Когато наближи времето за хранене, някои майки се настройват сякаш им предстои да потеглят към бойния фронт. Готови са да преследватсвоя мъник с лъжицата до постигане на желаната цел. Според европейско проучване между 15 и 25% от малките деца проявяват (по-трайни или за по-кратък период) смущения в хранителното си поведение и отхвърлят храната. Дали обаче наистина съществува нещо като „темперамент на злоядото дете“, или проблемите с храненето се дължат предимно на допуснати родителски грешки? „9 месеца“ потърси отговор от д-р Татяна Ралчева – педиатър в столичния XV ДКЦ, лектор в С „9 месеца“ на училище.
Детето може да отхвърля храната поради здравен проблем – да има евентуална анемия, за която трябва да се изследва, да има храносмилателни смущения и др. Разбира се, роля може да играе и генетичният фактор. Ако например майката и бащата са високи и слаби и нямат голям апетит, детето ще прилича на тях. Но това са едва малка част от случаите. За по-голямата част от проблемите, свързани с храненето, са отговорни родителите, които формират хранителните навици на детето“, убедена е педиатърката.


Всичко започва още от родилния дом

Няма съмнение, че кърменето само по себе си създава добри хранителни навици, тъй като, когато суче от гърдата на мама, бебето самӝ регулира изяденото количество според индивидуалните си потребности. „Кърменото бебе може да суче 20 минути и така чувството за ситост идва по-бързо. Бебето, което се храни със заместител на кърма, изяжда млякото за около 5 минути и това често води до склонност към преяждане, тъй като детето няма чувството, че е заситено“, твърди д-р Ралчева.


Не очаквайте то да изяде цялата порция

„Родителите не бива да дават абсолютно точното количество, посочено в педиатричните препоръки за съответната възраст, а малко по-малко. Или пък не бива да очакват детето да изяде всичко, което са му определили. Както при нас, възрастните, така и при децата има моменти, когато апетитът е намален“, обяснява детската лекарка. Ако в тези моменти насилвате детето да изяде цялата порция, рискувате да провокирате у него отвращение към храната. Това е особено валидно при захранването на мъника.Не бързайте да сменяте храните

„Когато се случи детето да откаже определена храна, някои майки бързат да я сменят, като предлагат четири, дори пет различни варианта. Това не е добър подход, тъй като детето свиква да отхвърля всяка нова храна и резултатът често е отново неже- лание за хранене. Ако в този момент то отхвърля някоя храна, опитайте да му я предложите по-късно. Особено в етапа на захранването бебето се среща с нови вкусове и му е нужно време да ги опознае. Нищо няма да му стане, ако пропусне едно хранене“, успокоява педиатърката.


Не предлагайте „закуски“ между основните хранения

„В практиката ми се е случвало в следобедно време да дойде някоя майка и разтревожено да ми каже: „Синът ми днес нищо не е ял. Една хапка не е хапнал...“ Тогава й предлагам заедно да направим една ретроспекция на деня и се оказва, че все пак детето е изяло една бисквита половин пакет царевични пръчици или солети и др. Даването на храна между основните хранения е естествена реакция на майчиното притеснение детето да не стои гладно, но това само влошава по- ложението. Разбира се, в детското меню например на 1-годишното дете заедно с трите основни хранения за деня се включват и две подкрепителни закуски – в 10 и в 17 ч. Но тогава не се предлагат храни, богати на мазнини и въглехидрати, а 50 г плод или плодово кисело мляко например. Друга грешка, която често допускат родителите, е десертът да се дава между основните хранения или да се прекалява със соковете, без да се взема предвид фактът, че те съдържат захар и засищат малчугана. Когато тези грешки се поправят, обикновено храненето на детето се нормализира и злоядостта се преодолява“, категорична е педиатърката.


4 принципа, които е добре да спазвате, докато храните мъника

  •   Храненето не бива да е „между другото“, например докато детето си играе. Така мъникът няма да разбере, че храненето е важен ритуал от ежедневието. „Да бутате лъжицата в устата на детето, докато например то гледа телевизионно филмче, няма да създаде у него добри навици на хранене“, предупреждава педиатърката.
  •  Погрижете се за приятната атмосфера на масата. „Децата се хранят и с очите си. Тъй като визуалният образ на храната за тях е важен, можете да се постараете тя да е поднесена атрактивно“, съветва д-р Ралчева.
  • Насърчавайте желанието на малчугана сам да държи лъжицата, докато се храни, независимо че при първите опити по-голямата част от пюрето ще попада на пода, а не в детската уста. Това със сигурност ще направи процеса на хранене многократно по-любопитен и вълнуващ.
  • Никога не насилвайте детето да яде, когато то отказва. Не му бутайте лъжицата в устата, когато то не я отваря доброволно. Така вероятността да събудите у него отвращение към храната е голяма.

Сандра Керелезова