Истинска премиера за мама и татко – първата баня на бебето. Колкото по-добре са подготвени за нея, толкова по-приятна ще е тя за тях и за малкото.

Таткото е щастлив

Най-после му се разрешава да изкъпе двуседмичния си син. Как ли ще реагира малкият мъж, когато водата го облее от всички страни? Когато усети извън майчината утроба земното притегляне? Всичко е готово – бебешкият шампоан е до ваничката, помещението е затоплено, температурата на водата е 37 градуса. На радиатора чака хавлийката с качулка и мама е готова наблизо.

Правилната хватка е много важна

Когато таткото положи бебето във ваната, важно е да го хване правилно – това се тренира предварително. Лявата предмишница е под раменния пояс и главата на малкото, с лявата ръка таткото обгръща раменете на бебето. Така то не може да му се изплъзне от ръцете във ваната и главата остава над водата. Дясната ръка на таткото е под дупето на бебето. Отначало той потапя внимателно стъпалата на детето във водата и после постепенно цялото тяло, докато и раменете са във водата. Бебето гледа насам-натам, то е видимо развълнувано и пляска с крачета, докато мама запечатва всичко на видеото.

При първата баня е достатъчно малкото тяло да се плъзне във водата или да се обтрие внимателно отгоре до долу с хавлиена кърпичка. Започва се с главата, вратлето и ръцете, гениталиите и дупето се оставят за накрая. При нужда родителите могат да използват неутрален бебешки гел или мек шампоан без ароматизатори и консерванти. За първата баня е достатъчна чиста вода с температура 37 градуса. По-късно може да се прибегне до бебешки добавки без алергизиращи ароматизатори и парабени. В началото бебето може да недоволства, когато водата попада върху лицето му. С тих глас и внимателно избърсване с влажна кърпа проблемът бързо се решава.

Езикът на тялото

Важно е при къпането родителите да внушават сигурност на бебето и да се съобразяват със сигналите му. Те бързо ще усетят какво харесва на детето и кога то се чувства добре. В никакъв случай не трябва в ушите да попада вода. Освен това с областта около пъпчето трябва да се внимава.

Как и най-малките се чувстват добре във водата

Успокояващо действа на малкото, когато мама и татко се движат бавно, усмихват му се и дори му пеят песничка. Някои бебета протестират, защото бързо им става студено. За да се предотврати охлаждането, от време на време се сипва топла вода върху тялото, ръцете и краката. Най-много пет минути във ваната са достатъчни за новороденото, след това то се изважда от водата. По кожата не трябва да остават частички от добавките, затова накрая детето се обтрива внимателно с влажна чиста кърпа. След това се обгръща със затоплена хавлийка и се потупва внимателно – така чувствителната кожа се щади. Да не се забравят гънките по вратлето, ръцете и краката. Влагата често се задържа на скришни места, например подмишниците, зад ушите, около пъпа или между пръстите на краката.

Ако родителите имат чувството, че след банята кожата на детето се нуждае от грижи, може да се приложи лек балсам без ароматизатори. Да се избягват много мазните кремове, които залепват върху кожата и пречат на дишането й. Ако кожата на бебето е прекалено суха, се търси съвет от специалист.