Американските педиатри внушават на младите майки, че грижите им не бива да се съсредоточават само върху осигуряването на здравословно хранене на детето. Не по-малко важно е да развиват и социалните умения, които ще са му нужни през целия живот. Предлагаме ви да се запознаете със съветите, свързани с храненето, които се публикуват в американските специализирани издания.

Първите седмици
През първите няколко дни след раждането бебето обикновено смесва дните и нощите. Постепенно ще се налага да увеличавате храненията през деня и да удължавате интервалите между нощните хранения. Има бебета, които лесно могат да бъдат нахранени – на всеки 2–3 часа те се събуждат, ядат и отново заспиват. Други пък не са толкова предсказуеми и плачът им е късен сигнал, че са гладни. Най-добре е през първите седмици да съобразявате броя на храненията и с мокрите и пълните пелени. Обикновено кърмачетата сучат на всеки 2 до 3 часа или 8–10 пъти дневно, а хранените със заместител – 6–10 пъти. През първите няколко дни бебето трябва да намокря най-малко една пелена на всеки 12 часа, а на 4–5-ия ден то трябва да мокри пелената при всяко хранене. През първата седмица изпражненията му се променят от тъмни, почти черни на цвят (мекониум) към зелени до жълти през 5–6-ия ден. Кърмените бебета може и да не ходят по голяма нужда всеки ден. Броят на мокрите пелени и цветът на изпражненията пък показват дали кърмачето получава достатъчно храна.

Първите 3 месеца
През първите няколко месеца храненето трябва да се превърне в много радостно преживяване и за вас, и за бебето. Бебето постепенно ще премине към редовен ритъм на сън и хранене. Ако създадете режим на хранене през първите 2–4 седмици, детето може да получава един път дневно кърма и от шише. Това позволява и таткото да се включи в грижите. Когато то се храни от шише, главата му винаги трябва да се държи по-високо от бедрата, за да се избегне рискът от ушни инфекции.

Готовност за пробване на каша
Решението да се въведе зърнена каша зависи по-скоро от бебето, а не толкова от възрастта му. Между 4-ия и 6-ия месец стомахът му вече може да смила скорбялата в зърнените храни. Това е и периодът, в който бебетата се нуждаят от желязото, съдържащо се в тези храни.


Има някои признаци, по които ще разберете, че детето е готово за захранване.
Дневно то поема над 900 г от съответното мляко.
В състояние е да държи по-лесно главата си и да седи във високо детско столче.
Може да движи езика си напред–назад, а не само да суче. Учете детето да яде кашата с лъжичка.

Пюре от твърди храни
Около 6–7-ия месец бебето вече седи без подкрепа, протяга ръце към храни и предмети, започва растежът на зъбите, то може да хваща предмети и да ги слага в устата си и не плюе кашата.
Започнете да го храните с твърда храна.
Хранете го във високо столче в обичайното време за хранене. Говорете му и му показвайте храната, която приготвяте, за да привлечете вниманието му. След това седнете лице срещу лице с него, за да превърнете храненето в радостно социално преживяване. Наблюдавайте изражението му. Бебетата често показват, че не желаят повече да ядат, като завъртат главата си настрани или здраво стискат устните си. Понякога бебето наблюдава десетина пъти новата храна, преди да я приеме. Поради това и за установяване на евентуална алергия въвеждайте само една нова храна през интервал 3 до 5 дни. Най-добре е да се започне с пюре от варени храни без сол или подправки (първо зеленчуци, после плодове). Когато детето е между 10 и 12 месеца, може да му предлагате меки храни – кисело мляко, макарони със сирене, спагети, пилешко и друго месо.

Самостоятелно хранене
Ако детето добре седи във високо детско столче, хваща лъжицата или купичката, докато мама го храни, слага пръстите си в яденето и ги облизва, то е готово да започне да се храни само. Когато пробият първите зъбки, то желае да отхапва и да дъвче. Първите храни, които му давате да хване с пръсти, трябва лесно да се разтварят в устата и да не предизвикват задавяне. Когато то придобие повече опит, може да му предлагате и парченца меки, обелени плодове, варени зеленчуци и малки хапки пилешко месо. Още от най-ранна възраст ограничавайте прекалено честото похапване на различни храни. Втората закуска с пресни цитрусови плодове или с друг плод и кисело мляко сутрин и белтъчната закуска следобед ще заместят желанието за сладкиши и бонбони.

Към менюто на мама и татко
След като детето се научи да приема пюре твърда разтваряща се в устата храна, можете да въведете в менюто му мека некашава храна. По-компактните и дребни бучици (смачкани с вилица спагети, макарони, сирене, банан, картоф...) могат да се преглъщат с малко дъвчене. Може да установите, че детето ви предпочита да яде отделно кисело мляко и плодове, а не смесени. Предлагайте му избор – една позната и една нова храна, давайте му възможност да опитва и да показва когато е готово за новото предложение. Не се разочаровайте, ако то иска да опита нещо ново и след това го изплюе. Слагайте го да се храни заедно със семейството.