Представяме ви Анелия, маркетинг мениджър за Nutricia и марките млека за кърмачета и малки деца, част от бранда. Тя се оказва на тази длъжност дни преди да навърши 40 години. Всички сме чували за суеверието, че именно този рожден ден не бива да се празнува, но Анелия категорично се противопоставя на негативните вярвания, предаващи се от миналото и е уверена - те никак не се отнасят за нея. Защо? Много просто - фактът, че тя започва работа, свързана с бъдещето на новородените, определено е ясен знак не само за новото начало, но и за края на едно суеверие в личен план. И така - Анелия решава да отпразнува своя юбилей, без да подозира, че към днешна дата, 11 години по-късно, отново ще има щастието да отбележи рождения си ден в същата компания. 

 

,,Сутрин се събуждам и се усмихвам, когато отивам на работа (за разлика от много мои познати), защото знам, че денят ще ми донесе удовлетворение. Ходя с желание на работа и ДА - харесвам своя професионален път и това, което правя. Дните ми са изключително динамични, тъй като работя с много и различни хора, доставчици, агенции и не на последно място - лекари. Имам екип от 12 ентусиазирани души в цялата страна, отдадени на марката и нашата цел, да дадем най-добрия старт в живота на бебетата, които по една или друга причина са лишени от съвършената храна за тях - КЪРМАТА. Едно от нещата, които се опитвам да правя при развитието на марката, е създаването на среда, в която всички родители се чувстват информирани и подкрепени да направят собствен избор, независимо от обстоятелствата или избора на хранене", сподели пред ,,9 месеца‘‘ Анелия. Ние от своя страна ѝ зададохме някои важни въпроси, а тя отговори откровено, точно и ясно. Благодарни сме и нямаме търпение да разберете защо...

Ето как ни отговори тя: 

Анелия, разкажете ни повече за признанието "Марка №1 млечна формула за малки деца в Европа*" - как, защо, кога? 

Това е едно признание, което марката ни постига на европейско ниво. Независимо проучване на Euromonitor от 2021 г. установи и потвърждава, че Aptamil Мляко за малки деца е "Марка №1 млечна формула за малки деца в Европа". Приемаме го като огромна гордост - ние, в България, и екипите от цяла Европа. Именно екипната работа и отдаденост са ключът към успеха. Между другото, щастлива съм да споделя и за още една награда, която Аксон България спечели и по-конкретно Aptamil - Mother & Baby Awards 2022 (победител в категорията "Най-добро мляко за малки деца"). 

 

Mлякото за кърмачета и малки деца на Aptamil се е превърнало в доверено за родителите в България вече повече от 20 години - на какво, според Вас, се дължи този сериозен успех?

Tова е един въпрос, на който не може да се отговори нито кратко, нито леснo. Но, когато става дума за марка, зад която стоят 50 години в проучвания на кърмата, 125 години опит, наука вложена в продукт, иновации и иновационни процеси, екип от маркетинг, добре подготвен медицински екип, професионален търговски екип, отлично организирана компания, инвестиции в социална дейност и още много други, бихме могли да кажем, че за повечето родители това е достатъчно да ни наградят със своето доверие, превръщайки нашите продукти в естествен избор за децата им. 

 

Как се е родила идеята за компанията и самия бранд? 

В края на деветнадесети век всяко пето бебе е умирало преди да навърши една година, като лошото хранене е било една от основните причини. Много майки, не могли да кърмят, и са били принудени да използват животински млека, особено краве мляко, за да хранят бебетата си. По това време не е било известно, че съставът на кравето мляко не е подходящ за хранене на кърмачета.

През 1885 година - въз основа на лабораторно изследване на кърмата, се постига пробив и се формулира първото мляко за кърмачета. По-късно д-р Йоханес ван дер Хаген се вдъхновява да направи формулата по-широко достъпна за майки, които не могат да кърмят и заедно с брат си основава компания Nutricia (произлиза от nutricion - хранене). В резултат повлиява положително живота на милиони по света - вече над 125 години.

Не са малко родителите, които след като научат, че трябва да използват мляко за кърмачета за своето бебе, поради една или друга причина, се объркват от различните мнения на близки и познати, споделящи опит. От друга страна се притесняват дали ще намерят продукт, отговарящ на изискванията им за качество. Какво бихте посъветвали тези майки и татковци, как да разпознаят "правилния" избор? С какво се отличава Aptamil? 

