Рибата е много ценна и преди всичко вкусна храна, която за съжаление рядко се включва в детското меню. Често майките предпочитат зеленчуковите и месните пюрета, но почти не се сещат за ползата от рибните ястия. А те не само се равняват, но в много отношения и превъзхождат другите видове месо. Оправданията са, че рибата е скъпа или пък, че малкото дете лесно може да се задави с дребните костици.

Топ достойнства
В рибата има много лесноусвоими белтъчини и мазнини. Тя е лесносмилаема и не затруднява все още незрялата хранителна система на детето. Морският дар е богат на необходимите за растежа на костите калций и фосфор, както и на витамините А и D, които са от значение за имунната система на детето, за обмяната на веществата, за кожата, ноктите и косата. Тези витамини поддържат кръвоносните съдове здрави и еластични. Доказано е, че ако рибните ястия присъстват поне един път седмично в детското меню, полезната храна в по-късна възраст може да предпази от коварни болести като атеросклероза и инфаркт.

Nota Bene!
Детето може да опита вкуса на рибата след 6-ия месец. Задължително тя трябва да е прясна, добре сварена и почистена, нетлъста и за предпочитане да е бяла. Най-добре рибата да се вари или пече. Избягвайте пушената или солената риба – така се губят ценните съставки, а и тя е по-трудносмилаема.
До 1-годишната възраст на детето давайте рибно-зеленчуково пюре 1–2 пъти седмично, а на следващия ден месно пюре.


За децата над 1 година са подходящи различните рибни супи, които също се дават веднъж седмично. Ако детето не обича супа, направете му риба, печена в хартия или с доматен сос. Преди да поднесете ястието, внимателно почистете всички кости. Не разчитайте, че малкото човече ще може само да изплюе костите. Добре е предварително да намачкате с вилица количеството, което смятате, че то ще изяде.
Рибни консерви могат да се консумират след втората година на детето, и то в малко количество. Най-често те се дават за възбуждане на апетита. Задължително гледайте срока на годност и качеството на консервата.
Много деца обичат хайвер. Той има добра хранителна стойност и се усвоява лесно, но може да се дава само в малко количество. Най-добре го намазвайте върху сандвич или го добавяйте към ястие или супа.

Прясна ли е?
Винаги когато приготвяте риба, имайте предвид, че тя се разваля много бързо и консумирането й може да доведе до тежко хранително отравяне. Ето защо тя трябва да се почиства добре и да се съхранява на студено. Внимателно следете дали рибата, която купувате, е прясна. Има няколко признака за това. Наскоро уловената риба е твърда и без неприятна миризма. Очите й са прозрачни, лъскави и изпъкнали, а хрилете й са със свеж червен цвят. При почистването костите и люспите се отделят трудно. Поставена във вода, прясната риба потъва. Развалената риба мирише, тя е лигава и мека, а очите й са мътни и хлътнали. Костите и люспите й се отделят много лесно. Поставена във вода, непрясната риба изплува на повърхността.
Все повече деца имат алергия към морски продукти (миди, раци, хайвер, стриди), защото те често идват от много замърсени води. Ако вашето дете е сред тях, изключете тези продукти от менюто му.