Преди новата ера прочути поети в Древния Рим наричали моркова “краля на зеленчуците”. Посветили му поеми и трактати. Днес, ако запитате диетолозите кой от зеленчуците е най-полезен, те в един глас ще отговорят: морковът! Той е едно- или двугодишно тревисто растение от семейството на сенникоцветните. По Средиземноморието са познати 60 вида. На Балканския полуостров морковите също са много популярни. Всеки престижен и умен градинар ги отглежда. Морковите привличат с яркия си оранжев цвят. Вкусът им е ароматен и сладникав. Зеленчукът притежава изключително много качества, които го правят обичан и най-вече полезен.


Морковите са
богати на витамини
– провитамин А, витамини В1, В2, С, D, PP, фолиева киселина. Затова са заслужили прозвището си “витаминна бомба”. Те съдържат и много микроелементи (олигоелементи или минерали): калий, калций, желязо, фосфор, йод, мед, кобалт. Целулозата им (фибрите) също е сред достойнствата им. Тя не е от най-меките и деликатни, но в никакъв случай не е агресивна. Има ефективно действие срещу запека.

Морковите са чудесна гарнитура за много ястия, подходящи са за различни видове салати, добре се съчетават с разнообразни продукти, обогатяват вкуса си с куп подправки, евтини са, целогодишно са на пазара, и то в повечето месеци – пресни. Те трябва да се белят и мият много добре, да се сдъвкват хубаво или да се настъргват. Когато са настъргани, да се консумират до 30 минути след приготвянето. Същото важи и за пресния сок от тях.
Оранжевите “крале” са богати на провитамин А, т.е. на бетакаротин. 
По този показател нямат съперник
Бетакаротинът поддържа доброто здраве на сърцето и тонуса на кръвоносните съдове, стимулира работата на черния дроб и бъбреците, които пък осигуряват хубав тен и еластичност на кожата. Витамин А в морковите се грижи и за имунната система. Пази щитовидната жлеза от инфекции. Подпомага доброто зрение и лечението на доста очни заболявания. Фолиевата киселина в морковите стимулира образуването на важните нуклеинови киселини: РНК (рибонуклеинова киселина) и ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина), предпазва плода от дефекти, подпомага лактацията, помага на кърмачката срещу анемия. Витамините В1 и В2 в зеленчука укрепват нервната система, правят по-устойчива психиката. Тези витамини се грижат и за здравината на кожата, ноктите и косата.

Микроелементите в морковите са особено полезни и нужни. Ако зеленчукът е отгледан в почва близо до море или океан, йодът в него е повече, но и поливаният в градината също е богат на този микроелемент. А той има изключително значение за тялото и умственото развитие – най-важният е в мозъчната клетка.
Калият в морковите действа диуретично, т.е. стимулира изхвърлянето на по-голямо количество урина, което облекчава работата на сърцето, черния дроб, кръвоносните съдове. В последните месеци на бременността, когато често се появяват отоци, сокът от моркови ефикасно ги отстранява. Останалите минерали в зеленчука също укрепват организма. В древни времена с моркови са лекували трудно зарастващи рани и язви, а сока им пиели при цистит, жлъчни и бъбречни камъни, запек. Морковът успокоява бронхитните пристъпи.
Оранжевият зеленчук е полезен от корена до листата, в които има най-голямо съдържание на калий. В някои страни (Гърция и Италия) ги прибавят към салати, а в други ги сушат и правят чай от тях. Любопитно е, че целулозата в морковите е лек за запека, но  пюрето и супата “моро” от тях действат запичащо.
Този зеленчук целогодишно е на трапезата ни: пресен в салати, варен в ястия, супи и пюрета, в консерви, туршии, сокове.
Има обаче основни неща, които бременната и майката е добре да знаят.
Много важно е да миете дълго и внимателно морковите. Винаги ги белете, особено когато ги консумирате сурови. Имайте предвид, че те са на “ти” с мазнините, без тях трудно се усвояват в тънките черва и се изхвърлят с изпражненията – така полезните им съставки не се оползотворяват. Когато правите салата, в която морковите са основен “компаньон” на зелето, целината, бялата ряпа… не скъпете зехтина или олиото. Така и болният стомах ще  понася по-лесно целулозата им. За киселина към морковите използвайте лимон или ябълков оцет. Така ще се запази свежият им и ароматен вкус. Консумирайте морковите като гарнитура сварени с малко сол и зехтин. Многото сол ги правят агресивни за червата и унищожава витамините от група В и фолиевата киселина в тях, затруднява действието на желязото, калция и фосфора.
Морковите не обичат да са соло в пюрето, а предпочитат да са в компанията на картофи, грах, целина... Наистина в пюретата те “свирят втора цигулка”, но без тях вкусовото богатство на другите зеленчуци не е така ярко. Прясното мляко засилва аромата на морковите. Този зеленчук не е капризен към подправките, но не обича тези, които са с по-силен аромат – джоджен и босилек. Подходящи за него са листата от целина, копърът, магданозът, риганът. С различните видове сирена и с киселото мляко обаче морковите са на “Вие”. Подходящи са за комбиниране с плодове: ябълка, круша, портокал. Сокът от този зеленчук не се нуждае от нищо. Той е вкусен, ароматен, сладък и малко калоричен. Впрочем в морковите има достатъчно захар, но тя е бавно действаща и не формира мастни депа.
Оранжевият зеленчук не е забранен за консумация при никоя болест. Той е
мощен антиоксидант
Съдържащият се в него витамин А е в съчетание с витамините С и Е, което изгражда добра защитна система в организма срещу свободните радикали. Тази комбинация пази клетъчните мембрани и ядра от агресията на токсините. А съчетанието на витамините А, С, Е и фолиевата киселина създава мощен антиоксидантен комплекс, който е оптимален страж срещу ултравиолетовите лъчи, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, от странични явления при употребата на контрацептивни средства, забавя стареенето и действа благотворно на целия ни организъм.

Д-р Милка Жижанова – Милушева
диетолог