Едва ли някой се съмнява в ползата от зеленчуците за детското меню. Известно е, че те са богати на така нужните витамини, минерали, баластни вещества и др. Минералните вещества подпомагат формирането на скелета, растежа на клетките, необходими са за правилното функциониране на мускулната и нервната система. Витамините са нужни за обменните процеси в организма. Баластните вещества улесняват нормалната функция на червата, като ги очистват от отровните отпадъци.
Вашето дете обаче едва ли ще разбере всичките тези достойнства на зеленчуците. Нали сте се уверили, че то обича това, което му е вкусно, а „зелената” храна


не винаги е в неговата класация.

Без насилие!
Ако сте амбициозна майка и твърдо настоявате детето ви да яде плодове, може и да успеете няколко пъти. Но после?! Най-добре не разчитайте на този метод. Някои малчугани отказват да се хранят по принуждение – от инат или дори от отвращение.
Имайте предвид, че вкусът е променлив. Днес детето ви харесва салата от моркови, но утре ще предпочете салата от домати. Хубавото е, че вкусът се възпитава, култивира, т.е. до известна степен може да се направлява. Какво ястие ще обикне малкият човек, зависи от много фактори: от консистенцията, цвета на храната, от атмосферата на масата, от това какво обичат мама и татко, приятелчетата и т.н.

Проявявайте находчивост и творческо въображение. Предлагайте на малчугана например зеленчукови ястия в необичайни форми: малки кюфтенца, украсени с пъстри зеленчуци, пица с „изрисувано” върху нея детско лице (очи от маслини, бузки от кръгчета домат, уста от червена чушка…) и др. Вярно, че за това ще ви е нужно повече време, но бъдете сигурни в отличния ефект...

Сурови вместо варени
Има деца, които се мръщят на варените зеленчуци, но с удоволствие посягат към суровите. А те всъщност са най-богати на витамини и ферменти, т.е. са и най-полезни. Така че предлагайте на детето си салати или добавяйте в сандвича му различни зеленчуци.

Пример от родителите
Известно е, че детето се учи чрез подражанието и в храненето. Не се надявайте, че малкият човек ще излапа за миг порцията броколи, ако вижда как баща му с досада отхвърля от чинията си този безспорно много полезен зеленчук.
Колкото до количеството на зеленчуците, не забравяйте, че детето яде толкова, колкото му е нужно. Не го насилвайте да изяжда всичко, сипано в чинията му.
Малчуганът по-лесно ще се пристрасти към полезните зеленчуци, ако заедно пазарувате и ги избирате. Стимулирайте го да ви помага и при приготвянето на салатите. Тогава сигурно ще му се прииска да опита „творбата” си.

„9 месеца”

Топ витамини

Витамин А се усвоява от организма само в съчетание с мазнини: със зехтин, олио, сметана, растителни мазнини... Съдържа се в морковите, доматите, магданоза, копъра, кайсиите. Нужен е за очите, за възстановяването на лигавиците, участва в образуването на белтъците и подпомага растежа на клетката.
Витамин С се съдържа в репичките, зелето, картофите, зеления лук, доматите, хряна, цитрусовите плодове. Подпомага усвояването на желязото от организма, укрепва имунната система, участва в образуването и възстановяването на съединителната тъкан.
Витамини от група В има в цветното зеле, салатите, картофите, цвеклото и др. Лесно се разрушават при топлинна обработка. Нужни са за растежа, образуването на клетките и обмяната на веществата.