Бременността е прекрасно време, ще ви кажат много майки, които вече са минали по този път. Това е период на дълбоко емоционално и физическо единство с бебето, на който родителите трябва да се насладят максимално. Скъпоценен етап от живота на една жена, който няма да се повтори.

Други са с неприятни спомени, но често не защото са имали реални проблеми, а защото ужасно много са се притеснявали. При тях бременността е била всекидневно изпитание, свързано преди всичко с много страх. В напълно нова роля, вътрешно жената крещи от ужас и много често няма кой да разпознае това страдание, като близките снизходително отдават всички вълнения на „нервността на бременната“.

Извънматочна бременност - какво, защо и как

Новото физиологично състояние само по себе си предизвиква тревожност – така се задейства заложеният от природата механизъм, който предпазва бъдещата майка и бебето от рискове. Но ако при някои жени притесненията са епизиодични, други постоянно се терзаят и това краде от щастливите мигове в очакване на детето.

Захранване на бебето

По-късно, от дистанцията на времето, повечето родители разбират, че страховете им са били неоснователни, а тревогите – силно преувеличени. Преди това обаче успокояващо е да разбереш, че подобни терзания са напълно естествени, особено при първа бременност. Че твоите черни мисли не са само твои, а са споделяни от милиони жени, които за първи път минават през това толкова естествено, но и толкова ново състояние – бременността.

Всъщност постоянната тревожност, която води до хроничен стрес, е много по-вредна за детето от някои дребни грехове и проблеми, затова е по-добре да положим усилия и да я контролираме. Списъкът с притесненията на една бъдеща майка може да е гигантски, но ето най-популярните тревоги:

Готова ли съм за това?

Още преди бременността жената си задава въпроси като: „Готова ли съм да стана майка?“, „Ще се справя ли?” и „Мога ли да му дам всичко, от което има нужда?“. Бъдещата майка се тревожи дали знае достатъчно и дали е подготвена за тази роля. Успокоителният отговор на тези въпроси е, че майчинството се учи в крачка, няма идеални родители, нито идеални обстоятелства. Бременността е като съзряването на тийнейджъра – променят се тялото на жената, нейният социален статус, личният живот, светоусещането, отношенията. Ако сте наясно, че е напълно нормално животът ви да бъде обърнат наопаки по време на бременността и след появата на детето, вероятно нещата няма да изглеждат така драматично.

Не живея достатъчно здравословно

Повечето майки са отговорни към бъдещото си дете, затова са особено загрижени за начина, по който го отглеждат в първите дни и месеци от живота му в утробата. Изборът на храна наистина е важен за развитието на новия организъм. Добре известно е, че по време на бременност трябва да се избират здравословни храни и напитки, по възможност с минимално количество изкуствени оцветители, подсладители, консерванти. Но това не трябва да се превръща във фикс идея. Важна е дозата, казват лекарите.

Първите движения на бебето в утробата

Една вафла на закуска и половин чаша вино седмично няма да навредят на бебето. Не трябва обаче да се прекалява с неподходящи храни и напитки и те да се приемат всекидневно или често. Особено вредни за първия триместър са пестицидите и нитратите, алергизиращите продукти също е добре да се избягват. Колкото до цигарите – страхът от тях е напълно оправдан. Трябва да ги спрете, както и престоя в задимени помещения. Тежките спортни тренировки е добре да се заменят от по-леки упражнения.

Може да се разболея

Някои бременни толкова се притесняват, че ще се разболеят, че ограничават социалните си контакти до минимум. Един банален грип или настинка рядко са опасни за бъдещата майка и детето. Реално болестите, които могат да се отразят негативно на плода, са малко, и то повечето са хронични и вероятно бременната знае за риска от тях. Върху бременността оказват неблагоприятно влияние туберколоза, сифилис, злокачествени образувания, ендокринни заболявания, захарен диабет, сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, херпес симплекс вирус втори тип, варицела, хламидия, рубеола и токсоплазмоза. В първите три месеца плодът е най-уязвим.

Всякакви лекарства е препоръчително да се избягват, освен ако не са предписани от лекар. Дори след като получите рецепта, добре е да прочетете листовката, за да се уверите, че медикаментът не преминава през плацентата.

