Tемата за демографските проблеми в България сякаш винаги е актуална, защото статистката не е твърде оптимистична - не се раждат достатъчно деца, все повече млади двойки страдат от репродуктивни проблеми, друга част от хората в активна възраст напускат страната, а населението става застаряващо. Не сме сигурни кога и дали ще бъде намерена точна формула за спанение от това положение, но едно е сигурно - донякъде по време на пандемията се създаде и "бейби бум". Все още няма как да боравим с конкретни цифри за цялата страна, но се хващаме за добрите новини от София и Пловдив. Както се казва и в репортажа на Nova - "Време е за хубавите новини и щастливите мигове в живота"!

 

Мини бейби бум в София и Пловдив след първия локдаун отчитат лекарите. От средата на март българите бяха изолирани в домовете си,  дори парковете и планините в началото на първия локдаун бяха затворени.

Ражданията през този месец и следващия ще покажат дали пандемията е попречила, или помогнала на семействата, които искат да имат деца.  Както стана дума пловдив е градът с повече бебета след първия локдаун.

 

„В нашата болница има тендеция да се раждат повече бебета всяка година. Тя е от 5 години. До края на ноември са се родили 70 бебета повече от миналта година. До края на годината те ще бъдат повече от 100 в сравнение с 2019 г .“, казва проф. Благовест Пехливанов.

Той добавя, че бременните са уплашени, но животът продължава.

„При спазване на мерките опасносността може да бъде сведена до минимум. Имаме случаи на родилки, които са болни от COVID-19. Всичко протече добре и те бяха изписани от отделението“, добавя още проф. Пехливанов.

„Най-после имаме по-приятна статистика. Не може обаче да се правят големи изводи от статистиката в няколко болници“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ сексологът д-р Румен Бостанджиев.

Той казва, че според статистиката и домашното насилие нараства в моменти като този.

„В този период една голяма част от хората откриха възможност за професионална терапевтична помощ на семейства“, добавя специалистът. Според него няма универсален съвет как да преминем леко през този период.

Източник: nova.bg