Тръгването на ясла е вълнуващ момент от развитието на детето. Малко или много този период се преживява трудно. Причините са различни. От една страна е раздялата със семейството и срещата с новата обстановка, от друга страна – сънят на ново място, от трета – по-самостоятелното хранене. Какво общо има храненето с по-трудната адаптация на детето към яслата?
Децата постъпват в яслите на възраст от 1 до 3 год. През този период тяхното физическо и нервно-психично развитие непрекъснато се усъвършенства. Това се отнася и за дъвкателния им апарат, поради което начинът на хранене се разделя в зависимост от възрастта – на деца до 1 ½ год. (преходна храна) и от 1 ½ до 3 год. В тази възраст детето трябва да може да пие от чаша, да дъвче добре, да приема по-твърда храна. А всичко това започва да се учи много по-рано. Ако детето не притежава тези умения, то ще има проблеми при храненето в детската ясла и оттам ще се появи и силното му нежелание да я посещава, “защото там се яде”.

Започнете подготовката отрано
От 6-месечната възраст на детето е добре да въведете чашата с накрайник, вместо с биберон. Разбира се, на него ще му е нужно време, за да свикне, но не бива да отлагате овладяването на това умение. След едногодишната възраст може да се натъкнете и на съпротива. Детето ще се опълчи не срещу начина на пиене, а по-скоро ще чувства, че чашата го лишава от шишето с биберон или от гърдата на мама. Чашата с капак и с накрайник позволява преходът от сучене към пиене на малки глътки да стане плавно. Не забравяйте, че не всички деца обичат тази чаша! Започнете с вода, а по-късно може да пробвате и с мляко или със сок. Бъдете готова да се сблъскате и с отрицателни реакции. Ако детето упорито отказва да пие от чаша, не го насилвайте. Изчакайте няколко седмици. Когато решите отново да опитате, използвайте друга чаша. Позволете на малчугана най-напред да си поиграе с празната чаша, а след това налейте вътре малко вода.
Друг важен момент в храненето е постепенното приучване на детето да дъвче. Както привикването да пие от чаша, така и да дъвче е труден процес, за усвояването на който са нужни време и търпение. Още в началото на захранването предлагайте всяка нова храна с лъжичка. Това е още по-трудно от употребата на чашата.


Към 8-месечна възраст детето е готово да се храни само. В началото то просто загребва храната с ръката си и я приближава към устата си, но по-късно ще се научи да си служи само с палеца и показалеца и ще може да вдига малки вещи. Ако смятате, че детето е готово, можете да му предлагате храни, които се ядат с пръсти. Това е важна стъпка към самостоятелното хранене. Тези храни трябва да могат да се смилат между венците на лесна за гълтане каша или да се разтварят в устата без дъвчене. Например леко препечен пълнозърнест хляб или геврек, парченца банан, меки, много добре сварени парченца моркови (колкото грахово зърно), варено пиле, парченца сирене. Никога не предлагайте на малкото дете пуканки, ядки, стафиди или цели зърна грозде, твърди бонбони, големи парченца морков! Около 6–9-месечната възраст детето е готово да приема по-разнообразна храна, която е с малко по-голяма плътност. Постепенно към бебешките каши можете да въвеждате и плодове и зеленчуци. Например ябълки с банани, смес от зеленчуци, а консистенцията да е едро пасирана.
За да имате успех с приемането от детето на по-твърда храна, в началото я предлагайте около час след като то е изпило млякото. Ако му дадете твърда храна, когато е гладно, бавното хранене може да го откаже. Понякога е добре първо да се дава твърда храна, а после детето да се дохранва. Изборът зависи от характера на вашия малчуган.

Детската кухня – трамплин към яслите
У нас има т.нар. млечни кухни за деца над 8-месечна възраст. Там храната се приготвя от специалисти по детско хранене и е съобразена с възрастовите особености както по количество, така и по качество. По същия рецептурник се приготвя и храната в детските ясли. Така че освен помощник на майката, детските кухни са и добър трамплин към приспособяването на детето към храната в детската ясла. Поради известна функционална и морфологична незрялост на детския организъм технологията на приготвяне на храната за малкото дете трябва да се приближава повече до технологията на приготвяне на диетичната храна. Предпочита се продуктите да се варят или задушават с малко вода и да се избягват запръжки. Неподходящи за детското меню са и тлъстите пържени ястия и десерти, както и тлъстото месо.
Препоръчват се варените и печените храни, като при печенето се слага повече вода и се следи продуктите да не изсъхват или прегарят. Ястието трябва да е по-сочно.
За ранната детска възраст са неподходящи силните и дразнещи подправки, солените и кисели консервирани храни. Салатата се подправя с лимонов сок или само се посолява леко и се залива с малко олио.
Храната за малкото дете трябва да е безсолна. Затова предварително изкисвайте в студена вода сиренето, маслините и другите солени храни. Запомнете, че всички застройки с яйце трябва да врят по-продължително време, дори с риск поради пресичането на яйцето да се наруши външният вид на ястието. За да се избегне пресичането, застройките за супата и други храни се правят с малко брашно.