Морковите са били най-разпространеният зеленчук през древността. Първите сведения за тях като културно растение се отнасят към 2000–1000 г. пр. Хр. За тяхна родина се смята Средиземноморието. Днес морковите са любими в много страни. Те са двугодишни растения. Кореноплодите на различните сортове имат различна форма. Те имат


богат химичен състав
и оказват регулиращо действие на всички процеси на обмяната в човешкия организъм. Морковите съдържат 89.1% вода, 0.8% белтъчини, 8% въглехидрати, главно захари. Съдържанието на захари се увеличава с узряването и в някои случаи достига 15%.

Морковите съдържат сравнително малко целулоза – 1.1%, и може да се използват в диетичното хранене. Богати са на витамини и минерални вещества. В тях има много каротин, който в човешкия организъм се превръща във витамин А. По съдържание на каротин морковите съвсем малко отстъпват на червените пиперки и превъзхождат всички други зеленчуци.
Установено е, че каротинът се усвоява по-лесно и пълно, когато в храната има мазнини. Ето защо салатата от моркови трябва да се полива обилно със зехтин (олио). Морковите съдържат и други витамини, главно от група В, сравнително малки количества витамин С, много ензими и етерично масло. Богати са на минерални вещества.

За да се запазят през зимата, морковите трябва да се съхраняват добре Изваждането им става до края на октомври при слънчево време, когато почвата не е много влажна. След изваждането морковите се почистват от пръстта и листните дръжки се изрязват на около 2 см над челото. Морковите, които ще се съхраняват за зимата, не се мият, тъй като се повишава влажността им и те по-лесно загниват. Най-добре се съхраняват, като се заровят в пясък.
Морковите са много ценна зимна витаминозна храна
Пресният сок от тях е особено полезен за бременни жени и кърмачета. Не случайно този сок е първата храна след майчиното мляко, която се дава на кърмачетата още през втория месец след раждането.
Като поливитаминозен продукт морковите се използват за профилактика и лечение на авитаминози, за възстановяване на силите, за подобряване на апетита и зрението.

Nota bene! 500 мл сок от сурови моркови по биологична усвоимост на калция в него е равен на 12 таблетки калций.
При прекомерна употреба на моркови в съчетание с други плодове и зеленчуци, съдържащи голямо количество каротин, може да се получи жълтеникаво оцветяване на кожата (главно по дланите и около устата) на кърмачето. Това се дължи на все още незрялата функция на черния дроб и на невъзможността за превръщането на голямо количество каротин във витамин А. След като се спре приемането на плодовете и зеленчуците, съдържащи каротин, цветът на кожата на детето се нормализира.

Детска кухня
Сок от твърди зеленчуци
Продукти: 100 г (два средно големи, пресни и млади, със запазена обвивка) моркова, 200 г (2–3) чушки, ¼ алабаш.
Приготовление. С четка на течаща вода измийте добре зеленчуците и ги облейте с вряла вода. После обелете морковите и ги настържете на ренде. Изчистете чушките от семето и ги смелете с месомелачка. Изчистете от кората и алабаша и също го настържете на ренде. През изварена двуслойна марлена кърпа прецедете кашата от трите зеленчука. Към получения сок прибавете 2 чаени лъжички (ч.л.) захарен сироп. Може да дадете на детето морковения сок без допълнително подслаждане.
Ако имате сокоизтисквачка, с нея ще приготвите сока много лесно.

Каша със зеленчукова отвара (200 г)
Продукти: 10 г (2 ч.л.) брашно, 50 г моркови, 50 г картофи, 5 г (1 ч.л.) краве масло,100 мл (1 кафейна чашка) прясно мляко, 200 мл (1 ч.ч.) вода, 10 г (2 ч.л.) захар, щипка сол.
Приготовление. Измийте морковите и картофите, обелете ги и ги нарежете на парчета. След това ги залейте със студена вода и оставете да се варят 10 минути. Пасирайте сварените зеленчуци. Разбъркайте 50 мл мляко и брашното и оставете на котлона да заврат, като бъркате непрекъснато 10 минути. Прибавете тази смес към зеленчуковата отвара. Към получената каша прибавете и останалото мляко, захарта и готварската сол, като пак разбърквате добре.

Моркови със зелен грах
Продукти: 50 г моркови, 50 г изчистен грах, 3 г (1 ч.л.) брашно, 7 г (1 ½ ч.л.) масло, 50 г (1 к.ч.) мляко.
Приготовление: Изчистете и измийте морковите. Нарежете ги на малки кубчета, залейте ги с малко отвара от консервирания грах, прибавете маслото и оставете да се задушават до омекване. След това прибавете зеления грах и солта, залейте с горещото мляко, сварено с препеченото брашно. Разбъркайте и оставете да се вари още 10 минути.

Омлет с моркови
(за деца над 1 ½ год.)
Продукти: яйце ¾ (предварително разбийте яйцето и след това отделете част от него), 60 мл мляко, 5 г (1 ½ ч.л.) брашно, 30 г моркови, 7 г (1 ½ ч.л.) масло.
Приготовление: Сварете морковите в малко кипяща солена вода. Отцедете ги върху сито, претрийте ги и прибавете към тях сместа от разбитото яйце, брашното и млякото. Посолете и изпържете на тънък пласт в сгорещено масло.