През студените зимни месеци потребностите на човешкия организъм се повишават. Атмосферните условия благоприятстват развитието на вирусни и бактериални инфекции. Имунната система се натоварва повече, тъй като трябва да предпазва организма от тези инфекции. Изразходва се и повече енергия, за да се поддържа телесната температура.

Детският организмът е особено податлив към инфекциозни заболявания. Имунната система и терморегулацията на кърмачетата и малките деца още са недоразвити. Ето защо през зимните месеци се увеличават инфекциите на горните дихателни пътища.

Има ли разлика?
През този сезон храненето има голямо значение за поддържането на доброто здраве. Разбира се, както и през останалото време на годината, менюто на детето и през студените месеци трябва да е съобразено с възрастта. При кърмачето няма разлика в храненето в зависимост от сезоните. Ако е на кърма, то получава само нея, което означава, че майката трябва да се храни здравословно съобразно с изискванията на сезона. Ако пък бебето приема заместител на майчиното мляко, във вида му няма сезонност.

Разнообразно меню
При по-големите деца правилото изисква всеки ден, без разлика на сезона, те да консумират различни продукти от петте главни хранителни групи: мляко и млечни продукти; месо, риба и яйца; хляб и зърнени храни; плодове и зеленчуци; варива. Това осигурява най-добри условия за растеж и здраве. Разнообразието обаче включва и различни храни от една съща група. Например вместо детето да изяде 200 г ябълки, по-добре му предложете по 50 г от 4 различни плода.


И все пак има известни разлики в детското хранене през зимата.

  • През този сезон децата, както и възрастните, са физически по-слабо активни. Поради това трябва да има балансиране на физическата активност и поетата храна. Още от най-ранна възраст започнете борбата с една от болестите на съвремието – затлъстяването. По-добре обърнете внимание на профилактиката, отколкото след години да лекувате заболяването и последиците от него.
  • През зимата има по-малко слънчеви дни и слънчевите лъчи падат по-ниско, затова храненето на детето трябва е насочено към профилактиката и на рахита.
  • Особено нужни през зимния сезон са антиоксидантите. Това са витамините С, А и Е, фолиевата киселина и минералите селен, цинк, желязо. Те укрепват организма през студените зимни месеци, повишават съпротивителните му сили, поддържат обмяната на веществата. Подходящи за детското меню през студените месеци са морковите, зелето, картофите, тиквата, цитрусовите плодове. За предпочитане е да предлагате на детето плодовете и зеленчуците сурови. Включвайте в менюто му преди всичко зеле. В него има витамин С, а във външните му зелени листа – провитамин А и минерални соли, крайно необходими на организма.

    Ценна прясна храна е и празът, но запомнете, че витамините и минералните му соли са повече в горните зелени листа. От праз можете да приготвяте вегетариански кюфтета, крем-супа. И морковите са много полезни освен това се предлагат на пазара в прясно състояние през цялата зима.

    Тиквата също е много подходяща за децата. Тя е по-богата на хранителни вещества от картофите. Съдържащият се в нея витамин С е 15 мг%, а каротинът й е в по-голямо количество в сравнение с морковите. Колкото по-оранжева или яркожълта е месестата част на тиквата, толкова по-високо е съдържанието на каротин в нея. Поради незначителната киселинност и нежната целулоза тя има леко слабително действие. Микроелементите в нея (желязо и манган) я правят подходяща храна при анемия. Тиквата е лесноусвоима, поради което е една от първите храни при захранването на детето. Може да я давате самостоятелно или да я включвате в различни ястия. Незаменима е особено през зимата, когато по-трудно могат да се намерят (а са и по-скъпи) пресни плодове и зеленчуци.

    Замразените зеленчуци и плодове също са много полезни при условие, че ги размразявате бързо и при готвене ги изсипвате във вряла вода в тенджерата, а не ги затопляте постепенно.

    На кърмачето плодовете и зеленчуците давайте под формата на прясно изцеден сок, а на по-голямото дете – като различни плодово-зеленчукови пюрета. Научете малчугана над 1 ½ год. да яде сурови плодове.

    В детското меню групата на хляба и зърнените храни да е максимално разнообразна – житни, оризови, царевични, овесени.

