Млякото и млечните продукти са чудесен източник на калций, фосфор, витамин А и протеини, които помагат за изграждането  на костите и зъбите на детето. Млякото повишава съпротивителните сили на имунната система, предпазва от дисбактериоза и запек и доставя енергията, необходима за бързия растеж на детето. Не всички млечни продукти обаче са подходящи за консумация от малки деца. Как да се ориентирате сред голямото разнообразие и да изберете най-здравословните  храни за най-малките?

Четете етикетите
Избирайте млечни продукти, предназначени специално за деца. В състава на такива продукти би трябвало да има само натурални съставки и минимално количество сол. Атрактивната опаковка обаче не винаги е гаранция за високо качество, затова задължително проверявайте съдържанието, описано на етикета, и в никакъв случай не купувайте продукти с неясен произход. Обърнете особено внимание какви добавки има в продукта и изберете този с възможно най-малко изкуствени аромати, подобрители на вкуса и оцветители. Срокът на годност също не трябва да е прекалено дълъг. Ако според етикета киселото мляко е годно за консумация и през следващия месец, това със сигурност означава, че съдържа консерванти и е по-добре да изберете друг продукт за детето си.Първо ги опитвайте
Въпреки етикетите и обозначенията, най-добре е сами да се уверите в качеството на млечните продукти, преди да ги предложите на детето. Промененият цвят, горчивият или прекалено киселият вкус могат да са сигнал за неправилно съхранение.

Въвеждането на млечните продукти в  детското меню трябва да става постепенно и по утвърдени правила.

 
Сирене
Когато бебето навърши 8–9 месеца, можете да започнете да добавяте малко количество бяло саламурено сирене в попарата. То трябва да е добре узряло и обезсолено.

Извара
Изварата може да се въведе на 10–11-месечна възраст. Не я давайте самостоятелно, а като добавка към пюре или супа. До навършване на 1 год. препоръчителното количество извара е не повече от 40 г.

Кисело мляко
Киселото мляко, което в миналото е давано на бебето още в  ранните месеци, през последните десетилетия се сочи за един от честите причинители на алергии в детска възраст. Най-подходящо е то да се въведе, когато детето е на 11–12 месеца.

Плодови млека
Ако искате да разнообразите менюто на детето си с плодово мляко, най-добре не купувайте готово, а смесете натурално кисело мляко с пасирани плодове или с плодово пюре. Така ще сте сигурни, че няма добавена захар, изкуствени аромати, оцветители и овкусители.

Прясно мляко
Прясното мляко е трудноусвоим и алергизиращ продукт, затова въвеждането му като самостоятелна храна е препоръчително да се отложи след навършване на 18 месеца. Като съставка в кремчетата и десертите, кравето мляко може да се консумира и по-рано, но в малко количество.

Приема се, че козето мляко е по-полезно и лесноусвоимо за организма на детето, но не и преди навършване на 1 год.

Кашкавал и деликатесни сирена

Кашкавалът, топените и деликатесните сирена не са подходящи за деца под 2-годишна възраст. Освен че в тях обикновено се добавят палмово масло, овкусители и аромати, те съдържат и прекалено много сол и подправки.

Заквасена и течна сметана
Тези млечни продукти са с много високо съдържание на мазнини и са по-трудносмилаеми, затова не е препоръчително да ги включвате в детското меню.

Пълномаслени или обезмаслени


Най-добре е детето да консумира пълномаслени млечни продукти. Не се притеснявайте от по-високото съдържание на мазнини. В периода на развитие и растеж малчуганът се нуждае от повече калории. За деца на възраст под 3 год. мазнините трябва да съставляват около половината от общия прием на калории за деня.

Даниела Иванова