Захранването на детето не винаги протича гладко. Предлагаме ви някои решения на типични проблеми, за да може по-лесно да се преборите с тревогите през този важен период.

Ако то отказва твърди храни?
Ако детето още няма 6 месеца, когато го отбивате, възможно е да не е готово за твърди храни. Затова според новата схема захранването трябва да започне след 6-ия месец. Ако детето вече е на тази възраст, от вас се иска да постоянствате, но без пришпорване. Известно време детето все още ще получава повечето храна и калории от кърмата или заместителя й, а в първия етап на захранването ще може да свикне с различни вкусове и консистенции. Не се опитвайте да сравнявате вашето съкровище с други деца и не се отчайвайте, ако то не иска да приема новата храна три пъти на ден. Задоволете се с един-два приема на ден, внимателно му предлагайте разнообразни храни и се посъветвайте с педиатъра ви, ако детето продължава да отказва твърда храна.Как да се поощрява да пробва нови храни?

Ако вие се храните с разнообразни храни и по време на ядене седите с детето си на масата, има шанс то да поиска да опита нещо от вашето меню. Стимулирайте го и го оставете да се храни само, ако желае, така ще може да проучи вкуса, вида и консистенцията на някои храни.

По-добра ли е домашно приготвената храна от готовата?
Най-добре е при захранването да предлагате храни, които вие консумирате. В противен случай, когато дойде време детето да споделя семейното меню, може да откаже храната. Така ще е и по-евтино, а и ще може да контролирате това, което то яде. Готовата храна е подходяща за случаите, когато пътувате или ще сте по-дълго навън с малчугана.


То отказва да яде парченца?
Въвеждайте парченцата постепенно – не преминавайте изведнъж от пюрето към големи късове. Накълцвайте парчетата ситно и проявявайте търпение, докато детето се мъчи да ги обработи в устата си, преди да ги глътне.

Добре ли е да се започне с вегетарианска храна?
Според диетолозите децата се развиват добре и с вегетарианска храна, но трябва да внимавате тя да задоволява хранителните потребности. Тази храна може да съдържа повече влакнини, което да наруши всмукването на минерали като желязо и цинк, както и да намали общото количество приети калории. Консултирайте се с вашия педиатър дали детето ви може да приема допълнително витамини А, В12, С и D при захранването с вегетарианска храна. Включвайте в менюто му бобови растения и яйца, за да му осигурявате висококачествени протеини.

Ако детето е нервно?
Най-важното е храненето да се превърне в удоволствие и положително преживяване и да не се отчайвате, ако детето не иска да се храни. Приемете, че апетитът му ще се променя, така че по-важно е какво яде през цялата седмица, отколкото какво е приело за един ден. Давайте му добър пример, като се храните заедно с него и му показвате, че обичате разнообразното меню. Ако то откаже някоя храна, не го насилвайте, а му предложете  друга и опитайте отново след една седмица. Понякога може да се наложи да предлагате нещо няколко пъти, докато детето реши да го опита. Смесвайте нежеланата храна с предпочитаната от него, например любимия банан с картоф.

Ако твърдите храни причинят болки в коремчето?
Съветът новите храни да се въвеждат една по една се дава, за да може по-лесно да улавяте евентуални нежелани последствия. Добре е да водите дневник на храната, в който да записвате някои симптоми, ако се безпокоите от чести коремни болки. Така ще може да установявате евентуалната връзка на болките с определена храна. Бобовите растения и някои зеленчуци може да предизвикат образуване на газове, което е неприятно за детето. През първите седмици варенето на плодовете и зеленчуците и предлагането им като пюре ще предпазва храносмилателния канал на бебето от дразнене.

"9 месеца"