Има много причини за болезнения корем при детето – безпокойство, вълнение, инфекция или някоя неподходяща храна. Как родителите могат да помогнат Гласовете на мама и татко, ритъмът на деня и нощта, ударите на часовника в хола, пътуването до баба и дядо, преобличането и подсушаването – всичко това напада бебето през първите месеци и то трябва да се справя. Някои бебета нямат проблеми, но при други това не е така.

Океан от сълзи

Има деца, които плачат много, свиват ръце в юмручета, коремът им се втвърдява, те придърпват крачета към корема, защото страдат от газове. Плачът им избухва внезапно, започва обикновено следобед или вечер. По-рано специалистите са смятали, че плачът се дължи на колики, сега се приема, че при плач бебето гълта много въздух и това води до подуване на корема.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Плачът според тях се дължи на трудности в адаптацията към околния свят. При остри болки, газове и гадене някои педиатри препоръчват компрес на корема с лайка. За целта родителите заливат супена лъжица с цвят от лайка с един литър вряща вода и оставят течността да се запари десет минути. След това потапят в чая кърпа, изстискват я и я поставят за четвърт час върху корема на детето.

Какво помага при запек?

Честа причина за коремни болки е запекът, който нерядко мъчи бебетата и малките деца. При повече от 90% от случаите няма друга сериозна причина освен захранването, недостатъчните течности и обездвижването. Понякога причина е и приучването на детето към гърне. Ако веднъж е изпитало болка при дефекация, следващия път то задържа ходенето по голяма нужда. Препоръчват се движения, пиене на повече течности и богати на баластни вещества храни. И още нещо, познато на всички – когато светът е несправедлив, почти винаги помага хубавата книга или в случая с бебчо шише с топла вода на корема. Температурата се покачва леко и рецепторите в кожата се отзовават – болката отслабва. Топлината премахва спазмите, подобрява кръвоснабдяването и тъканите се насищат по-добре с кислород. Така и газовете в корема се разнасят. Мъниците харесват това – затоплена възглавничка или плътен контакт с мама или татко. А масажът? Някои бебета не понасят масажите на твърдия корем. Тогава се пробва хватката за летене, при която бебето лежи по корем върху предмишницата и дланта на мама или татко. Леките поклащащи полюлявания успокояват червата и прогонват газовете.

Стомашно-чревни инфекции – ами сега?

Стомашно-чревните инфекции обикновено протичат с диария и повръщане. Най-често те преминават за няколко дни, колкото и неприятни да са. Важна е щадящата диета, която трябва своевременно да се започне – изисква се намаляване на мазнините и протеините. На децата се дава настъргана ябълка, сухар или препечен хляб, задушени зеленчуци и картофено пюре без мляко.

Запомнете

Добре е да се знае какво е довело до коремните болки – каква е била храната на мама, какво друго освен кърма е хапвало бебето, колко напрегнат е бил денят, имало ли е достатъчно паузи при храненето.

Кога да се потърси педиатър?

Винаги, когато малкото страда и родителите са несигурни за причината, и непременно, когато коремът на бебето е твърд и болезнен при пипане.