Детето ви вече премина на обща храна и вие нямате търпение да му купите сервиз за хранене. При избора на чашка, чинийка и лъжичка родителите често обръщат прекалено внимание на външния вид и модата, а пропускат най-важното – безопасността. С идеята да спестят пари много от вас правят компромис с качеството на комплекта за хранене. 


За да угодят на съкровището си, мама и татко използват за хранене съдове играчки, без да се замислят, че те съвсем не са предназначени за тази цел. Важно е да знаете, че когато детето пие от куклена чаша или яде от чиния играчка, в организма му попадат стирол, полистирол и някои други опасни за здравето химични вещества. 

Когато извеждате детето си навън, най-добре му вземайте вода в стъклено, а не в пластмасово шише, защото стъклото не отделя вредни вещества. Пластмасовите бутилки са направени, за да се използват един път и след това да се изхвърлят. Те не са подходящи за многократна употреба, особено когато от тях ще пие вашият син или дъщеря.
Специалистите са категорични – не хранете детето си с пластмасови прибори (например с лъжица от сладолед). Разбира се, те са удобни, но не са предназначени за ядене на супа или за разбъркване на топъл чай.

Среброто открай време е смятано от познавачите за най-добрия материал за изработване на прибори за хранене.   Напълнете чаша с вода и я разбъркайте със сребърна лъжица. Така ще унищожите микробите и ще придадете по-свеж вкус на водата, който детето ви ще хареса. Ако нямате възможност да се снабдите със сребърни вилици и лъжици, употребявайте обикновените прибори, направени от неръждавейка. Разделете се с алуминиевите
съдове – доказано е, че в процеса на стареене алуминият отделя силно действащи вредни вещества.