Винаги е удоволствие, когато посрещаме при нас в студиото Ани Събева, консултант по бебеносене и създател на Слингомания - библиотека за ергономични носилки и Програма "Спокойни бебета". Този път Ани ни разказа повече за това как да се грижим за малчо, даде ни ценни съвети и успокои притесненията, които мама и татко имат в себе си, особено ако са  родители от скоро. Минахме през първата баня, обърнахме внимание на пъпчето, разбрахме защо е важно таткото да се включва активно в грижите, научихме повече за бебешкия сън, поговорихме си и за кърменето. А сега, споделяме и с вас някои основни акценти от полезния разговор, който имахме. 

Първите дни у дома с бебето са истинско предизвикателство. Как да го къпем? А как да го обличаме? Ани Събева ни сподели своето мнение. Важно за първата баня е да знаем, че когато пъпният остатък все още не е паднал, препоръчително е да къпем малчо под течаща вода. Миенето винаги трябва да се случва от главата към дупето. По повод обличането - не завивайте бебето, не си мислете, че постоянно му е студено, лятото избирайте късите дрешки.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

Пъпчето не е паднало? Не се тревожете, то не стои дълго време, пада бързо. Третирането със спирт е достатъчно. При усложнения, родителите са предупредени и занят предварително какви грижи да полагат. 

Какво да правим, ако бебето плаче неутешимо след баня? "За тях това е стрес, една от причините да плачат е температурата в стаята да е твърде ниска." Важно е да знаем, че едно бебе не може да се успокои само, ако искаме да прекратим плача е добре да прекратим това, което правим с него - трябва да го гушнем, да го стоплим, а чак след това да продължим с банята. "Колкото по-добра асоциация създадем на бебето още от началото, толкова по-добре."

Как да се грижим за зоната под пелените? Каква трябва да бъде температурата в дома и кога да изведем бебето на първа разходка? Ани Събева се погрижи да ни отговори и на тези въпроси. 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Да се включва ли татко в грижите? Хубаво е да има кой да помогне на майката, всеки в семейството си има роли, няма трябва и не трябва. Когато и двамата родители - и таткото и майката се грижат за детето, те знаят какво се случва, няма стресиращи моменти, майката е много по-спокойна и уравновесена, и мама и татко познават добре бебето и успяват да комуникарат в конкретните случаи. Трябва да сте подготвени и да очаквате - първите два месеца с малчо несъмнено ще бъдат сложни. Обикновено към 3-4 месец има промяна в съня и храненето на бебето. 

Кърмене, бебешки сън и още и още. Темите, които обсъдихме, бяха много.  Ани ни сподели своите съвети и насочи родителите към правилните грижи, които осигуряват спокойствите, комфорт и хармония в семейството. 

Поговорихме също и за притеснителния момент на коликите. Велина Метева ни разказа повече за тях и сподели полезни насоки за справяне. Оказа се, че с помощта на Colief коликите не са толкова страшни

Ако сте пропуснали да ни гледате, можете да го направите още сега: