Ако в първите месеци на бременността гаденето и повръщането са ваши спътници, сигурно лекарят ви е посъветвал по-често да похапвате солети, бисквити, сухари… Това състояние вероятно доста ви тревожи, защото се страхувате то да не се отразява зле и на плода в корема ви. Отхвърлете тази мисъл! През първите месеци гаденето е признак, че организмът на бъдещата майка е… предпазен от спонтанен аборт.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Вярно ли е?

Може би сте изпитали гадене още преди тестът за бременност да е дал „показанията“ си? И това ви е подсказало, че бебето вече е поръчано… При около 75% от бъдещите майки повръщането през първите месеци е почти ежедневен спътник. При някои то се появява сутрин след ставане от леглото, други дори през нощта тичат до тоалетната.

Какво тревожи милиони жени през 9-те месеца

Всеки организъм реагира различно на бременността. Щастливки са тези, които изобщо не се срещат с гаденето. Късмет имат и онези, при които то се появява само за кратко. Някои бременни имат и добри, и лоши дни. Утешителен е фактът, че гаденето и повръщането изчезват към края на третия месец. В по-тежките случаи бъдещите майки трябва да ги изтърпяват чак до шестия месец. Най-зле са онези около 2%, които са жертва на много тежката им форма. Те отслабват, организмът им губи ценни витамини и минерали, обезводнява се и се налага да постъпят в болница.

Обвиняемите

Вашият най-голям враг, но и приятел през 9-те месеца са хормоните. Много от състоянията, които ще преживеете през този период от живота си, се обясняват с действието на едни или други хормони. Ако започнете да плачете на някоя сапунка – нещо, което никога не ви се е случвало преди зачеването, или пък ви нападне акне, все ще са виновни хормоните. И гаденето се причинява от повишеното хормонално ниво между 8-ата и 12-ата гестационна седмица. Има и една доста интересна хипотеза – учени предполагат, че по този начин организмът се опитва да отхвърли сперматозоида, който е оплодил яйцеклетката и е външен дразнител.

Положителна роля

Може да ви звучи нелогично, но гаденето има и положителна роля. Най-вероятно сте забелязали, че ви се повръща само при срещата с определени миризми и храни. Според американски учени бременната развива отвращение към онова, което би могло да навреди на детето. Установено например е, че на първите места в списъка на отблъскващите миризми са тези на алкохола, кофеина и перилните препарати. Не се изненадвайте, ако не се чувствате комфортно и в градския транспорт. Кислородът там е оскъден, а това е опасно за плода.

Д-р Енджи Касабие: Откажете джинджифила и лютото през 9-те месеца

Бебето се предпазва чрез гаденето ви. При доста бременни дискомфорт предизвиква и миризмата на месо, яйца и риба. Всъщност тези храни създават „плодородна почва“ за развитието на бактерии като листерия, салмонела, ешерихиа коли, които са опасни за плода. Хитро го е измислила природата – чрез гаденето и повръщането организмът се предпазва от вредните за него вещества и така закриля здравето на бъдещото бебе.

Рискове

Ако сте от онези 75%, които всеки ден страдат от гадене, най-вероятно сте се убедили, че то съвсем не е най-голямото зло през 9-те месеца. Но все пак може да има и опасни последици. Бъдещите майки, които често повръщат, могат да се обезводнят. Те поемат по-малко храна и течности, а това създава рискове за развитието на бебето.

Противодействие

Можете да противодействате на обезводняването, като пиете по-често вода на малки глътки. Така течността ще се задържа в организма ви най-дълго време. Опитайте и с мляко, чай от маточина, мента или лайка, с прясно изцеден плодов сок. Гаденето може да се потисне и с парче лед, сложено под езика, както и с консумирането на плодове – най-вече круши, грозде, диня. Ето и една изпитана рецепта за питие: в чаша топла вода разтворете по ½ чаена лъжичка сол и мед. Пийте на малки глътки продължително време.

Ако гаденето ви тормози рано сутрин, хапнете парченце сух хляб, солети, бисквити или сухар. Така нивото на кръвната ви захар ще се повиши и гаденето ще изчезне. През деня хапвайте малки порции, но по-често. Не бива да оставате гладна. Ако стомахът ви е празен, позивите за повръщане веднага ще се появят.

Добър вариант за справяне с проблема са Шуслерови соли № 2 калциев фосфат и № 7 магнезиев фосфат. Необходими са по 5 таблетки от всяка на ден. Сол № 2 подпомага деленето на клетките на плода и регенерацията на бременната, а № 7 успокоява спазмите на стомаха. При често повръщане и опасност от обезводняване трябва да се приема и сол № 8 натриев хлорид в същата дозировка.

Изпитан враг на гаденето са картофите. В случай че не можете да ядете нищо друго, хапвайте варени или задушени картофи. 

Честите разходки и почивки също могат да прогонят повръщането. Срещу него можете да използвате и ароматни свещи, като най-ефективно действие има мирисът на лимон. 

Съвсем скоро „9 месеца“ създаде две тематични Фейсбук групи с цел да предоставя на членовете им проверена информация, ексклузивни срещи със специалисти, специални подаръци от партньори и разбира се, да им осигури уютно пространство за комуникация и взаимопомощ. Очакваме ви и там!

Ако желаете, можете да се присъедините към тях още сега:

Зачеване, бременност и раждане

Майките на „9 месеца“