Бременността е най-красивият период от живота на една жена. Колкото и да сме щастливи, колкото и да искаме да сме винаги в положителния спектър на емоциите, за 9-те месеца бременност преминаваме през най-различни емоционални периоди. Понякога бебето е чакано дълго и това може да предизвика нетърпение и напрежение, понякога се случват независими от нас събития, които провокират негативни емоции.

Стресът е нещо нормално, което ни кара да се пазим, когато има опасност. Но преди да разберем как да се справим с него, нека изясним какво е стрес. Това е напълно естествена реакция на организма, която е продиктувана от инстинкта за самосъхранение и е характерна за всяко живо същество. Представете си една зебра, която е подгонена от лъв. Под влияние на хормоните на стреса (адреналин, норадреналин, кортизол и др.) зебрата побягва, за да се спаси. Когато е извън опасност, хормоните спадат и организмът отново намира своя баланс. В съвременния начин на живот обаче в ролята на лъва са сметките за плащане, сроковете, ежемесечните прегледи, задръстванията, домашните скандали и др. Нито можем да избягаме, нито можем да се сбием. Затова организмът остава под напрежение, а стресовите хормони – хронично високи. Когато това продължи дълго време, тези хормони остават високи дори и да нямаме лъв насреща.

През бременността хормоните на стреса преминават през плацентата и така бебето изживява всяка емоция на своята майка. По този начин то опознава света още от утробата. Изпитвайки постоянен стрес, то ще възприема външния свят като враждебен и опасен още преди да го е видяло.

От древни времена, за да се справят с адаптацията, хората използвали храни и билки, познати като адаптогени. Те са прилагани за адаптиране към резки промени в климата, надморската височина, температурата и т.н. В днешно време се използват все по-често за адаптация към стресови ситуации. Съвсем разумно и правилно много жени избягват да консумират билки и храни през бременността, ако не познават тяхното действие. Възниква въпросът: полезни или вредни са адаптогените, след като може също да преминат през плацентата на бременната жена?

Какво представляват адаптогените? Това са нетоксични вещества, предимно с растителен произход, които помагат на организма да устоява на стреса и да възвръща нормалните си физиологични функции след него. Адаптогените балансират произведените излишни хормони при стресовата ситуация. Често тези средства се използват и за балансиране на репродуктивните хормони, за повишаване на фертилитета (плодовитостта), за справяне със стреса и балансиране на кортизола, както и на нивата на кръвната захар.

Като нутриционист, който работи с жени с репродуктивни проблеми, проучих в дълбочина темата за безопасността на адаптогените не само при подготовката за зачеване, но и в периода на бременността. Тъй като не съм натуропат, бих ви препоръчала да се консултирате и със специалист, преди да приемате билки през бременността. Ето какво открих при моите проучвания.  

На първо място, самите адаптогени са слабо изследвани от науката и няма конкретно обяснение защо и как действат. Някои изследвания обаче показват, че действието е по-ефективно при консумация на цялото растение в сравнение с ползването на извлеци от него. Тоест различните вещества в растението взаимно подсилват своето действие. 

Експертите по натуропатия насърчават ползването на адаптогени преди бременността, при подготовката за нея и за повишаване шанса за зачеване, но през първия триместър не позволяват тяхната консумация. През втория и третия триместър при необходимост и след консултация с експерт се позволява ползването на някои адаптогени.

Адаптогените се считат за проблемни по време на бременността поради един основен факт. Ролята им е да балансират по мек и умерен начин хормоните в организма. През бременността обаче хормоните претърпяват резки колебания и промени. Ако консумирате нещо, което да ги балансира, това може да се окаже не толкова полезно за бебето.

Много добър пример в тази посока е кортизолът по време на бременността. Той е стресов хормон. Въпреки че стресът обичайно е по-висок в първия триместър на бременността, всъщност нивата на кортизола се повишават във втория и третия триместър, особено в седмиците преди раждането. Високите му нива играят важна роля за развитието на мозъка и белите дробове на бебенцето, като носят ползи и за майката след раждането. Изследванията показват повишена реакция при бебешки плач и по-изразено харесване на бебешкия аромат след раждането. Ето защо ползването на адаптогени може да наруши физиологичните процеси през бременността и раждането.

Естрогените и прогестеронът също се повишават през бременността и използването на адаптогени за тяхното балансиране може да наруши естествените процеси.

Добрата новина е, че тъй като хормоните на стреса възвръщат нормалните си нива няколко дни след раждането, тогава адаптогените може да са полезни за справяне със стреса. Особено при положение че не вредят при кърмене.

А как да се справим със стреса през бременността? Ето някои безопасни идеи:

 • Приемайте витамини за бременни. Така ще се намали вероятността от дефицити, съответно от стрес за организма.
 • Ползвайте ароматерапия! Много масла имат успокояващо действие. Най-удобни за прилагане са дифузерите, като ви препоръчвам да използвате био/натурални масла.
 • Консумирайте богати на минерали костни бульони, които доставят и колаген за кожата.
 • Избягвайте използване на хранителни добавки, а някои адаптогени може да се ползват безопасно в цялата си форма – напр. годжи бери, гъби рейши.
 • Консумирайте възможно най-екологично чистите, по възможност биопродукти, които можете да намерите на пазара.
 • Приемайте омега-3 мастни киселини като хранителна добавка. Избирайте био сертифицирани или с GMP (висок сертификат за качество). Те са чисти и безопасни, а дори може да са полезни за мозъка и нервната система на бебето.
 • Вземайте пробиотици или храни, които ги съдържат. Ако планирате естествено раждане, може да включите вагинални таблетки с пробиотик, за да се колонизира средата. Така бебето ще получи своите полезни бактерии, преминавайки през вагиналния канал. А те самите спомагат за хормоналния баланс по естествен начин.
 • Приемайте естествена версия на витамин D, освен този, който се съдържа във витамините за бременни.
 • Практикувайте антистрес техники – медитация, релаксация, йога за бременни. Слушайте хубава музика. Всичко това ще се отрази благоприятно на вас и на бебето.
 • Потребностите от мазнини през бременността са повишени, затова ви препоръчвам да включите в менюто си кокосово масло и краве масло гхи.
 • За справяне с гаденето пробвайте джинджифил.
 • Приемайте позволените за бременността чайове – лайка, ехинация и малинови листа.

Пазете се от шумни и напрегнати събития, големи компании, негативни хора и се наслаждавайте на този приказен период от вашия живот!

Teкст: Елена Терзиева, нутриционист от CSNN