Заплаха ли е недостигът на желязо?
В някои форуми в интернет се твърди, че изцяло кърмените бебета най-често страдат от недостиг на желязо. Споделя се обаче и обратното мнение – при продължително кърмените бебета не се наблюдава дефицит на желязо.


Според специалистите при кърмачетата с изразен недостиг на този минерал и свързана с него тежка анемия се срещат различни болестни прояви, които се дължат и на бързия им растеж през първата година. Особено внимание се обръща на проблема в Западна Европа, докато в останалата част от света децата порастват и без специална добавка на железни препарати.


Кои са първите признаци за дефицита?
Когато лигавиците са бледи, в ъглите на устните се появяват рагади, детето е изморено и отпаднало, може да има съмнение за железен дефицит. Това обаче трябва да се изясни, като се направи кръвно изследване. При кърмачетата рядко има такава опасност. Доносените новородени разполагат със запаси от желязо, които са достатъчни за 4–5 месеца. Някои педиатри препоръчват първото пюре с месо да се дава на бебетата към петия месец, най-късно през седмия.

А който иска да е вегетарианец?
Хранените с вегетарианска храна бебета се развиват добре, ако получават пълноценни растителни източници на желязо, например овесени ядки, просо, спанак, броколи, карфиол, бобови растения. Добре е родителите да знаят, че добавката на витамин С към храната стимулира усвояването на желязото. По този начин може да се избегне дефицитът на желязо при детето.

Ако обаче майката още преди и през бременността се е придържала строго към вегетарианска диета, след четвъртия месец бебето й се нуждае от храна, богата на желязо. Майките вегетарианки трябва да се информират подробно от педиатъра как да осигуряват необходимото желязо на детето си.