тава. Залейте с подсладеното мляко, към което сте прибавили разбитото яйце. Изпечете в силна фурна.