Първо и най-вече - нека майките да се запознаят с ползите от кърменето за тях и бебето, както и да направят всичко възможно да се справят с предизвикателствата в процеса, ако възникнат такива, вместо да се отказват. Кърмата е най-добрата храна за кърмачетата - няма и не би могло да има спор в това отношение. За съжаление обаче, понякога кърменето не е възможно поради една или друга причина, макар жената да е потърсила помощ и да е вложила сили и енергия, за да се случат нещата. Нека майките да не се чувстват виновни, нека са спокойни, защото това е в основата да отгледат здрави и щастливи деца.

Моят съвет е да търсят мляко, което е най-близко по състав до кърмата (златният стандарт), да се посъветват с лекаря, който се грижи за здравето на детето им, да търсят малките, но важни подробности в разликите, които може да има едно мляко в сравнение с друго, да се уверят, че млякото, което ще изберат, е съобразено с конкретните нужди на тяхното собствено дете в настоящия момент. Да се доверят на доказала се в цял свят компания, базираща продуктите си на наука, а не само на емоция. Да потърсят компания, която предлага иновативни хранителни решения, които влияят положително върху здравето на хора със специфични хранителни нужди в ключови моменти от живота - през първите 1000 дни и след това.

Такава компания е Nutricia, а Аptamil Pronutra е ново поколение мляко за малки деца. Нашият екип от учени, сред които и експерти по имунология, са разработили млечна формула, в която не е добавено палмово масло, а съдържанието е обогатено с уникална пребиотична смес (GOS/FOS), HMO 3’GL (идва от нашия уникален процес и наподобява структурите на олигозахаридите в майчината кърма), витамини, минерали ДВПНМК, постбиотици и доказано клинично свежда до минимум риска от инфекции. 

 

Какви видове млека предлагате за бебета и малки деца? 

Nutricia предлага на българския пазар широка гама от млека за кърмачета и малки деца от раждането до над 2-годишна възраст. Вече споменах за звездата в нашето портфолио Aptamil Pronutra, но предлагаме продукти и за предпочитащите БИО мляко майки, също така предлагаме и готови за употреба млека за удобство на родителите в забързаното им ежедневие, имаме продукти за захранване и продукти, подходящи при храносмилателни проблеми на кърмачетата.

Захранването е много дълга тема и се препоръчва то да започне в периода от 4-ия до 6-ия навършени месеца (17-26 седмици). Също така е препоръчително преходното мляко да остане част от разнообразното и балансирано хранене на детето. Що се отнася за прясното мляко - въвеждането му трябва да се остави за една по-късна възраст - след година, та дори година и половина. То е трудно усвоимо (дори и за възрастен човек). Въвеждането на прясното мляко трябва да започне под формата на съставна част на кремчета, грис, печива и чак след това да бъде предлагано самостоятелно. 

 

Споделете повече за специалните млека за кърмачета... 

Нашият екип от учени прави пионерски изследвания в областта на науката за ранния живот от 50 години. Тези изследвания ни позволиха да разработим набор от специализирани млека, формулирани за кърмачета със специфични диетични нужди, включително такива с проблеми с храненето или алергия към белтъка на кравето мляко. Имаме млека предназначени за кърмачета с хранителен дискомфорт като запек или колики, както и срещу регургитации. Тези продукти следва да се предлагат само под препоръка на лекар и за това не мога да си позволя да навляза в подробности, като призовавам майките да се консултират със здравен специалист преди да предложат такъв тип продукти, независимо на коя компания и марка са.

Също така киселото мляко, макар и въведено в 8-и месец, не може да замести преходното мляко? 

Тук навлизаме в една деликатна за българина тема. Българското кисело мляко е прекрасна храна, но не за малките бебета, за тях най-добра е кърмата. Науката е доказала, че кравето мляко е за теленца и за това учените са разработили млека, подходящи за човешкото дете, за различните етапи от неговото развитие, за да задоволи хранителните му потребности в различните възрастови граници... Няма нищо лошо, ако родителите слагат понякога кисело мляко в храната на детето между 1- и 2-годишна възраст, но то не бива да е основно хранене.