Всеки родител лесно разбира какъв темперамент носи малкото му съкровище. То може да е лъчезарно, спокойно и флегматично, или пък да плаче гневно и трудно да се успокоява. За всички родители е важно да знаят как да реагират в критични ситуации, когато детето се захласне от плач и не може да си поеме дъх. За да действате сигурно и за да сте спокойни, добре е да владеете техниките, които ще ви помогнат в спешни и животоспасяващи ситуации.

Задържане на дишането (захласване)

Обикновено детето преживява „лошите случки“ до към четвъртата сигодина, но понякога те трудно се преодоляват и от родителите, обясняват педиатрите. Когато се ядосат, някои бебета изпадат в толкова силна ярост, че се разплакват, задържат дъха си и дори посиняват. Това може да продължи до половин минута, понякога е възможно дори детето да припадне. Щом това се случи, то автоматично ще започне отново да диша и няма да има вредни последици за мозъчната му дейност. В най-лошия случай малкото спира да диша, като се появяват и гърчове. Гледката наистина е ужасна, но няма нищо опасно, твърдят специалистите.

СТАНЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Трябва да уведомите лекаря си още отначало за тези моменти на захласване, за да може той да се увери, че физическото му състояние е нормално. Препоръките в този случай са да следите детето да не се задуши с езика си и в никакъв случай да не го обръщате с главата надолу, както правят някои майки. По-добре го накарайте да се стресне, като духнете в лицето или в устата му или леко го ударите по бузите. Друг начин да попречите на бебето да задържа дъха си е, когато усетите пристъп на ярост, веднага да отклоните вниманието му.  Често обаче някои деца откриват, че това е чудесен начин за привличане на внимание. Затова, доколкото е възможно, не обръщайте внимание на тези хитрини.

Задавяне, задушаване

Детето може да престане да диша поради задушаване, задавяне, вдишване на дим, сериозна инфекция на дробовете или токов удар. Когато бебето е глътнало нещо и  кашля силно при опит да го изхвърли, оставете го да опита. Кашлицата е защитен механизъм, който цели изхвърлянето на чуждото тяло от дробовете. Не тупайте детето по гърба и не бъркайте в гърлото му. Ако то се дави и не може да диша или да плаче, значи въздухът не минава през бронхите. Тогава пристъпете към първа помощ. Ако малкото е в съзнание, пъхнете палеца и пръстите си и облегнете ръка върху коремчето му. Ако си е „глътнало езика“, с бързо движение (или с помощта на лъжица) го дръпнете и задръжте за секунда. Поставете детето по корем, като главата му се намира по-ниско от торса. С основата на дланта на горната си ръка нанесете пет бързи удара в средата на гърба на детето, високо между двете лопатки. Ако предметът не се откачи вследствие на ударите, обърнете детето с лицето нагоре, като главата му е по-ниско от краката. Поставете показалеца и средния си пръст върху гръдната кост, малко над линията на пъпа. Притиснете бързо четири пъти навътре с около сантиметър всеки път. Ако бебето не започне да диша, потърсете предмета в задната част на гърлото, като притиснете езика и долната челюст между палеца и пръстите си и повдигнете нагоре. Ако забележите нещо, плъзнете кутрето си по вътрешната страна на бузата към основата на езика и с подобно на кука движение извадете предмета. След това повдигнете брадичката и напълно покрийте устата и носа му с устните си. Вдишайте в тях два пъти, като всеки е с продължителност около секунда и с достатъчно натиск, за да се повдигне гръдният му кош. Ако въздухът не достигне до дробовете на бебето, значи пътят дотам все още е блокиран. Отново започнете с ударите по гърба и повторете всички стъпки. Продължете поредицата от действия, докато детето не се закашля,  не се разплаче, не започне да диша, или докато не пристигне помощ.

Как да постъпим при задавяне на деца над една година

- Детето може да успее само да изкашля предмета. Ако не успее, накарайте го да се наведе напред. Потупайте го пет пъти между лопатките.

- Огледайте устата. Натиснете езика с пръст, за да виждате добре. Ако видите предмет, извадете го.

- Ако потупванията по гърба непомогнат, натиснете гръдния кош. Стиснете ръка в юмрук и я опрете в долната част на гръдната кост. Хванете юмрука с другата ръка. Натиснете рязко навътре до пет пъти, веднъж на всеки три секунди. Проверете отново устата.

- Ако притискането на гръдния кош не помогне, притискайте корема. Поставете юмрука в средата на горната част на корема под ребрата. Хванете го с другата си ръка. Притискайте нагоре. Проверете устата.

- Ако притискането на корема не помогне, повторете три пъти стъпки 1-4. Ако все пак не успеете, повикайте линейка, но продължавайте със същите мерки.

Как да предотвратите задушаване на малчугана

- Следете детето си, за да сте сигурни, че не слага в устата си никакви дребни неща.

- Не му позволявайте да играе с играчки, които съдържат малки парченца.

- Давайте му плодове без семки.

- Смилайте добре храната.

- Обяснете на детето, че не трябва да се смее и да говори, докато яде.

- Научете го да не слага много храна в устата си наведнъж.

- Не го захранвайте насилствено. Това може да увеличи риска от задушаване.

- Не позволявайте на детето си да яде и пие по време на ходене или докато се движи.

- Не разсейвайте детето, докато яде.

- Уверете се, че не поставя капачки от маркери и писалки в устата си, докато рисува.

Текст: Драгомира Иванова