Към 4-ия месец запасите от желязо, натрупани вътреутробно в черния дроб на плода са на привършване. Млякото вече не задоволява нуждите на бебето от този жизненонеобходим елемент. Освен плодово-зеленчуковите сокове детето трябва да привикне и към кашести храни.


В един прекрасен ден вместо мекото и топло зърно на майчината гърда детето ще усети до устните си нещо необичайно и чуждо и някакъв странен вкус – лъжичката с първото пюре.

Ще Ви дам няколко съвета, като се надявам да направя прехода към лъжичката по-лек както за Вас, така и за Вашето слънчице.
Защитно облекло Не се заблуждавайте, че бебето ще приеме лъжичката с възторг. Новият начин на хранене налага движения на устните и езика, които коренно се различават от сученето. Отначало детето ще се опита да смуче от лъжичката и част от пюрето може да напръска дрехите му. Лигавничето е твърде малко, за да го запази чисто. Затова го заменете с нещо по-голямо – например с престилка.

Предястие – мляко Лакомото и изгладняло бебе няма търпение за експерименти с новата техника на хранене. То върти глава, плюе, дразни се и плаче. В тези случаи, а и за да стане постепенно преходът към новата храна, първо успокойте детето с гърдата или с шишето с биберона. В следващите десетина дни увеличавайте количеството на пюрето за сметка на млякото.
Позата Най-удобно е бебето да седи върху лявото Ви бедро, да го прегърнете и подкрепяте с лявата ръка, а с дясната да му подавате лъжичката.
Лъжичката Най-подходяща за този период е пластмасовата плоска лъжичка. Не я препълвайте!
“Отвори уста!” Много от бебетата отварят устни още при лекия допир на лъжичката, други упорито ги стискат. В този случай инстинктивно майката прилага една хитринка. Вероятно и Вие, хранейки бебето си, неволно отваряте уста при всяка подадена лъжичка, като че ли сте готова да излапате съдържанието й. Склонно да имитира, детето също ще отвори устата.
Любопитко Естествено Вашето слънчице ще посегне към лъжичката. То иска да я опознае, да я пипне. Не му се сърдете при евентуални инциденти, свързани с любопитството му. Дайте му една празна лъжичка за занимание и така ще си осигурите спокойствие.
Отначало в продължение на няколко дни предлагайте на бебето пюре само от един зеленчук. Така то по-лесно ще привикне към новата храна, а и Вие ще разберете как я понася. Преди хранене опитвайте температурата на пюрето, но не с лъжичката на детето.
Запомнете: никога не претопляйте повторно недоизяденото пюре!