Ако всеки български мъж е експерт във футбола и в политиката, то почти всяка българска баба има свое мнение за захранването на бебето, което щедро може да предложи на младите майки. Сред най-спорните въпроси е какъв е редът, в който се въвеждат храните. За да разсее някои митове по важната тема, „9 месеца“ потърси експертното мнение на д-р Татяна Ралчева – педиатър в XV ДКЦ, София, и лектор  в С "9 месеца" на училище.

Зеленчуци за начало
Първи на старта са зеленчуците. Те съдържат важни микроелементи, които са особено ценни за 6-месечното бебе. „Съветът ми е да се започне с традиционните за нашите географски ширини моркови и картофи. По-нататък могат да се предложат комбинирани пюрета с други зеленчуци – спанак, броколи, тиквички и др.“, препоръчва д-р Ралчева. Желателно е в началото пюрето да е с по-рядка консистенция (подобна на боза), тъй като до този момент бебето е опитвало само кърма и по-гъстата смес му е непривична. Не слагайте сол в зеленчуковото пюре не само защото не е полезно, но и защото още отсега възпитавате бъдещите вкусови предпочитания на вашия мъник. Допустимо е единствено да се добави съвсем малко масло.„Винаги зеленчуковото пюре се дава преди кърмата. Захранването става постепенно. Първият ден се дават две-три лъжички. На следващия – пет–шест, и така постепенно за десетина дни се замества цяло едно хранене. Ако обаче детето хапне само 2–3 лъжички, не го насилвайте да изяде цялото пюре. В тези случаи често се започва дълго пазарене: „Хайде, лъжичка за баба... за тати!“ Така рискувате да създадете у него отвращение към храната“, категорична е педиатърката. Ако бебето категорично откаже да приеме зеленчуковото пюре, може да се започне първо с каша. 

На дневен ред е... кашата
Кашата или киселът могат да се въведат в менюто на бебето в следобедните часове. „Ако сте дали на обяд зеленчуковото пюре, след 3 часа и половина можете да предложите на мъника безглутенова каша. Глутенът може да се въведе едва след 7-ия месец, тъй като преди това се създава риск от алергизиране. Първата храна, която съдържа глутен, е попарата. Тя може да се приготви със сухар, изкиснато сирене, малко масло и да е подсладена с минимално количество захар. Медът не се препоръчва до 2-годишна възраст.


Киселът пък се приготвя винаги от безцветно нишесте, тъй като „ягодовото“ или „малиновото“ съдържа оцветители, обяснява лекарката.

Време е за плодовото пюре
В края на 6-ия или в началото на 7-ия месец може да се въведе плодово пюре между храненията или да се добави към кисела. То обаче не бива да се дава като основна храна, а да се предлага един час преди или след хранене. Избягвайте мъхестите и зърнестите плодове като ягоди, малини, праскови, кайсии, тъй като съществува риск да провокират алергия. 

Жълтъкът и месото – с главни роли
В 7-ия месец идва време да се въведат и тези две храни. Единствено при децата с ниско ниво на хемоглобина жълтъкът може да се включи и по-рано. Ако пък детето е предразположено към алергия, се прилага обратната стратегия – изчаква се по-дълго. Задължително е новата храна да се въвежда постепенно. „В продължение на 3–4 дни на детето се дава едва по четвърт жълтък. На следващия месец се дава по половинка и чак на по-следващия се стига до цял жълтък“, обяснява д-р Ралчева.

Бялото пилешко месо пък е първата месна храна, която опитва детето. Други препоръчителни меса са телешкото, пуешкото и заешкото. Агнешкото не е подходящо, тъй като може да разстрои нежния бебешки стомах.

Ако детето не е алергично, богатата на аминокиселини риба се въвежда в 9-ия месец. „Всяка майка преценява дали да готви бебешката храна у дома, или да купува готови бурканчета. Специално за рибата обаче съветът ми е да се купуват готови,  защото при домашното приготвяне може да се пропусне някоя костица от рибата, която да попадне в бебешката храна”, съветва лекарката.

Сандра Димитрова

Откога да се започне?
Между въвеждането на всяка нова храна трябва има интервал поне от няколко дни. „Например захранили сте наскоро детето с жълтък. Тогава изчакайте няколко дни, преди да започнете с месото. Това е и причината да съветваме родителите да не стартират със захранването по-късно от 6-ия месец, тъй като организмът на детето няма да има функционални възможности да свикне веднага с всички нови храни. За него ще е сериозен стрес, ако теоретично например в 9-ия месец въведете много храни наведнъж”, категорична е д-р Ралчева.