Сигурно борбата със злоядото дете трови дните Ви от сутрин до вечер. Може би понякога сте на ръба на психичния срив. Добре обаче е да знаете, че отказът на детето да се храни може да е защитна реакция на прекаления натиск на родителите или на лошата атмосфера при храненето.

Обходни маневри
Предлагаме Ви няколко правила, с помощта на които се опитайте да възбудите апетита на детето си. Не налагайте непременно Вашите представи за храната. Дайте възможност на малкия човек доброволно да разширява менюто си (не е страшно, ако няколко дни се храни например само със спагети с кетчуп).

  • Не изисквайте от него винаги да изяжда яденето докрай, за да не загуби естественото си чувство за глад.
  • Веднъж седмично се съобразявайте с предпочитанията му към менюто. Обърнете внимание какво му харесва, за да го включвате в комбинации с т.нар. здравословни храни.
  • Оставяйте детето да Ви помага при приготвянето на храната.
  • Хранете се заедно и създавайте ведро настроение на масата.
  • Децата ядат и с очите, затова винаги поднасяйте храната в естетичен вид – украсявайте я и я сервирайте в по-атрактивни съдове.
  • Не поучавайте непрекъснато детето си как да яде. Така със сигурност бързо ще убиете апетита му.

Защо е по-слабо или по-пълно?
Първо се уверете дали теглото на Вашето дете отговаря на ръста му за съответната възраст. На 18 месеца детето тежи 9–13 кг, а на 3 години при ръст 100 см е 12–18 кг. Ако теглото му е по-ниско, причините може да са различни – ускорен растеж, умора от много игра и късно лягане, неспокойство при хранене. Ако теглото е значително под нормата, консултирайте се с лекар.
Наднорменото тегло пък може да се дължи на слаба физическа активност, на прекомерна консумация на сладки храни и лакомства, както и на подсладени сокове и други напитки.
Децата се нуждаят от три основни и едно междинно хранене. Следобедната закуска е добре да е лека и да включва плодове, кисело мляко, извара или прясно мляко.

Вегетарианска храна за децата?
Строгото вегетарианско хранене може да причини желязонедоимъчна анемия при децата. Ако обаче менюто им включва мляко, яйца и йодирана сол, не е страшно, че се лишават от месо и риба. Важно е да давате на детето растителни храни, съдържащи желязо, пълнозърнести продукти, винаги в комбинация с богати на витамин C плодове, плодови сокове и зеленчуци (чушки, броколи или зеле).