Пюре от картофи

Продукти за една порция (200 г): 2 средно големи картофа (непрорасли и непозеленели), 1 непълна ч.ч. сварено прясно мляко, 1-2 ч.л. захар, 1/2 ч.л. прясно краве масло. Приготовление. Сварете на пара или в малко гореща, леко подсолена вода добре измитите необелени картофи. Обелете ги и още докато са горещи, ги пасирайте (ако са изстинали, ще станат на топчета) и прибавете в леко подсладеното мляко. Разбийте добре и оставете сместа да кипне. Накрая добавете кравето масло да се разтопи в горещото пюре.


Смесено пюре

Продукти за една порция (около 200 г): 1/2–1 картоф, 1/2–1 морков, 1-2 ч.л. грах, 1 непълна ч.ч. прясно мляко, 1-2 ч.л. захар, 1/2 ч.л. краве масло. Приготовление. Почистете, измийте и нарежете зеленчуците. Сварете ги в малко кипяща вода до омекване. Пасирайте ги или ги разбийте с миксер и ги прибавете в горещото подсладено мляко. Оставете на огъня да поври още 2-3 минути, като непрекъснато бъркате. В горещото пюре добавете маслото. Разбъркайте добре, за да се разтопи.