Запознаването на вашето бебе с твърди храни, трябва да започне, когато бебето е на възраст около 6 месеца. В началото колко яде бебето ви е по-малко важно, отколкото да го свикнете с идеята да се храни. Те все още ще получават по-голямата част от енергията и хранителните си вещества от кърмата или адаптираното мляко.

Даването на бебето на разнообразни храни, заедно с кърма или адаптирано мляко ще помогне да настроите детето си към  по-здравословното хранене.

Първи храни

Може да искате да започнете с единични зеленчуци и плодове. Опитайте пюре или варени моркови, ябълка или круша. Включете зеленчуци, които не са сладки, като броколи, карфиол и спанак. Това ще помогне на бебето ви да свикне с разнообразни вкусове (а не само с по-сладките). А за да откриете най-качествените  и свежи български продукти на добри цени, разглеждайте и следете седмичната Била брошура онлайн.

Уверете се, че всяка готвена храна се е охладила, преди да я предложите на вашето бебе, както не забравяйте, че бебетата не се нуждаят от сол или захар, добавени към храната си.

Лесни рецепти за първи пюрета

Научете как да направите най-лесните рецепти за домашна бебешка храна за вашето мъниче с тези супер прости идеи. Ние знаем от първа ръка как желанието за приготвяне на домашна детска храна може да бъде едновременно вълнуващо и малко притеснително. А ако имате натоварен график или други деца вкъщи, намирането на време да го направите може да изглежда невъзможно. Но има толкова много здравословни храни, които можете да ги превърнете в пюрета с почти никаква работа или специално оборудване, а ето и няколко от тях:

1. Авокадово пюре

Това е идеалният начин да въведете нискоалергенна храна, богата на здравословни мазнини, калий и фибри които са полезни за всички възрасти. За да направите пюре от авокадо за бебе, просто се нуждаете от прясно авокадо и пасатор, по желание може да се добави мляко към рецептата. Понякога дори може да смачкате авокадото само с вилица, ако е по-меко.

avokado

2. Пюре от бобени култури

Ранните храни на бебето не трябва да бъдат само една хранителна група, а бобът е чудесна храна, която трябва да е включена в диетата на едно мъниче. Можете да направите пюре от сварен нахут, фасул, черен боб или дори бял боб, като го разредите при необходимост и ваша преценка с вода, адаптирано мляко или кърма и ги пасирате. Също така е много добра идея да експериментирате с вкусове и примерно да го смесите с малко сладки картофи или тиква, но това единствено след като вече е свикнало и толерира пюренцата от една съставка.

cicer

3. Пюре от киви

Кивито е с високо съдържание на калий, калций, витамини и други полезни съставки. С интересен вкус, това пюре е чудесно за бебета, които обичат новото. Трябва да сте сигурни, че сте избрали зряло и сладко киви и да го опитате, преди да направите пюрето, за да сте сигурни, че не е прекалено тръпчиво или кисело. Ако ви се струва че кивито все още не е узряло напълно, можете да го смесите с банан или ябълково пюре.

kiwi

Как да си съхраним приготвените храни?

А именно след като сме разгледали била нова брошура седмична, напазарували сме си и сме си приготвили храната. Е важно да знаем как може да я съхраним, за да не си играем всеки път да приготвяме нова. А за това, трябва да имаме добър план как ще я организираме и съхраним правилно, за да сте сигурни, че тя остава свежа и че бебето има много възможности да й се наслади. 

В хладинлика

Можете да съхранявате бебешка храна в хладилника в херметически затворени контейнери до 3 дни. Можете да използвате лепенки, за да маркирате контейнерите със съдържанието и датата в която сте приготвяли храната, за да не се налага да ги помните.

За замразяване 

Съхраняването на домашна бебешка храна във фризера ви позволява да направите по-голяма партида наведнъж и след това да я сервирате на бебето в продължение на няколко седмици или месеци. Най-лесният начин е да използвате форма за лед, по този начин може да си размразявате по едно кубче когато е нужно.

След въвеждането на твърда храна трябва ли да продължа да кърмя?

Според Unicef, се препоръчва кърменето да продължи поне две години и може би дори след това. В известен смисъл кърмата и хранителните вещества, които майчиното мляко осигурява, е основата на доброто хранене за бебетата. И първите храни добавят към други критично липсващи хранителни вещества, от които бебетата се нуждаят, за да растат телата и мозъците им.

Родителите прекарват много време в хранене на бебета през първите няколко години от живота им. Моментите на масата също предлагат възможности за игра и демонстриране на любов, както и възможности за езиково развитие. Родителите говорят на децата за храната с която в момента се хранят или им говорят други неща по време на процеса. С това искаме да кажем че с първите храни не само помагате на бебето да се развива физически. Става въпрос и за създаване на възможности за сплотяване на семейството чрез храненето, играта, позитивността, нещата, които знаем, че наистина помагат на бебетата да се развиват.