<До 4–5-ия месец след раждането млякото (кърмата или заместителят на майчиното мляко) напълно задоволява нуждите на кърмачето. Постепенно дневните нужди на детето от енергия и белтъчини се увеличават. Към 5-ия месец резервите в черния дроб от желязо и от някои витамини се изчерпват. Затова след тази възраст започват да се въвеждат нови храни, различни от млечните. Процесът се нарича захранване.
Препоръчва се внасянето на нови храни
да започне на 4-месечна възраст
Понякога се налага захранването да се отложи поради стомашно-чревно разстройство (в момента или наскоро преминало) или остро заболяване с повишена телесна температура.
При наличие на алергии в семейството захранването също може да се забави.
От друга страна, бебето само подсказва, че е готово за промяната. Три са основните сигнали за това:

 • То остава гладно след кърмене или хранене със заместител на майчината кърма.
 • Буди се през нощта и иска да се храни.
 • Проявява интерес към храната на възрастните.
  Най-добре е захранването да започне с плодово-зеленчуково пюре. При деца, които са склонни към хипотрофия (по-ниско тегло) или диспепсия (стомашно-чревно разстройство), може да се започне с млечно-брашнена каша. Независимо от вида включвайте новата храна постепенно и то на обяд.
  Първия ден преди кърмене детето да изяде само 3–4 лъжички от нея, на следващия ден – повече, и постепенно в рамките на една седмица да се стига до цялото необходимо количество, с което ще се замени едно кърмене. По този начин стомашно-чревният тракт на детето постепенно се приспособява към новата храна и се избягва опасността от стомашно-чревно разстройство.
  Когато започнете да внасяте нова храна,
  следете изпражненията на детето
  От тях може навреме да се открие евентуална непоносимост към дадена храна. Външният вид на изпражненията е различен в зависимост от храната на детето. Изцяло кърмените деца имат златистожълти, хомогенни (без примеси), кашави изпражнения с възкисела миризма, а хранените със заместител на майчиното мляко – по-сухи, по-бледожълти, с по-твърда консистенция и със слаба гнилостна миризма. Когато детето яде млечно-брашнена каша, изпражненията му са по-тъмнокафеникави. Ако му давате зеленчуково пюре, видът на изпражненията още повече се променя – в тях често се забелязват частици от несмлян зеленчук. Ако няма диария или слуз, това не е лош признак.
  Когато захранването стане навреме, повечето кърмачета лесно и безпроблемно приемат новата храна.
  Давайте я
  с лъжичка, а не с биберон
  Така детето ще свикне да се храни с лъжичка, а от друга страна, няма риск то преждевременно да се отбие. Малкото човече не е свикнало да хваща твърдата храна с предната част на езика и да я предвижва назад. Голяма част от храната то изтласква напред към брадата си. Имайте търпение, докато бебето придобие опит.
  След като включите пюрето в менюто, през 4-ия месец интервалът между храненията може да стане 3 ½ часа. Освен намаляване на риска от стомашно-чревно разстройство, постепенното внасяне на нова храна има и друго предимство – кърмачето се научава да я харесва и няма да се съпротивлява на новия вкус и консистенция.
  Захранването може да започне с
  готовите пюрета
  предлагани на пазара. Те са съобразени по състав и консистенция с възрастта на детето. Когато ги купувате обаче, винаги четете за каква възраст са предназначени. Плодово-зеленчуковите пюрета за деца над 3 месеца, които не съдържат мляко, са бедни на пълноценни белтъчини и са с ниско енергийно съдържание. Затова те не могат да се използват като самостоятелна храна, т.е. да заместят едно кърмене. Тези пюрета може да давате вместо плодов сок между храненията или да ги използвате при приготвянето на кисел.
  Голяма част от кърмачетата
  предпочитат “домашната кухня”
  Има строги правила, които важат при приготвянето на всички пюрета.
 • Зеленчуците и плодовете да се измиват със студена вода и четка, ако това е необходимо, напр. картофи, моркови и др.
 • Задължително да се варят в съд с капак, което допринася за максималното запазване на витамините.
 • Сварените зеленчуци да се смачкват и пасират (претриват) през сито още горещи, за да се получи по-фина каша.
 • Добро пасиране на плодовете и зеленчуците се постига, като се използва миксер.
 • Млякото и брашното за пюрето да се варят отделно и към тях да се прибавя получената каша от зеленчуците. Двете смеси да се съединяват чрез постоянно бъркане още топли, докато се получи еднородна маса. Повторно кипване не е нужно. Щом се появи пара, пюрето се снема от печката.
 • Да се използват само добре узрели плодове и зеленчуци. Външните листа да се махат. При липса на пресни зеленчуци за пюретата могат да се използват замразени или консервирани зеленчуци.
  При захранването се започва първо с един зеленчук или плод. Най-добре е първото пюре да е от картофи. Когато детето свикне с него и няма храносмилателно разстройство, прибавете нов зеленчук и така постепенно увеличавайте асортимента. Ако кърмачето отказва някое пюре, не го насилвайте. Дайте му друго и след време опитайте отново. Така ще избегнете неприятните емоции и за бебето, и за Вас. Оставете детето само да определя вкуса си.

  Първа детска кухня
  Пюре от картофи (200 г)
  Продукти: 100 г (два малки) картофи, 100 г прясно краве мляко, 5 г краве масло (1 ч.л.), щипка сол, 10 г (2 ч.л.) захар.
  Приготовление: В студена вода картофите измийте добре, залейте ги с топла вода и оставете да се варят в плътно затворена тенджера. След като се сварят, още докато са горещи, ги обелете и пасирайте през сито или гевгир. Към полученото пюре прибавете предварително свареното мляко, захарта и солта. Разбъркайте сместа. Накрая прибавете кравето масло. Дайте на детето пюрето още топло (но не горещо!).
  По същия начин може да приготвите пюре от грах или зрял фасул.

  Пюре от моркови (200 г)
  Продукти: 100 г моркови (или друг зеленчук – спанак, прясно зеле, тиква, сладки пиперки, домати и др.), 100 мл прясно краве мляко, 5 г (1 ч.л.) краве масло, 10 г (2 ч.л.) захар, 10 г (2 ч.л.) брашно, щипка сол.
  Приготовление: Измийте зеленчука, почистете го и го облейте с вряща вода. Нарежете го на дребно и го сварете в затворен съд до омекване. Пасирайте го още докато е горещ.
  Разбъркайте добре брашното в млякото, оставете да се вари, докато се посгъсти, и към него прибавете пасирания зеленчук, захарта, маслото и солта. Разбъркайте добре, докато се получи еднородна смес и вдигне пара, но не го оставяйте да кипва повторно.

  Смесените пюрета се приготвят от 2–3 или повече зеленчуци. Най-голямото предимство на тези пюрета е, че вкусът им се подобрява и децата ги приемат с желание. Приготвянето им става по общите правила. При подбора на зеленчуците най-добре се ръководете от вкуса на Вашето дете.