След първата година интензивността на растежа и нуждите на организма от енергия и основни хранителни вещества намаляват. Детето вече преминава на обща храна, която обаче е по-мека, не е тлъста и пържена, съставките й са ситно нарязани, а месото смляно.
Хранителните нужди на организма във възрастта от 1 до 3 години могат да се задоволят при средна дневна консумация на следните храни: около 450 г мляко и 20 г млечни продукти (сирене, извара, кашкавал), 1/2 яйце, 50–60 г месо или риба, около 20 г мазнина (от която половината растителна), 100 г брашно, 10 г ориз, 5 г варива, 3 г ядки, 20 г захар или мед, по около 200–250 г различни зеленчуци и плодове и само 2 г готварска сол.
В тази възраст детето се храни четири пъти дневно (закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря). Втора сутрешна закуска не е нужна, тъй като тя ще наруши апетита на детето и то няма да може да изяде обедната храна, която е основна.
Общото количество при едно хранене не бива да е повече от 300–350 г, а когато храната е по-концентрирана, порциите да са по-малки.
Подходящи за закуската са чаша мляко или чай с ½ кифла, парче кейк или друг тестен продукт или 250–300 г попара със сирене, кус-кус, или юфка с мляко, мляко с ориз или грис, млечен крем и 50–60 г плод или сок.
Добре е на обяд детето да изяжда една кафейна чашка супа, 150 г основно ядене, което поне 3–4 пъти седмично да е с месо или с риба, 1–2 с.л. салата, ½ филийка хляб и 100–120 г плод или компот. Вечерното меню може да е 120–150 г постно (зеленчуково) ястие, 150–200 г кисело мляко или млечен десерт, 1 с.л. салата и ½ филийка хляб.