Едно от най-очакваните събития за повечето млади семейства е забременяването на жената. След като бременността се потвърди, животът естествено не спира. Бъдещата майка продължава да изпълнява професионалните и домашните си задължения, поддържа своите интереси. Бременността съвсем не означава безброй строги забрани и лишения. Не се изключват и сексуалните удоволствия. Това, което съществено отличава живота на бременната, е, че тя вече живее в неразривна връзка с нов организъм, изцяло зависим от нея. Той тепърва ще се развива и расте, докато достигне своята зрелост и дойде моментът на раждането.


 

Бременната и бъдещото бебе взаимно си влияят
Променят се не само плодът и неговите реакции и функции, но и физическите и психо-емоционалните особености на жената. Плодът е изключително раним в своето зависимо положение от различни професионални и битови увреждащи вещества, психо-емоционални и стресогенни ситуации, на които е изложена бременната. Поне през 9-те месеца жената трябва напълно да изключи от живота си някои доказано вредни “удоволствия”, особено тези, които водят до привикване и зависимост. От момента, в който разбере, че ще става майка, да положи усилия да живее здравословно: да се храни пълноценно, да си осигурява почивка, разходки и умерена двигателна активност. Изключително важно е да избягва всичко, което може да навреди на нейния организъм и на нероденото й бебе. Без никакво колебание тя трябва да се сбогува с алкохола, цигарите и дрогата.


Приемането на дрога крие двойна опасност. Бъдещата майка уврежда собственото си здраве, но някои дроги могат да се отразят неблагоприятно на развитието на плода. Алкохолът и цигарите също са сериозна заплаха.
Някои медикаменти, както получени срещу рецепта, така и без нея, приемани от бременната като самолечение без консултация с лекар, могат да имат увреждащ ефект. В името на своето здраве и на правилното развитие на нероденото си дете още при планирането на бременността и след доказването й жената трябва да прекъсне немотивирания прием на най-различни медикаменти. Някои лекарства проявяват увреждащия си ефект в определени срокове на бременността, а други са опасни през всичките 9 месеца. Голяма част от органите и системите на бебето се формират още през първите 10 седмици от вътреутробното развитие. По това време някои продукти и преди всичко алкохолът могат да причинят малформации в различни органи или системи на развиващия се плод – сърце, крайници, лице и пр. След 10-ата седмица плодът нараства бързо. През тази фаза някои медикаменти, приемани без лекарско предписание, могат да увредят развиващите се очи, нервна система и др. Употребата на дрога пък увеличава риска от аборт и преждевременно раждане, при което бебето може да е с много ниско тегло. Известно е, че в тези случаи има много висок риск от сериозни здравни проблеми.

Някои видове дрога имат увреждащ ефект в края на бременността и към момента на раждането. Приемането им може да причини усложнения при раждането и да създаде здравни проблеми при новороденото.
Алкохолът е един от най-опасните за бременната жена. Злоупотребата с него през ранната бременност сериозно повишава риска от дефекти при плода, познати като фетален алкохолен синдром. Той може да доведе до малък череп (микроцефалия), деформирани лицеви черти, сърдечни увреждания, често придружени от задръжка на растежа и умствено изоставане при бебето. Добре е бъдещата майка да не пие дори сравнително слаби алкохолни напитки – бира, разредено с лед вино...
Тютюнопушенето също повишава риска от аборт или преждевременно раждане. Но главната опасност идва от забавянето на нарастването на плода. Никотинът потиска апетита на бременната, но и намалява способността на белите дробове да усвояват кислорода. Развитието на плода се забавя, тъй като той се лишава от достатъчно хранителни вещества и кислород.
Кокаинът и метамфетаминът са мощни стимуланти на централната нервна система. Когато бременната ги приема, те също потискат апетита й, причиняват спазъм на кръвоносните съдове, сърдечната й дейност се учестява и кръвното налягане се повишава. Това влияе негативно върху развитието на плода, вследствие на което има голям риск от загиването му, преждевременно раждане и патология, известна като преждевременно отлепване на плацентата. То може да протече като кръвотечение, изразено в различна степен.
Ако дрогата се приема от жената към края на бременността, новороденото може да развие признаци на зависимост и да страда от тремор (треперене), безсъние, мускулни спазми и затруднения при сученето. Някои симптоми могат да се развият по-късно.
Децата на зависимите майки често също са зависими, затварят се в себе си, повръщат, страдат от диария... Жените, които си инжектират наркотици със замърсени игли, могат да се заразят от СПИН, да развият болестта и да я предадат на детето си.
 

Много лекарства също имат странични ефекти и са потенциално опасни през 9-те месеца. Това налага внимателно да се прецени степента на риска и тя да се сравни с ползата от приемането им. Бременната задължително трябва да се консултира с лекар дори за медикаменти, отпускани без рецепта. При употребата на някои е нужно повишено внимание, ако те не могат напълно да се изключат. Сред тях са Isotretinoin (Accutane) u Tegison, прилагани при хронично акне или псориазис. Те могат да причинят малформации при развитието на органите на плода. Опасни са и антиконвулсантите, като Phenytoin и тегретол, прилагани при епилептични пристъпи. Тяхната употреба може да доведе до дефекти на сърцето и на лицето, до забавяне на умственото развитие на детето. Ерготаминът и метисергидът, използвани при мигренозни пристъпи, повишават риска от преждевременно раждане. Някои популярни медикаменти като аспирин, ибупрофен и нестероидните противовъзпалителни средства могат да причинят неконтролирани кръвотечения при бременната и бебето. Към края на бременността те намаляват продукцията на хормоните, които стимулират раждането, като могат опасно да забавят или да усложнят процеса. Антикоагулантите, в основата на които е кумаринът, се прилагат при сърдечни заболявания и пристъпи, но те намаляват кръвосъсирването. Приемането им през ранната бременност също води до сериозни рискове при плода.
Към всеки медикамент има указание за евентуално увреждащо действие със специален акцент за бременни и кърмачки. Никога (!) не пропускайте тази информация. Ако тя е недостатъчна, консултирайте се с лекар.

Проф. Борислав Стамболов, д.м.н.
завеждащ Клиника
по акушерство и гинекология
ІІ МБАЛ АД – София