Може да ме изостави

По време на бременността необходимостта от сигурност и стабилност се увеличава. В природата на бъдещата майка е да търси оптимален начин за осигуряване на бъдещето на своето дете. Партньорът е главната опора, на която тя разчита, и опасенията, че той може да я изостави в този период, са особено болезнени. В същото време много бременни смятат, че са загубили своята привлекателност заради качените килограми, стриите и петната по кожата, други се опасяват, че някои ограничения в секса може да станат причина за охладняване. Ако партньорът е отговорен и връзката между двамата е здрава, бременната няма основания да се страхува от раздяла. Напротив – точно в този период отговорният мъж ще покаже най-доброто, на което е способен, и ще бъде много по-мотивиран. Но ако поведението му показва обратното, значи сериозно трябва да се замислите дали изборът ви е правилен.

Секс – „за“ и „против“

Някои жени имат силно сексуално желание, а на други либидото им е понижено. В общия случай жената е изцяло концентрирана върху детето, което носи. Тези, които някога са преживели аборт, е възможно да възприемат секса като заплаха за новата бременност. Мъжете също се чувстват несигурни, защото се страхуват да не навредят на жената или на бебето. Това може да провокира у жената нови тревоги – преди той я е желаел, а сега няма ли опасност от изневяра? Отговорът на въпроса дали е опасен сексът по време на бременност, е „не”, освен ако няма някакви усложнения, категорични са лекарите.

Ще погрознея

Бременността разхубавява жените – това не са бабини деветини, а самата истина. Жената, която носи дете, разцъфтява и сякаш е озарена от вътрешна светлина. Измененията от бременността в очите на любящия мъж са прекрасни. Майката носи неговото дете и всяка промяна с нейното тяло е пътят към онова очаквано малко човече, което ще донесе много щастие.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Иначе качените килограми се свалят в рамките на 3 месеца до година. Петната по лицето безследно изчезват. Коремът бързо се прибира. Стриите могат да се предотвратят с подходящи кремове, но дори да останат – това са красивите пътечки на живота, ще каже един добър баща.

Раждането ще започне на неподходящо място

Тази мисъл възпира много майки от далечни пътувания или пък всеки маршрут се проследява заедно с близките градове и възможните болници. Наскоро бебе се роди на борда на самолет и, оказа се, дори това не е проблем. Този толкова естествен процес обикновено протича без усложнения и дори не особено квалифицирана помощ е достатъчна. Не забравяйте – някои жени раждат вкъщи, а хилядолетия се е раждало само с помощта на опитни възрастни жени. Разбира се, има бърза помощ и тя достига до всяко селце и паланка.

Ще имам усложнения

Почти няма жена, която да не развива кошмарни сценарии в главата си за раждането. Един съвет – не слушайте разказите за ужасни преживявания в болницата. Наистина, понякога могат да възникнат проблеми, но те са решими и след това бързо се забравят. Според статистиката рискът от смърт при бременност и раждане у нас е 1 на 12 400, като обикновено става дума за жени с тежки хронични или остри заболявания.

Ще родя увредено дете

Кошмарът на всяка майка. Да, не се знае какво ни е подготвила съдбата. Но медицината днес е толкова развита, че почти със 100% сигурност може да разберете предварително състоянието на детето. Ако се притеснявате, направете необходимите изследвания и прекратете тревогите.

Какво да правя?

Всички съвети и успокоителни думи нямат никакъв ефект. Опитни родители и лекари ще ви успокояват, че бременността е най-естественият и прекрасен момент в живота на жената и усложненията са по-скоро изключение, но вие упорито ще треперите и ще се паникьосвате по дребни поводи. Все пак разговорите помагат, както и подкрепата на партньора и близките. Разходки, хоби и приятни занимания също са от полза. Ако продължите да работите по време на бременността, вероятно, увлечени от ежедневието, по-малко ще се фокусирате върху състоянието си.

Бременността е просто нов аспект в живота, ново предизвикателство, промяна с положителен знак, която трябва да приемете смело и с усмивка. Не ви се вярва, но ще се убедите в това.

Текст: Антоанета Баева