Съвместният ни проект с PHOENIX Pharma Bulgaria и Darik.bg разгърна в дълбочина поредната здравна тема. Този път в "Здраве на фокус" говорихме за ДИАБЕТА. Какво е важно да знаем за заболяването и как трябва да се грижим за себе си, когато към диабета добавим и бременността? Отговори в тази посока ни даде д-р Мария Калинкова, ендокринолог, УМБАЛ „Токуда“.

Видео поредицата "Здраве на фокус" ни помага в борбата с различни заболявания, кара ни да обърнем поглед към нашето здраве и ни дава ценни съвети за справяне с най-често срещаните проблеми. Един проект, насочен към здравето, обхващаш различни беседи и много ключови здравни теми - с грижа и внимание от нас за вас. 

yesГЛЕДАЙ НОВОТО ВИДЕО ОЩЕ СЕГА:

 

Диабетът е глобален проблем. Изключително важно е да следим нивата на кръвната захар. Най-общо казано заболяването представлява нарушение, което се характеризира с дефект в обмяната на въглехидратите. 

enlightenedДиабетът се свързва с наличието на полиурия и полидипсия. Най-честите и изразени симптоми са:

 • повешена жажда;
 • повишено уриниране;
 • повишен глад, особено към сладки храни;
 • сухота в устата;
 • отпадналост;
 • замаяност. 

enlightenedДиабетът бива няколко типа. Основно можем да го разделим на: 

 • Тип 1 - детския диабет - при малки деца, при млади хора до 40-45-годишна възраст. Основният риск тук са стресът и генетичната предразположеност. 
 • Тип 2 - старчески диабет. Рисковите фактори тук са наследствеността, наднорменото тегло, високия холестерол, заседналия начин на живот, лошото хранене. 

Диабет и планиране на бременност 

Основното, на което трябва да обърнем внимание, е наднорменото тегло. Ако сме с наднормено тегло, трябва да го редуцираме, в норма трябва да влязат и показателите за артериално налягане и холестерол. За жените е много важно да бъдат налице и нормални хормони на щитовидната жлеза. 

Рискове за майката и плода: развитие на гестационен диабет, по-голям плод на бебето при раждане и други различни нарушения в обмяната. 

При наличието на диабет ключово за здравето ни е ежедневното следене на нивата на кръвната ни захар.

Точност, на която можете да се доверите, ще ви осигури Глюкомер CONTOUR®PLUS - лесна за употреба система, специално създадена, независимо дали сте наскоро диагностициран или имате нужда от нова генерация глюкомер.

Ако сме бременни, важно е също да:

 • ограничим приема на въглехидрати;
 • следим стриктно кръвната захар;
 • имаме обикновена физическа активност всеки ден - поне 20 минути (бързо ходене, например).

Когато сме бременни, сме отговорни не само за себе си, но също и за развиващия се в нас плод. Важно е да бъдем внимателни и още по-концентрирани към здравето ни, ако страдаме от диабет или сме отключили гестационен диабет през 9-те месеца.