Д-р Нели Честименова е акушер-гинеколог в МБАЛ „Света София“. От 2018 г. е част и от екипа специалисти на МЦ Америмед София. Завършила е  Медицински университет – Пловдив, като преминава и през обучение в Медицински университет – Гьотинген, Германия. През август 2019 г. д-р Честименова стана горда майка на близнаци. За усещането да си от другата страна, за страховете и надеждите на един лекар разказва д-р Нели Честименова.

image2

Кога разбрахте, че сте бременна? Как избрахте лекаря, който да следи бремеността Ви и при когото да родите?

Пътувахме със съпруга ми да изненадаме баба му по случай Никулден. Целия ден имах странно предчувствие, че е възможно и да съм бременна, и затова направих най-лесното – пуснах един кръвен тест. Още нямах закъснение дори на менструацията, но вече правехме опити за бебе. По-интересното е, че още по пътя бяха готови резултатите с положителния тест и го съобщих на съпруга ми, докато той шофираше. За малко да катастрофираме. Относно това кой да следи моята бременност, не е имало никога съмнение. Човекът, който е мой учител и от когото уча толкова много, е доцент Мазнейкова. Тя беше с мен по време на цялата бременност, което ми даде спокойствието, от което се нуждае всяка бъдеща майка. Много съм щастлива, че за моята двуплодна бременност успях да достигна до срокове, позволяващи да родя в болницата, в която работя.

Как протече бременността Ви? Това, че сте лекар, помогна ли Ви да сте по-спокойна, или пораждаше у Вас по-големи тревоги по време на бременността?

В началото беше доста стресиращ фактът, че съм бременна с близнаци, защото съм наясно с множеството рискове, които биха последствали. Въпреки това имах късмет с една спокойна и безпроблемна бременност. Това, че съм акушер-гинеколог, не означава, че се притеснявах по-малко, отколкото би се притеснявала всяка една жена на мое място. Наясно съм с всички рискове, които носи едно преждевременно раждане, и това ме плашеше най-много. За щастие, моите бебоци се родиха почти в 38-ата седмица.

image4

Разкажете ни малко за раждането. Родили сте в болницата, в която работите, сред колеги и приятели. Какво е чувството да си от другата страна? 

Въпреки че имах планирана дата за цезарово сечение, бебоците решиха да избързат и не ме оставиха да достигна желания ден. Нещата не се развиха точно така, както ги бях планувала. Отидох в болницата за един бърз запис на тонове, като през целия ден усещах, че нещо не е наред. Записът на момчето не беше отличен и разбира се, това ме притесни. Нощна смяна беше доктор Новачков, който, поглеждайки записа, се обърна към мъжа ми с думите: „Багажът в колата ли е?". Аз изпаднах в ужас и започнах да се пазаря, че днес не ми е ден и не съм готова психически. Два часа по-късно на бял свят се появиха моите слънчица. Страхът от другата страна на чаршафа е много голям именно заради това, че знам колко много неща могат да се объркат. Определено вече ще съчувствам много повече на бъдещите майки.

Изродили сте множество бебета. Сега в ръцете си държите своите близнаци. Какво Ви донесе майчинството?

Това е най-невероятното чувство на света. Първата седмица след раждането почти не спах. На всеки час проверявах дали са добре и дали имат нужда от нещо. Все още го правя, но поне през нощта е на малко по-големи интервали. Майчинството ме промени много. Определено приоритетите ти се пренареждат, вече не си най-важният. Всеки ден е различен – те се променят толкова бързо, а аз се опитвам да се насладя на всеки един момент.

image3

 Кога смятате, че е редно една майка да се върне на работа?

Това е много сложен и индивидуален въпрос. Според мен най-добрият и идеален вариант е поне една година майката да не се отделя от детето си, като, разбира се, това невинаги е възможно. Това е индивидуално решение. Считам, че по-дълъг период в майчинство позволява за изграждана на силна връзка между майката и детето.

 Коя е най-голямата мечта, свързана с децата Ви?

О, мечтите са много. Най-вече искам да са здрави, да мога да им осигуря едно безгрижно детство, пълно с усмивки и игри, и да се превърнат в добри възрастни със стабилна ценностна система. Имам много страхове дали ще успея да ги възпитам правилно, отговорностите са много, но се уча всеки ден заедно с децата си.

Разговора проведе Деница Янкова