Зърното е важна добавка в бебешките пюрета и с право – зърнените храни са пълни с ценни хранителни вещества и снабдяват децата с много енергия.

Мюсли за закуска, спагети за обяд, хляб за вечеря – зърнените храни са застъпени почти при всяко ядене. Повече от 10 000 години зърното се отглежда на нивите. Заедно с картофите, плодовете и зеленчуците то е основата на балансираното хранене. Бебетата получават зърнените храни в млечно-зърнените и зърнено-плодовите пюрета.

Какво прави зърното толкова ценно?

Специалистите по хранене твърдят, че зърното е важен доставчик на енергия и притежава висока хранителна стойност. То съдържа големи количества желязо, цинк, важни витамини от група В, баластни вещества и растителни протеини. Тъй като съдържа и много въглехидрати, зърното доставя на малкото енергията, от която се нуждае за растежа си.

Бебетата получават всички видове зърнени храни. За началото най-подходящи са пшеницата и овесът. Някои родители избират киноа, която е особено популярна напоследък.

От шестия месец се дава млечно-зърнено пюре

Най-рано в началото на шестия и най-късно в осмия месец бебето получава млечно-зърнено пюре. То замества най-често млечната храна вечер, но може да бъде давано на детето и през друго време. Допълнително бебетата се кърмят или им се дава шише с биберон.

Ако родителите искат сами да приготвят пюрето, те започват с овесени ядки или пшеничен грис (20 грама), като го разбъркват с две супени лъжици плодово пюре и 200 мл прясно мляко (3,5% мазнини). Като алтернатива може да се купи млечно пюре. Специалистите съветват да се избира пюре без захар и други овкусители.

От седмия месец – плодово-зърнено пюре

Най-рано в началото на седмия месец бебетата получават плодово-зърнено пюре. То е особено подходящо за междинно хранене, например следобед. Както и предишното пюре то се състои от зърнени ядки (20 грама) и плодово пюре (100 грама). Вместо мляко може да се прибави вода (90 мл) и една чаена лъжичка рапично олио. И това пюре се продава в бурканчета. Добре е пюрето да съдържа малко добавки и да е без захар. Към него също може да се добави чаена лъжичка рапично олио.

Зърнените храни играят важна роля, когато родителите искат да хранят детето с вегетарианска диета. Тогава те могат да заместят месото в зеленчуково-картофено-месното пюре със зърнени ядки. Особено овесените ядки съдържат много желязо. За усвояването му към пюрето се добавят две супени лъжици портокалов сок.

Какво се прави при съмнение за непоносимост?

При непоносимост към зърнени храни (целиакия), от които е засегнат 1% от населението в Германия, се налага диета. Но специалистите не съветват да се избягват изцяло овес, пшеница и други зърнени храни, съдържащи глутен, тъй като това не предпазва от целиакия според изследванията. Най-добре родителите предпазват детето, като му дават стъпка по стъпка малки количества зърнени храни между петия и седмия месец, по възможност още при кърменето.

Когато педиатърът обаче е установил целиакия, детето на трябва да яде храни, съдържащи глутен.

За предпочитане са пълнозърнестите храни

Докато не е установена непоносимост, децата могат да консумират пълнозърнести храни. Те съдържат висококачествени протеини, витамини, минерални вещества и вторични растителни продукти. Освен това пълнозърнестите храни съдържат много баластни вещества и затова засищат за по-дълго време.

Това се отнася и за фино смления пълнозърнест хляб, който децата могат да ядат след навършване на една година заедно със семейството. Децата имитират родителите и ако те консумират пълнозърнести храни, скоро и малките ще посегнат към тях.