Спортът е здраве, съмнение няма. Често обаче води до травми. Как да ги преодолеем лесно, бързо и ефективно? Да, начин има. За да научим кой е той, гост в съвместния ни проект с PHOENIX Pharma Bulgaria и Darik.bg бе д-р Мирослав Костадинов от МБАЛ „Св. София“. В "Здраве на фокус" беседите са различни, любопитни и много, много полезни. Срещаме се с отлични специалисти и говорим за най-ценното, което имаме - здравето - нашето и това на всички около нас.

yesГЛЕДАЙ НОВОТО ВИДЕО ОЩЕ СЕГА:

 

Спортовете, водещи най-често до травми са: контактните (футбол, ръгби), силовите и екстремните.

Травмите биват: остри и хронични. Острите травми са тези, които настъпват в момента на спортуването. Хроничните са тези, при които има микротравматизъм - от претоварвания и повторни силови движения. Най-честите травми са дисторзията и навяхванията на ставните връзки, при по-силна травма може да се стигне и до фрактура. Всичко зависи от силата, с която е предизвикана конкретната травма. 

За щастие, подкрепа има - доверен приятел в борбата с травмите може да открием в лицето на Артресан Макс Саше - създаден да поддържа нормалното функциониране на ставния хрущял и състоянието на костите. Увеличава значително подвижността на ставите. Снабдява организма с глюкозамин – основен компонент на сухожилията, ставните връзки и хрущялите, и МСМ – източник на лесно усвоима сяра.

enlightenedПревенция за спортните травми:

  • Загряване преди спортуване;
  • Стречинг;
  • Упражнения;
  • Предпазни средства;
  • Да сме внимателни, да пазим себе си. 

Разбира се, не пропуснахме да обърнем по-специално внимание на зимните спортове. Д-р Костадинов ни даде ценни съвети и насоки, с които да се предпазим. Научихме, че най-важно при всеки един спорт е загряването на тялото и предварителната подготовка на организма. Мускулният тонус има ключово значение. 

Поговорихме за начините за справяне с травми и разбрахме, че криотерапията е може би първото, което трябва да направим, ако пострадаме. Облекчава както болката, така и възпалението. 

enlightenedСпорт след бременност? Получихме важни насоки и тук. Всичко зависи от организма на дамата, няма ограничения, които да забраняват спортуването. Бременността променя коренно тялото на жената, а също и опорно-двигателната система, болките са много вероятни, но е важно бременните да знаят, че са преходни. 

Травмите са изключително индивидуални и подходът при всяка е различна. Пазете себе си, спортувйте внимателно и се грижете за тялото си.