Бременността започва от 1-вия ден на последната редовна менструация и продължава 40 гестационни седмици (всяка по 7 дни), или 10 лунарни месеца, или 9 календарни месеца.
През цялата бременност органите и системите в организма на жената се променят в различна степен и с различно темпо, като след раждането претърпяват пълно или непълно обратно развитие.


В девет поредни броя можете да проследявате историята на Мама 2011 и Татко 2011.
Повече за бременността месец по месец може да намерите в „Календар 9 месеца”, www.9m-bg.com

Из дневника на Мама 2011:
Постепенно коремчето ми започна да се издава напред. Радвам му се и все се гледам в профил. Обличам се така, че да не го крия. Гордея се с него. Не ми харесва стила бременните да прикриват състоянието си с широки, безформени дрехи. А и модните тенденции като че ли се съобразяват с моята бременност...

Жертва съм на „шегите” и бурните „игри” на хормоните. Добре че съм подготвена за това. Преди двете чертички на теста бях доста спокойна и трудно излизах от релси. Напоследък обаче избухвам за щяло и нещяло. Разбирам, че е лошо, но не мога да го преодолея. За съжаление най-честата жертва на моето променливо настроение е бъдещият татко. Не че понякога не заслужава да му се сърдя. Дразни ме, че изобщо не ми съчувства и не се отнася по-мило с мен. Понякога се случва цял ден да не ми се обади да ме попита как съм... А му дадох да чете “9 месеца”, за да се научи как мъжът трябва да се държи с любимата, когато е бременна. Снощи ми се ядоса и излезе с един приятел.  Като се върна, започна да се извинява – вероятно приятелят, който е млад татко, му беше изнесъл лекция. Легнах си потисната и трудно заспах.
Вече стана много горещо и това допълнително ме скапва. От офиса се връщам вкъщи пеша, но краката ми се подуват и уморяват. Купих си ниски пантофки – много са сладурски, пък и модни. Дори и с тях обаче ми е некомфортно. Щом се върна, бързам да взема душ и поне за половин час да полегна.
Бях пак на ултразвуково изследване. Видях миниатюрното ни бебенце. Докторът ми показа пъпната връв, околоплодната течност и плацентата. Много ми беше интересно. Лекарят определи и термина ми (той съвпадна и с моите изчисления) – бебето ни ще е сред състезаващите се за „титлата” Първото бебе на 2012.

Из дневника на Татко 2011:
Колкото и да бях слушал за бременността от колеги и приятели, оказах се доста неподготвен. Досега установих със сигурност, че преди всичко ми трябват здрави нерви и непукизъм. Всеки ден половинката ми поднася някаква изненада. Тъкмо отмина гаденето и дойдоха реките от сълзи. Моята любима плаче с повод и без повод. Това, както и да е, по се понася. Но жуженето й като оса и постоянното й мърморене много ме изнервят. Тя все ме критикува, че не съм достатъчно мил с нея. Все ми дава примери как мъжете на нейни приятелки ги глезели през 9-те месеца. Ами всеки е различен – да си беше избрала някой от тези мъже... Много ми се сърди, че не й звъня час по час да я питам как е и да й повтарям колко я обичам. Тя изобщо няма представа колко много работа имам и как всяка минута ми е ценна. Нали бебето, което чакаме, ще има нужда не само от целувки и милувки, но и от доста материални неща. Как ще му ги осигурим, ако аз не работя?!
Не мога да не призная, че в този иначе напрегнат период преживяхме и една хубава емоция. Мама 2011 усети първите движения на малкото създание. Признавам, че и аз доста се развълнувах. Е, явно не съм такова дърво, за каквото ме обявява моето бременно момиче. Поставих ръка върху корема му и много осезателно усетих лекото помръдване. Любимата ми беше зашеметена от радост. Ех, да можеше да е все такава…

Мама 2011:
Какво ме посъветва лекарят
 Следете теглото си. Добре е седмично да не наддавате повече от 0.5 кг. Всеки ден включвайте в менюто си плодове, зеленчуци и храни, богати на белтъчини. Хранете се често, но в малки количества. Пийте течности, но избягвайте газираните напитки.
 Почивайте, когато можете, с вдигнати крака в хоризонтално положение.
 Ако забележите, че вените ви се разширяват, носете ластични чорапи, но ги обувайте, преди да пуснете краката от леглото.
 През жегите, за да се разхлаждате, вземайте душ, като накрая обливате тялото си с по-хладка вода, а краката – с по-студена.
 През 9-те месеца за вас алкохолът е табу. При специален повод обаче може да си позволите чаша бира или вино.
 Ако не се налага, не пътувайте на дълги разстояния с автомобил или с автобус.
 Включете се в курс за подготовка за раждане, кърмене и отглеждане на бебето. Добре е и бъдещият татко да се ограмоти в такъв курс.
 Ако това е първата ви бременност, към 20-ата седмица ще усетите движенията на плода. Запишете си тази дата!
 Вероятно вашият термин е 31 декември.

Мама 2011:
Какво научих от С „9 месеца” на училище
 Продължават промените в тялото и в емоциите под влияние на хормоните.
 Теглото ежедневно се увеличава. Гърдите наедряват много.
 В 17-ата г.с. плодът е дълъг 17 см и тежи около 150 г, а в 20-ата – около 23 см и около 300 г.
 В този период при бременни Rh (-) се взема кръв за титър за антитела.
 Чрез ултразвуково изследване се оглеждат органите на плода за аномалии.
 При бременни над 35 год. се изследват кръв, околоплодна течност и др., за да се отхвърлят аномалии, свързани с остаряването на клетките.
 Все по-често се появяват болки в гърба. Сънят става неспокоен.
 Под влияние на хормоните се забавя и перисталтиката на червата, което води до запек. Могат да се появят хемороиди.
 От гърдите може да потече мътна течност. Това е т.нар. коластра.
 Обикновено половото влечение при жената намалява.
 През 18-ата седмица вече раждалите жени усещат първите движения на плода, а при първескините това става с 1–2 седмици по-късно. 

Сексът
Вие разцъфтявате! Изглеждате по-свежа отвсякога. Кожата на лицето ви е гладка и румена, косата – лъскава, а формите на тялото ви стават по-закръглени и женствени. В този период сексът може и да не е особено привлекателен за вас, но може и да е много приятен. Отхвърлете притесненията, че половият акт ще навреди на бебето – то е добре защитено.
С бъдещия татко уточнете най-любимите пози. Може да добавите и една възбуждаща игра с леко стискане. След проникването накарайте любимия да задържи, без да се движи, а вие го "приклещете" с влагалищните си мускули. Този трик ще донесе истинско удоволствие и за двамата, но той е добро упражнение и много полезна тренировка за укрепване на тазовото дъно.