Текст: доц. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на СБАЛАГ „Майчин дом”. Председател е на Фондация „Електронно здравеопазване България” до 2013 г., както и член на Европейската асоциация по телемедицина и електронно здравеопазване в Брюксел. Специализирал е в големи медицински центрове в Германия, Израел, Франция, Италия, Турция, Словения и САЩ. В своята професионална кариера е бил началник-отделение и изпълнителен директор на няколко големи болници в София.

viber image6

Бременността на една жена се проследява от специалисти и не е нужно всяка бъдеща майка да има медицинско образование, което доста често се проявява в „синдрома на онлайн форумите”. Има състояния обаче, за които голяма част от родилките не са чували и не знаят какви са симптомите им, което понякога води до фатален изход. Прееклампсията и HELLP синдромът са едни от най-сериозните усложнения, които могат да настъпят по време на бременността, и то без очевидна причина. За съжаление, понякога те се развиват много бързо и трудно се откриват дори от лекарите.

Какво е прееклампсията?

  • Прееклампсията е едно най-тежките усложнения, което може да настъпи по време на бременността на една жена. То представлява повишаване на артериалното налягане, придружено с поява на белтък в урината и отоци по крайниците. Най-често прееклампсията се проявява след 20-ата гестационна седмица или през втората половина на бременността.
  • Причините за появата на това заболяване не са известни. В повечето случаи се наблюдават умерени форми на прееклампсия и рядко се стига до сериозни усложнения. Засегнатите от този тип усложнение са между 2 и 8 на 100 бременни, като 1 на 200 жени развива тежка форма на прееклампсия.
  • Лекуването на този тип усложнение е много важно, тъй като ненавременното му овладяване води след себе си до редица тежки последици. Нелекуваната прееклампсия е възможно да засегне всички органи и системи на бременната, да увреди плода и да доведе до животозастрашаващо състояние както на майката, така и на детето.
  • Прееклампсията засяга артериите, които носят кръв към плацентата. Ограничаването на кръвотока забавя растежа и развитието на плода и повишава риска от преждевременно раждане и смърт на плода. Тежката прееклампсия може да предизвика отлепване на плацентата, което да увреди плода и да доведе до неговата смърт. Това е много опасно и за бременната, тъй като е свързано с обилно кървене от матката, което може да увреди сериозно организма на жената.
  • Прееклампсията е резултат от абнормна плацентарна функция. По време на нормална бременност всички газове, хранителни вещества, разтвори и обмен на вода се доставят безпроблемно от бременната до плода чрез плацентата. При жените с прееклампсия плацентата има промяна в тъканите, която пречи на обмяната на веществата.
  • Вследствие на прееклампсията се стига до състояние, при което тъканите не се окисляват правилно поради намален приток на кислород. Повишава се и нивото на свободните радикали в организма и настъпва освобождаване на антиангиогенни протеини, придружени с възпалителни медиатори в плазмата на майката.
  • В резултат на настъпването на тези процеси в организма на бременната се нарушава балансът между съдоразширяващите и съдосвиващите субстанции, което води до хипертония и други симптоми и усложнения, свързани с прееклампсията.

Рискови групи

Най-застрашени от проявата на прееклампсия са жените с първа бременност, бременните над 40 год., жените с наднормено тегло. Родилките, които страдат от захарен диабет, лупус или тромбофилия, също попадат в рисковата група. Застрашени от усложнение са жените, които са заченали инвитро, жените с многоплодна бременност, както и онези, при които прееклампсия се е проявила при предишна бременност. Други рискови фактори са фамилна обремененост и интервал между две забременявания над 10 години.

Симптоми на прееклампсия

Симптомите, които се проявяват при тежка форма на прееклампсия, са подуване в областта на ръцете, лицето и краката, силно главоболие, което не се влияе от медикаменти. Възможно е да настъпят нарушения в зрението, рязко покачване на теглото, гадене. Повишаване на артериалното налягане над 160/110 mm Hg също би могло да бъде симптом на тежка прееклампсия.

Как да се предпазим от прееклампсията?

  • При по-леките форми на прееклампсия бременните трябва редовно да проследяват състоянието и растежа на плода. Под наблюдение трябва да е също артериалното налягане и в случаи на повишение на нивата му да се приложи медикаментозно лечение. Бременната трябва да следи и количеството на загубените белтъци и при понижаване на техните нива да се приложат допълнителни вливания.
  • Въпреки че няма известни причини за проявата на прееклампсия, бременните могат да вземат превантивни мерки. В самото начало на бременността жената трябва да се консултира с акушер-гинеколог, за да се определи рискът от прееклампсия. Необходимо е да се има предвид възрастта на майката. Ранната бременност и раждането в по-млада възраст значително намаляват риска от проява на прееклампсия. В случай че майката е била хипертоничка преди бременността, тя трябва да се лекува адекватно. Ако е с наднормено тегло, то трябва да се нормализира преди забременяването. При наличие на диабет да се осигури добър контрол на заболяването отново преди бременността.
  • Бременните, които са развили тежка форма на прееклампсия, се лекуват само в болница, като се провежда стриктно проследяване на състоянието на плода и на жената. Най-доброто лечение в тази ситуация е раждането на детето и плацентата. Допустимо е изчакване само ако състоянието на жената и на плода го позволява. Но дори и при най-малко съмнение за допълнително усложнение се пристъпва към раждане.

HELLP синдром – същност и последствия

Най-опасното усложнение на прееклампсията е HELLP синдромът. За пръв път той е открит като заболяване, което е различно от прееклампсията, през 1982 г. HELLP синдромът се характеризира с висока майчина смъртност – над 25%. При него настъпват увреждания на бъбреците, черния дроб и ендокринната система на родилката. Понякога има проблеми и при плода. Поради рязкото намаляване на нивата на тромбоцитите се стига до кръвоизливи. Това възпрепятства съсирването на кръвта и води до гърчове, които са характерни при развитието на HELLP синдрома. Обикновено в тези случаи резултатът е фатален.

Лечение и превенция на HELLP синдрома

Лечението на HELLP синдрома е изкуствено предизвикване на раждането или спешно цезарово сечение в зависимост от акушерския статус, гестационната възраст на плода и неговото състояние. Спешността зависи от степента на заболяването и зрелостта на плода. Ако гестационната възраст е между 27 и 34 г.с., се прилагат кортикостароиди за профилактика на респираторния дистрес синдром на новороденото. Незабавно се прилага родоразрешение при 34 г.с. и нагоре. При развиване на HELLP синдром бременната трябва да приема кортикостероиди, антихипертензивни средства, магнезиев сулфат, биопродукти. Извършват се преливания на кръв и прясно замразена плазма.

Добрият специалист може да спаси живот

Въпреки че няма установени причини за появата на този тип усложнения, те могат да бъдат овладени и лекувани, ако бъдат диагностицирани навреме. Най-добрата защита от прееклампсия и HELLP синдром е правилното и внимателно проследяване на бременността при най-добрите специалисти.