Изведнъж всичко е различно, само всекидневието е не по-малко напрегнато. За работещите бременни е особено важно да намират оазиси на спокойствието и да поглезят тялото и душата си. Предлагаме изпитани съвети как да го направят.


“Трябва да се наслаждаваш на бременността и да мислиш за себе си и за бебето!” Колко пъти сте чували подобни съвети от доброжелатели?

Лесно е да се каже и е съвсем вярно. Само че който очаква дете и същевременно е изцяло отдаден на професията си, често е изцеден до краен предел. От една страна, настъпва вълнуващ период, който може би никога няма да се повтори. От друга страна, професионалните ангажименти оставят малко пространство за вживяване в бременността. Много жени се опитват всичко да върви както преди, само и само да не се появи и най-малкото съмнение, че бременността може да хвърли сянка върху работоспособността и перфекционизма им.
Само че растящият нов живот променя не само тялото, но и душата Ви. Една възможност да Ви се удаде шпагатът между всекидневието и тази чудесна извънредна ситуация е да сътворите малки островчета в които всеки ден да се посвещавате изцяло на бременността и на бебето.

Най-добре е да започнете още със събуждането. Отделяйте няколко минути за покой в леглото. След това се протегнете и няколко пъти вдишвайте и издишвайте дълбоко. Вслушвайте се в тялото си, като насочвате бавно вниманието си от главата до пръстите на краката. Около петия месец ще забележите дали бебето вече е будно. Изпратете му поздрав за “Добро утро” и няколко милувки. Ако все още не Ви се става от леглото, вдигнете краката си нависоко и в продължение на 2 минути карайте колело във въздуха. Кръвообращението Ви вече е тонизирано, но въпреки това му дайте време – не забравяйте, че то работи за двама. Затова първо се обърнете бавно на една страна, след това седнете на ръба на леглото – това е добре за гърба и Ви предпазва от световъртеж.
Направете лек масаж с бодлива топка под душа. Това също стимулира кръвообращението. Масажирайте с лек натиск и кръгообразни движения, като започвате от краката, продължавате към корема и гърдите и завършвате с ръцете. Накрая намазването на кожата с крем е още една възможност да установите нежен контакт с бебето. Затворете очи и си представете, че с всяко движение на ръцете галите детето си. Това ще усили и майчиното Ви чувство.
Следващото упражнение ще Ви помогне да се концентрирате върху предстоящите задачи Изпънете тялото така, като че ли с глава се стремите да докоснете леко небето, а краката Ви да са здраво на земята. Съсредоточете се върху това, което Ви занимава в момента – мислите за бъдещето, страховете за раждането? Щом установите какво Ви тревожи, представете си го като възел, който можете да развържете с леко клатене. Започнете със стъпалата, след това разтръскайте последователно краката, ръцете, китките и накрая цялото тяло. Клатенето може да премине и в танц. Изпробвайте при каква интензивност на движенията се чувствате най-добре. За да си осигурите спокойствие и по-нататък през деня, най-добре предвидете по няколко минути за самовглъбяване
Тези минути ще Ви помогнат бързо да се разтоварвате. Тайната на бързото релаксиране е в смяната на ритъма – например като използвате обедната почивка за разходка, ако седите по цял ден в офиса. Отделяйте специално внимание на впечатленията си от природата – на светлината, цветовете, вятъра. Така ще се отдалечите от служебните ангажименти, когато се чувствате претоварена. Няколко пъти поемете дълбоко въздух и издишвайте бавно. Концентрирането върху дишането успокоява невероятно.
Ако усетите умора на бюрото, може да си помогнете с акупресура, като притискате в продължение на една минута точката в средата на темето. След края на работния ден най-после сте вкъщи и спокойно може да се отпуснете. Ще Ви помогне дълбокото дишане
Застанете на колене, колената да са раздалечени едно от друго на ширината на раменете. Седнете много бавно на пода между ходилата и подбедриците с изправена горна част на тялото. Тазът и гръбнакът да са изправени, а раменете и тилът – отпуснати. Сега вдишвайте дълбоко с корема и отпускайте при издишване, повторете шест пъти.
Още едно упражнение, с което чудесно ще релаксирате. Легнете удобно върху постелка на пода. Помолете Вашия партньор последователно да повдига първо ръцете, после краката и накрая главата Ви и леко да ги движи. След всяко пускане се съсредоточавайте върху тежестта на тялото си. Полезно за подвижността на гръбнака е в легнало положение на гръб да притегляте крака към тялото и леко да се поклащате насам-натам, докато това Ви е приятно.
Ето още едно отлично средство за отпускане. Легнете със свити колене на една страна и завъртете горната част на тялото и ръцете на срещуположната страна. Повторете три-четири пъти, като редувате частите на тялото.
Аюрведа масаж ще Ви помогне, ако сънят Ви е нарушен. Не се нуждаете от специалист за лекия масаж на главата, който Ви предлагаме. Достатъчно е да помолите любимия за това. Изберете удобно кътче, пуснете тиха музика за фон – спокойната атмосфера е най-важната предпоставка.
С намазани с аюрведа масло (или сусамово масло) ръце партньорът започва да масажира с леки кръгообразни движения бузите Ви. Пръстите му бавно се придвижват, без да докосват ушите, през тила към челото. Около 15–20 минути двете му ръце се движат едновременно в посока на часовниковата стрелка. Лека нощ и сладки сънища!