Еднояйчни близнаци с обща плацента се родиха по естествен път в УСБАЛАГ „Селена“ през февруари. След 8-дневен престой за проследяване на растежа им, бебетата са вкъщи в отлично състояние и с ежедневно наддаване на тегло.

Изчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

36-годишната Пенка Шопова пристигнала в родилното отделение в 4,30 сутринта. Екипът на УСБАЛАГ „Селена“ бил в операция, но се наложило бързо да поеме и новодошлата жена, тъй като непосредствено след приемането и обработката на документите ѝ, прегледът на жената показал пълно разкритие. Първа се появила Дарина в 5.51 часа с тегло 2290 грама и ръст 45 сантиметра. Седем минути по-късно я последвала и 44-сантиметровата Божидара с тегло 2150 гр. „Изключително бързо и леко раждане“, така коментира появата на близначките  акушерка Катя Павлова, водила раждането заедно с д-р Ненев.

Сестри близначки раждат близнаци за втори път

Това е втората бременност на Пенка с близнаци. От първата обаче оцеляло само едното бебе – вече 12-годишната дъщеря на родилката. След раждането ѝ, майката получила Хашимото и загубила надежда за нова бременност. Малките Дарина и Божидара обаче са заченати от първия опит на родителите. „Понеже не вярвах да имам повече деца, те са ни като дар от Бога, затова ги кръстихме Дарина и Божидара“, разказа майката. В третия месец на бременността, Пенка получила отлепяне на плацентата и прекарала остатъка от износването на близначките в почивка и наслаждаване на периода. Появата им била планирана да се случи оперативно, но  бебетата имали свои планове. В 2,30 часа през нощта 4 дни преди планираната дата за секциото, Пенка се събудила от контракция. Няколко минути по-късно водите й изтекли. Последвали 3 силни контракции на равни интервали, които били индикация за жената да тръгне към болницата и два часа по-късно да се появило на бял свят двойното й щастие.

На снимката: Щастливите родители на близначките