Поради още недоразвитата си имунна система и терморегулация кърмачето и малкото дете са особено чувствителни към промените на времето. Те са еднакво податливи на болести както през зимата, така и през лятото. През лятото ги застрашават най-вече стомашно-чревни разстройства, а през зимата – инфекции на горните дихателни пътища.


За да може вашето дете да расте и да се развива нормално, през всички сезони активно използвайте трите важни фактора на закаляването – слънце, въздух и вода. А храненето е основният фактор за доброто здраве на детето.

Различава ли се храненето на детето през този сезон? През първите месеци от живота на бебето няма разлика през различните сезони. То получава кърма или нейния заместител. При по-големите деца правилото изисква всеки ден, независимо от сезона, в менюто им да се включват различни продукти от петте главни хранителни групи: мляко и млечни продукти, месо, риба и яйца, хляб и зърнени храни, плодове и зеленчуци, варива. Всекидневната консумация на храни от тези групи е най-сигурният начин детето да се развива добре и да е здраво. Разнообразието се осигурява и чрез различни храни от една и съща група.
Например вместо детето да изяде 200 г ябълки, по-добре е да изяде по 50 г от 4 различни плода.

Откъде тогава идва особеното в храненето през зимата? През този сезон децата, както и възрастните, се движат по-малко. Поради това трябва да има баланс на физическа активност и поета храна.
Още от най-ранна възраст започнете борбата с една от съвременните болести – затлъстяването. По-добре осигурете профилактика, отколкото по-късно да се лекуват заболяването и последиците от него.
През този сезон, когато има по-малко слънчеви дни и слънчевите лъчи падат по-ниско, съобразявайте храненето на детето и с профилактиката на рахита.
Особено нужни са антиоксидантите. Такива са витамин С, витамин А, витамин Е, фолиевата киселина и някои минерали – селен, цинк, желязо. Те укрепват организма през студените зимни месеци, повишават съпротивителните му сили, поддържат обмяната на веществата. Подходящи за тези месеци са морковите, зелето, картофите, тиквата, цитрусовите плодове. За предпочитане е плодовете и зеленчуците да се приемат от детето в прясно състояние. Предлагайте му салати или ястия със зеле. С прясно бяло и червено зеле може да се запасите, като съхранявате зелките в проветриво и сухо таванско или избено помещение. Зелето е богато на витамин С, а зелените му външни листа – на провитамин А и на минерални соли, които са крайно необходими на организма. Червеното зеле е по-богато на витамин С от бялото. Цветното зеле (карфиолът) е много ценен хранителен продукт. Богато е на пълноценни белтъчини, минерални соли и витамини. От него можете да приготвяте крем-супа, да го предлагате задушено с масло, сварено като салата или залято със сос бешамел.
Ценна прясна храна е и празът. Запомнете, че витамините и минералните му соли са главно в повърхностните зелени листа. От праз можете да приготвяте вегетариански кюфтета, крем-супа. Пресни моркови се продават на пазара през цялата зима. Правете на детето си салата от тях, добавяйте ги в различни ястия или ги предлагайте като гарнитура.
Замразените зеленчуци и плодове също са много полезни при условие, че ги размразявате бързо и при готвене веднага ги поставяте в гореща вода, а не ги загрявате постепенно. На кърмачето давайте прясно изцеден сок от плодове и зеленчуци, а на по-голямото – плодово-зеленчукови пюрета. Децата над 1 ½ год. е добре да консумират пресни плодове.
От групата на хляба и зърнените храни за детското меню са подходящи житните, оризовите, царевичните, овесените. За предпочитане са пълнозърнестите видове.
За да осигурите добро физическо и нервно-психично развитие на детето през зимата, давайте му и белтъци. За ранната възраст е подходящо нетлъстото месо – телешко, пилешко, заешко, пуешко. Навременното включване на месо и жълтък предпазва детето от желязодефицитна анемия. Тя може да се появи след 6-ия месец поради изчерпване на запасите в майчината кърма и липса на внос на желязо с храната.
За да поддържате стабилна имунната система на малчугана, предлагайте му риба и рибни продукти.