Науката показва, че приблизително 1 на всеки 2000 души се ражда с рядко генетично заболяване. Този факт извежда наяве невероятното разнообразие и сложност на човешката биология. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Тази история доказва още веднъж, че подкрепата от нашите близки е наистиа важна. Кортни и Гавин, родители със специална дъщеря, споделят своя вдъхновяващ опит с много хора в социалните си мрежи, за това какво е да имат бебе със заешка устна, за да помогнат и на други семейства, които преминават през същото, пише dama.bg.

Кортни и Гавин Гарднър посрещат дъщеря си Сътън, която се ражда с цепнатина на устната. Майката е загрижена за здравето на второто си дете и прекарва цялата нощ след раждането на Сътън, чудейки се и молейки се всичко да е наред. В 20-та седмица от бременността ѝ лекарят прави ултразвук, който разкрива, че бебето има т.нар. заешка устна. Когато Гарднър получава новината изпада в истински шок.

"Последната част, която направиха, беше ултразвукът на лицето ѝ и тогава специалистът каза: "О, тя наистина има цепнатина на устната.“ Спомням си, че бях напълно заслепена и шокирана от това, защото дори не беше на радара ми възможност, в която това може да се случи“, казва Кортни.

Цепнатините на устните и небцето са много редки състояния, които засягат 1 на всеки 1600 бебета и се случват, когато устните или устата на бебето не се развият нормално по време на бременността. Това може да бъде причинено от различни фактори като храна или лекарства, които майката е приемала, но също така може да бъде и вид генетична предразположеност.

След като Гарднър посрещат първия си син, те съжаляват, че не са направили специална бебешка фотосесия с него. Когато Кортни забременява отново, тя знае, че иска да улови всеки момент на новородената ѝ дъщеря. Фотографката Шанън Мортън прави снимките, които по-късно родителите споделят в социалните мрежи. Една от тях бързо придобива популярност и за часове събира над 10 000 харесвания. През следващите няколко дни харесванията се увеличават до внушителните 750 000.

Бременна на 40 - едно чакано бебе най-сетне е в утробата на мама

Кортни казва, че всички коментари за дъщеря ѝ били мили, окуражаващи и повечето хора казвали колко е красива. Публикацията вдъхновява много хора да споделят своите истории и снимки. Семейство Гарднър са мотивирани да създадат своя собствена страница във Фейсбук, My Cleft Cutie, за да помогнат на други родители, които преминават през подобна диагноза с дечицата си. "Моята малка принцеса се роди с двустранна цепнатина. За щастие, небцето ѝ беше непокътнато. Аз и татко я уверяваме всеки ден, че тя е най-красивото момиче на света и нейната личност е невероятна“, коментира майка под фейсбук публикацията.

Родителите са притеснени за здравето на дъщеря си, но и много благодарни на болницата, която им помага изключително много по време на това невероятно пътуване. Цепнатината на небцето на Сътън прави храненето с шише истинско предизвикателство и затова тя прекарва първите 18 дни от живота си в интензивното отделение за новородени. Очаква се малкото момиченце да премине през първата от редица операции само след броени дни, а следващата такава да е, когато навърши годинка. Специалистите са категорични, че ще се наложи и усилена работа с логопед.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО 

"Въпреки че нещата са страшни и може да изглеждат мрачни в този първоначален период за малката Сътън, това всъщност е състояние, което 100% може да бъде лекувано и овладяно", казва Кортни. Родителите ѝ я определят като много социална, жизнена, усмихната и истински щастлива, одобено когато до нея е по-големият й брат. И се надяват един ден тази история да е само един спомен от миналото.

Източник: https://www.varna24.bg/