    През зимата за поддържането на доброто физическо и нервно-психично развитие на детето е необходима консумация на адекватно количество белтък. За ранната възраст за предпочитане е нетлъстото месо – телешко, пилешко, заешко. Особено висока е хранителната стойност на черния дроб, в който се складират витамин А, желязо, мед, цинк и други микроелементи. Той е богат и на витамини от група В, включително на В12. Навременното включване в храната на месо и жълтък предпазва детето от желязодефицитна анемия, като тя може да се прояви още на шестмесечна възраст поради изчерпване на запасите от желязо у майката и липса на внос с храната.

    За поддържането на стабилна имунна система от значение е консумацията и на риба и рибни продукти. Подходяща за деца е прясната или замразената риба. Не предлагайте на детето солена или пушена риба. Не забравяйте, че след размразяване рибата се разваля много бързо. За бебето може да приготвяте пюре от сварена риба.

    Примерно зимно меню за деца от 1 до 1 ½ год.
    Закуска: 250 мг мляко с грис, 30 мл сок от лимон (250 мг попара със сирене, 60 г портокал или 250 мл прясно мляко с бисквити, настъргана ябълка или кифла, шипков чай, настъргани моркови).
    Обяд: 50 мл супа от зеленчук, мляно месо със зеленчуци, компот (супа от месо, стар фасул яхния, лютеница с праз, млечен кисел от шипки или супа от грах, кюфтета от риба. салата от червено цвекло, компот, или млечна супа с тиква и грис, пюре от картофи с яйце, лютеница, печени ябълки)
    Следобедна закуска: мляко с ориз, сироп (крем какао, ябълка или бишкоти, прясно мляко, или пудинг с ориз, шипков чай).
    Вечеря: картофена яхния, салата от моркови и ряпа, реване (бъркани яйца с домати, квасено мляко, или грах яхния, салата от моркови и зеле, мляко с грис).

    Примерно зимно меню за деца от 1 ½ до 3 год.
    Закуска: шипков чай, сирене, маслини, сок от домати (мляко, бисквити, конфитюр или чай, палачинки, портокал, или юфка с мляко, ябълки).
    Обяд: супа от домати, пиле яхния, компот (супа топчета, постен гювеч, мешана туршия, мляко с грис или супа от картофи, сарми с месо, компот, или супа борш, риба с доматен сос, стъргани моркови, кисел от шипки).
    Следобедна закуска: бухти от тиква, шипков чай (сиренка, нектар или млечен крем, или крем-карамел).
    Вечеря: зеленчукова яхния, салата от моркови, кисело мляко (картофи с ориз, салата от червено цвекло, кисело мляко или зелен фасул, маринована капия, кисело мляко, или постни сарми, мляко с грис).

    Млечна супа с тиква и грис
    Продукти: 350 мл мляко, 100 г тиква, 25 г грис, 15 г захар, 10 г масло, 100 мл вода.
    Приготвяне. Задушете с вода до омекване почистената и нарязана на малки парчета тиква, след което я пасирайте. Пуснете на тънка струйка във врящото мляко гриса. Оставете го да се вари десетина минути, след което прибавете пюрето от тиква и захарта. При поднасянето на супата поставете маслото.

    Кюфтета от риба
    Продукти: 70 г филе от риба, 10 г хляб, 10 г лук, 10 мл олио, 1/6 яйце (предварително го разбийте и отделете малка част от него), 3 г брашно, магданоз.
    Приготвяне. Смелете филето и омесете с накиснатия във вода хляб. Прибавете ситно нарязания лук, магданоз и частта от яйцето. Направете кюфтета, оваляйте ги в брашното, потопете ги в останалото разбито яйце и изпържете в олиото. Сервирайте с гарнитури от различни зеленчуци и салати.

    Бухти от тиква
    Продукти: 1 кг тиква, 100 мл вода, 1 ванилия, 75 г захар, 250 г брашно, 30 г мая, 2 с.л. прясно мляко, олио за пържене, пудра захар за наръсване.
    Приготвяне. Измийте добре, обелете и нарежете на кубчета тиквата. Поставете я във вода заедно с ванилията и захарта, за да се свари за около 20 мин. Отстранете от котлона и смачкайте тиквата на пюре. Прибавете пресятото брашно и размитата в млякото мая. Покрийте тестото и го оставете на топло за 2 часа да се вдигне. След това вземайте от него топки (не повече от 5–6 наведнъж) и ги пускайте в сгорещената мазнина, за да се изпържат. Изваждайте ги, щом се зачервят, и ги наръсвайте с пудра захар.