Съвсем ското сте научили, че очаквате бебе? Едва ли ще се тазминете със сутрешното неразположение при бременност! Гаденето през бременността е много неприятно, но според някои учени то дори е полезно – възможно е да предпазва от спонтанен аборт. Въпреки това не е нужно да страдате, а е по-добре да предприемете нещо за облекчение!

Гадене=бременност

Колко банален е този филмов кадър: героинята получава пристъп на гадене, тича към банята с ръка на устата, показва, че тя е бременна. Откакто се въведоха тестовете, бременността може да се установи още преди закъснението на мензеса. Така сутрешното гадене загуби диагностичната си стойност. Жените знаят, че очакват дете далеч преди да започне да им прилошава. Около 75% от бременните изпитват гадене, като са възможни различни варианти. При някои то се появява само сутрин, докато други повръщат през целия ден и дори се налага да стават през нощта.


В някои случаи този неприятен спътник трае само няколко седмици, при други добрите и лошите дни дълго време се редуват. Най-често гаденето изчезва към края на третия месец, но понякога продължава шест месеца. Около 2% от бъдещите майки страдат от тежка форма на гадене и повръщане, която налага болнично лечение. Въпреки че е широко разпространено, доскоро това страдание не е било обект на научни проучвания. Днес се знае, че основна роля за гаденето имат хормоните на бременността, чието ниво в кръвта е най-високо между 8-ата и 12-ата гестационна седмица (г.с.). Това обяснява защо обикновено то намалява след третия месец.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Плюсове

Учени от Корнелския университет в Ню Йорк проследяват протичането на 80 000 бременности и стигат до извода, че гаденето предпазва майката и бебето. Те установяват, че жените развиват отвращение към определени вещества, които са вредни за бебето. Водеща позиция сред тях имат алкохолът, никотинът и кафето. При храните списъкът започва от месото, яйцата, птиците и рибата. Тъкмо тези храни създават благоприятна среда за развитието на бактерии, като листерия, салмонела, ешерихия коли, особено опасни за вътреутробното развитие на плода.
Изводът е, че гаденето увеличава шансовете за раждане на здраво дете. По-нататъшни проучвания показват, че рискът от спонтанен аборт е по-нисък при бременни, които страдат от повръщане. Установено е, че жени, загубили плода си преди 20-ата г.с., най-често не са имали гадене в началото на бременността.

Минуси

Въпреки положителните ефекти, гаденето е много неприятно и също носи рискове за бременността. Страдащите жени поемат по-малко храна и течности, има опасност бъдещата майка да се обезводни и плодът да не се храни пълноценно.

Какво да правите?

Ако повръщате, основното правило е да пиете много течности. Чистата вода, поета на малки глътки, най-добре се задържа от организма. Добре действат и ледените напитки – вода, мляко, кока-кола без кофеин, както и горещ чай или зеленчуков бульон. Сама установете кое Ви се отразява най-добре.
Смученето на парче лед или лимон действа успокояващо на стомаха. Течностите могат да се заместят от плодове с високо съдържание на вода като диня, круши или грозде. Може да пробвате и напитка, приготвена от чаша топла вода, в която са разтворени по ½ чаена лъжичка сол и мед. Изпийте я на малки глътки в продължение на час.

Опитайте и това!

Сутрин, преди да станете от леглото, хапнете сух хляб, сухар или сушени плодове. Това ще повиши нивото на кръвната захар, което сутрин е особено ниско и може да усилва гаденето.

  • През деня поемайте често малки порции храна – сухар, ядки, банан, за да предотвратите пълното изпразване на стомаха.
  • През деня почивайте по-често. Умората засилва гаденето.
  • Разхождайте се повече на чист въздух. Така ще стимулирате отделянето на ендорфини – естествените болкоуспокояващи вещества.
  • Обградете се с приятни аромати – свежите ухания на лимон и портокал могат да разсеят повдигането.
  • Ако не можете да ядете нищо, опитайте варени картофи. Те имат славата на тайно оръжие сред бременните и освен това съдържат редица важни хранителни вещества.
  • Консултирайте се с Вашия лекар и за витамините и минералните вещества, които трябва да приемате, за да се осигури храненето на бебето. Евентуално ще Ви се препоръча лечение с витамин B6, който помага срещу повръщане.
  • Пийте билков чай (от маточина, мента, лайка или хмел). Когато гаденето Ви измъчва жестоко, мислете за Вашето бебе. В момента, в който го поемете в ръцете си, ще забравите всички мъки.

Абонирайте се за YouTube канала на списание "9 месеца", за да следите новите лекции: