Световната асоциация по педиатрия няма официална възрастова препоръка за това кога бебетата могат да посетят басейн за първи път, но повечето педиатри препоръчват да изчакате, докато бебето ви стане на около 6 месеца или поне, докато започне да държи добре главата си изправена самостоятелно (около 4-ти до 5-ти месец).

Когато запознавате малкото си бебе с вода, не пропускайте да вземете предвид следващите няколко съвета за безопасност:

Училище за родители - Къпане на бебето с Мария Евгениева, акушерка

•    Винаги дръжте бебето си в басейна и не влизайте във водата твърде дълбоко, за да поддържате стабилна опора.

•    Практикувайте „наблюдение с докосване“, което означава, че възрастен остава на една ръка разстояние от малкото дете, когато е във или близо до водата.

•    След като детето ви може да ходи, научете го на някои основни съвети за безопасност в басейна: да не бяга близо до басейна и да не влиза във водата само.

•    Надуваемите играчки, водни плувки, пояси и дюшеци за басейн са забавни за игра, но не са предназначени да служат като плаващи средства. 

•    Ако отивате на обществен басейн, уверете се, че има дежурен спасител.

•    Ако използвате плувен басейн у дома: източете надуваемите или пластмасовите басейни след употреба и ги съхранявайте в изправено положение.

•    Ако имате постоянен басейн, напълно го оградете с ограда с височина най-малко 1-2 метра. Заключвайте вратичката на оградата след всяка употреба с резе, което детето ви не може да достигне.

•    Много малко вероятно е вашето бебе да се разболее от поглъщане на малко вода от басейна, но се уверете, че всяко устройство, което разпределя хлор, се държи извън обсега, така че бебето ви да не погълне или вдиша случайно хлор.

•    Внимавайте водата да не е твърде гореща или студена. Бебетата не могат да регулират телесната си температура толкова добре, колкото възрастните, така че температурата им може да се промени много бързо във вода, която е твърде студена или гореща. И не оставяйте вашето бебе или малко дете в гореща вана, спа център или басейн, докато не навърши 3 години. Високите температури в горещите вани могат да предизвикат учестяване на сърцето на детето или да представляват други опасности.

•    Излагането на слънце е друг фактор, който трябва да имате предвид, когато се подготвяте да вземете бебето си във водата. Не забравяйте да го намажете със слънцезащитен крем и се старайте детето винаги да бъде с шапка с широка периферия и слънчеви очила, които да предпазват очите му. Внимавайте за признаци на прегряване: хладна, влажна кожа, световъртеж, спазми в краката или стомаха.

Къпането на бебето засилва близостта с него

•    Световната асоциация по педиатрия препоръчва да започнете с уроците по плуване, след като вашето детенце е на около една година, въпреки че може да видите уроци, предназначени за родители и бебета на възраст от 6 месеца. Няма нищо лошо в това да се насладите на малко време в басейна с бебето си на тази възраст - това може да бъде страхотно изживяване за свързване с родителите.

•    Още полезни препоръки - изберете водоустойчиви памперси за плуването на бебето; носете със себе си плувни играчки, с които вашето детенце да се забавлява във водата; бъдете спокойни, защото ако сте притеснени, ще предадете тази енергия на детето; след плуването задължително изплакнете с вода детето и добре го подсушете. Така ще го предпазите от евентуални неразположения; винаги носете две кърпи – една за излизане от басейна и друга, която да използвате след душа.

Текст: Milenita May