По традиция българските бебета се захранват със зеленчуково пюре. Много западноевропейски родители обаче предпочитат като първа храна за кърмачето (освен майчиното мляко) безглутеновата зърнена каша. Най-рано от 7-ия месец на бебето могат да се предложат и зърнени храни, съдържащи глутен. Едва след това ензимът, който разгражда този растителен протеин, съзрява и започва да функционира.

Не забравяйте, че зърнената каша е само фрагмент от пъстрия пъзел на разнообразното бебешко меню и не трябва да се прекалява с тази богата на въглехидрати храна...Овес
Той не само e евтин продукт за младите родители, но несъмнено е и полезен за детето, тъй като съдържа лесноусвоимо желязо, витамин Е и витамини от група В.

Просо
Тази зърнена култура е подходяща за старт на захранването, тъй като не съдържа глутен. Богата е на минерални вещества и на голямо количество силициева киселина, която влияе благотворно върху костите, хрущялите, зъбите и съединителната тъкан. 


Пшеница
Тя е класикът на зърнените продукти, но не се дава на бебето преди 8–9-ия месец. Алергията към пшеницата е втората най-разпространена хранителна алергия при децата до 1 година след непоносимостта към белтъка на кравето мляко.

Лимец
Наричан е „прапшеница”, тъй като датира още от бронзовата епоха, но е останал непроменен през хилядолетията. Доказано е, че лимецът не се поддава на обработка с химикали, не поема и тежки метали. Съдържа минимално количество глутен и повече полезни вещества от пшеницата. Кашата от лимец има лек привкус на орех, който ще се хареса на кърмачето. Трудно е да се открие в масовите супермаркети, но може да се намери в някои райони на България, където се отглежда, или в магазините за здравословно хранене.

Ориз
Той е предпочитан от родителите като главна съставка на първата каша за мъника, тъй като не съдържа глутен. Беден е на мазнини и на белтъчини, но е богат на въглехидрати и дава енергия. В пълнозърнестия си вариант оризът съдържа витамини от група В.

„9 месеца”


За елдата
Алерголозите препоръчват елдата като особено подходяща за бебешкото меню, тъй като е лесноусвоима храна, която не съдържа глутен. Погледнато формално обаче, тя не е зърнена култура, а е от семейството на киселеца и лапада. По-важното обаче е, че семената й са източник на множество полезни вещества – желязо, фолиева киселина, витамини от група В и др.


Когато сте пред щанда...

 При избора на бурканчета с плодово-зърнена каша обърнете внимание какво е количеството на зърнената съставка, написано върху етикета. В някои продукти то не е достатъчно, а е желателно да е не по-малко от 10%.

 Не е препоръчително да предлагате на бебето комбинирана каша от няколко зърнени култури, без предварително в детското меню да сте въвели всяка поотделно. В противен случай рискувате бебето да ви изненада с реакция като повръщане или обрив, без да разберете от кой точно продукт е предизвикана тя.