„Знам какво усеща годеницата ми”, твърди 29-годишният охранител от Бирмингам Хари Ашби. Той започнал да усеща сутрешно гадене и забелязал как коремът и гърдите му започнали да растат, след като 19-годишната му партньорка забременяла. Мъжът отишъл на лекар и бил диагностициран от личния лекар с рядко познатото състояние синдром на Ковад или синдром на състрадателната бременност. Някои наричат състоянието с шеговитото название „мъжка бременност”.
 
Калкулатор за термина

Синдромът на Ковад може да започне още през първия триместър на бременността и да продължи до раждането на бебето. Някои мъже са толкова обвързани с техните партньорки, че могат да изпитат дори „контракции” с наближаването на раждането.
 
Да сбъднеш мечтата си за трето дете след 40-годишна възраст


Причината за синдрома на Ковад не е известна, но учените имат доста теории. Това може да се дължи на желанието на мъжа да облекчи болките и дискомфорта на своята партньорка и затова да споделя преживяванията. Според други изследователи състоянието не е на психосоматична основа, а се дължи на хормоните. Каквато и да е причината на състрадателната бременност симптомите изчезват, когато бебето се роди.

Бременната Шарлот споделя, че се чувства изморена да се грижи за Хари, вместо той да „глези” нея.