Хомеопатията представлява метод на лечение на природна основа, съобразен с факта, че всеки от нас представлява живо същество, уникално със своята индивидуалност и личностни характеристики, със свой ритъм на живот и работа и със собствена обкръжаваща среда. За основоположник на хомеопатията като метод на лечение се смята немският лекар Самуел Ханеман (1755–1843), виден токсиколог, химик, работил в университета в Лайпциг. След дългогодишни наблюдения и експерименти той установил, че веществата, които в измерими дози могат да причинят болест, в безкрайно малки дози могат да излекуват болест, протичаща с подобни симптоми. Оттук идва и името хомеопатия (homeos – подобен, и patos – болест).

Трите основни принципа на хомеопатията са:

  • Принцип на подобието
  • Безкрайно малка доза
  • Индивидуален подход

Как всъщност действа тя?

С хомеопатия се лекува болният човек според неговите симптоми, болестни тенденции и индивидуални особености. Лекарите хомеопати считат, че природата както в човека, така и извън него е в хармония и в равновесие и болестта представлява нарушение на това равновесие, на тази хармония. С помощта на хомеопатичните лекарства не се потиска болестта, а се цели да се мобилизират собствените защитни сили на организма, т.е. хомеопатичните лекарства са само сигнал към организма с какво трябва да се справи сам.

 Как протича прегледът при хомеопат?

Първата част е хомеопатичното интервю. Лекарят хомеопат снема подробна анамнеза за състоянието на детето. Определят се индивидуалните му особености, обръща се внимание на наследствеността в семейството, на миналите заболявания на детето, на начина, по който то боледува, и как преминава едно негово разболяване. Важна част от това хомеопатично интервю са хранителните предпочитания на детето и характеристиките на неговото поведение и характер. Родителите предоставят на лекаря хомеопат цялата медицинска документация, свързана с детето, с която разполагат – изследвания на кръв, урина, резултати от микробиологични изследвания на гърлен или носен секрет, консултации с медицински специалисти, епикризи, ако детето е имало болничен престой, и т.н. След подробния разговор следва общ преглед на детето, който включва оглед на кожата, гърлото, аускултация (преслушване) на белия дроб, палпация на коремчето. Тоест провежда се един обичаен физикален преглед на детето. Следва изписване на рецепта с подходящите хомеопатични лекарства, подходящи за профилактика. Те ще се дават на малкия пациент по схема, която ще назначи лекарят хомеопат. Той изписва лекарствата на рецепта и те се купуват от аптека.

Честите боледувания и приемът на антибиотици сякаш преследват някои родители на малки деца – възможно ли е да излязат от този порочен кръг с помощта на хомеопатията?

Със започването на посещенията на детската градина започват и честите уши-нос-гърло проблеми при децата. На повечето родители е позната до болка въртележката от хрема, кашлица, температура и след 10 дни историята се повтаря. Още по-сложно е при деца с алергии, които често боледуват.

Добрата новина е, че с помощта на хомеопатията това „отчайващо” положение може да се преодолее. Хомеопатичните медикаменти повишават защитните сили на организма и стимулират имунната защита. Предимство на хомеопатичните лекарства е, че се предписват индивидуално и зависят от начина, по който всяко дете боледува. Изборът на конкретните лекарства и честотата, с която да се дават, определя само лекарят хомеопат. Така например някои деца често страдат от червено гърло, други са с непрекъснати хреми, трети кашлят дълго време или боледуват от възпаление на ушите. Различните деца имат различни слаби места. Силата на хомеопатията е, че за всяко от тези деца има съответни хомеопатични лекарства, които да разредят боледуванията. Така децата боледуват все по-леко, а ако се разболеят, приемат „нежни”, деликатни за организма хомеопатични лекарства.

 Високата температура – има ли начин да се справим с нея единствено чрез хомеопатия?

Вече двайсет години се занимавам с хомеопатия. По-голямата част от моите пациенти са деца. Опитът ми показва, че ако приемът на хомеопатичното лекарство започне при първите симптоми на разболяване, детето оздравява много бързо. Има няколко хомеопатични лекарства, които водят до понижаване на температурата. Конкретното лекарство зависи от това колко висока е тя, как се е повишила, откога детето е с високата температура, има ли и какви са другите симптоми – хрема, кашлица, гърлобол, изпотяване. Какво е общото състояние на детето, има ли апетит, спокойно, отпаднало или раздразнително е и т.н. Много често се предписва Беладона 9-15СН, когато температурата е променлива, налице е зачервяване на кожата и лигавиците и се наблюдава обилно изпотяване. Приемат се по 5 гранули от лекарството през 15 минути до сваляне на температурата. Има и други хомеопатични лекарства за повишена температура – Пирогениум 9СН, Аконитум напелус 9СН, Страмониум 15СН, Меркуриус солубилис 9СН, Ферум фосфорикум 9СН и др. Когато повишената температура е в периода на никнене на зъби при бебето, най-подходящото хомеопатично лекарство е Хамомила 15СН.

Конкретният случай изисква определени лекарства и честота на приемите, които само лекар хомеопат може да прецени. Родителите трябва да знаят, че при остри състояния хомеопатичното лечение има бърз и надежден ефект. При нужда хомеопатичните лекарства могат да се комбинират с традиционните медикаменти за понижаване на температурата.

Признателни сме на д-р Зорка Угринова (обща медицина, хомеопатия), която ни отдели от своето ценно време, за да сподели полезна за всички родители информация.