Неотдавна д-р Добричков, част от екипа на Mclinic, бе гост-лектор в уеб предаването на списание „9 месеца“, за да отговори на важни въпроси, свързани с разширените вени през бременността.

В юбилейния брой продължихме тази дискусия, защото се оказа, че има още любопитни факти. Но преди да пристъпим към любопитната информация, която ни бе предоставена, нека научим повече за д-р Добричков. Той специализира съдова и ендоваскуларна хирургия. Както вече споделихме - пациентите могат да го открият в Mclinic, София. Д-р Добричков проявява изявен интерес и има професионален опит в областта на миниинвазивната и ендоваскуларна терапия на артериалната и венозна патология, както и в областта на естетичната флебология. Притежава широки познания в едноваскуларното лечение на хронични артериални тромбози в аорто-илиачен и феморо-поплитеален сегмент, като своя опит представя в множество научни доклади на международни форуми. 

Какво всъщност представляват разширените вени?

Варикозата се дължи на увреждане на клапите и стената на повърхностите вени най-често на долните крайници, като освен отслабване на съединителната тъкан на венозната стена, може да се дължи и на друг подлежащ проблем, например компресия на големите вени в малкия таз (на илиачните вени). При всички случаи това води до венозен застой в повърхностните вени на краката и неправилно движение на венозната кръв от долните крайници към сърцето. В началните стадии на заболяването (в С0 и С1 стадии според СЕАР класификацията) се наблюдават разширени капиляри, така наречените телеангиектазии (паяжиновидни вени, spider veins) и синкави по-големи венозни клонове, които стават видими под кожата. С течение на времето тези подкожни вени стават по-набъбнали, по-големи и нагънати, което притеснява пациентите и те често търсят помощта на съдов специалист. Но в тези случаи говорим по-скоро за козметичен, отколкото за функционален проблем. Много често варикозната болест е наследствено и прогресиращо с времето заболяване и при напредване на болестта варикозните вени могат да станат по-големи и по-видими, да се появят отоци в областта на подбедриците и глезените, усещане за болка, сърбеж и тежест в краката, нощни крампи и кожни пигментации. Тези симптоми нарушават качеството на живот, което налага лечение – оперативно или минималноинвазино лечение на венозната недостатъчност. Нелекувана, варикозата може да доведе до повърхностен тромбофлебит (възпаление и запушване на голямата повърхностна вена и клоновете ѝ), повишен риск от дълбока венозна тромбоза, трайни и необратими кожни промени в областта на подбедриците и глезените, труднозарастващи хронични венозни язви. От хронична венозна недостатъчност, макар и често в лек стадий, страда всеки трети, дори всеки втори човек на Земята. Факт е, че жените са по-често засегнати от това заболяване и причините са предимно хормонални.

По време на бременността, главно във втори и трети триместър, при 40–50% от жените се наблюдават разширени капиляри и вени, което се дължи на:

- Бременните жени имат по-голям обем кръв, факт от съществено значение за поддържане на две живи биологични системи (бъдещата майка и нейния плод). Увеличеният обем оказва по-голямо налягане върху венозната стена, особено в тънкостенните повърхностни вени на долните крайници, които трябва да „работят“ срещу гравитацията, за да изтласкат цялото количество „допълнителна“ кръв обратно към сърцето.

- Увеличаването на теглото на майката, както и нарастващата матка по време на бременността оказват компресия върху коремните и тазовите съдове и най-вече върху долната празна вена и илиачните вени, рефлектиращо върху венозен застой, повишаване на венозното налягане в дълбоките, а от там и в повърхностните вени. Стената им се отпуска, удължават се и се нагъват и набъбват.

- Третият фактор е прогестеронът („хормон на бременността”). Същият действа релаксиращо върху гладката мускулатура на матката. Предотвратява преждевременните ѝ контракции и спомага за безпроблемното протичане на бременността. Още нещо – венозната стена е изградена от гладка мускулатура, като прогестеронът ѝ действа отслабващо и отпускащо и нарушава плътното затваряне на венозните клапи. Наблюдава се венозен застой, водещ до варикоза.

- Хроничната венозна недостатъчност и варикозните вени не влияят на плода, но усложненията на това заболяване при майката косвено влияят и на бебето. В повечето случаи варикозните вени в долните крайници и вулвата, както и хемороидите, появили се по време на бременността, отминават спонтанно няколко седмици до няколко месеца след раждането и не налагат допълнително лечение и профилактика.

Необходима ли е консултацията със специалист, в случай че жена, планираща бременност (или вече бъдеща майка) забележи поява на разширение вени?

Категорично: Да! Ако жена с разширени вени планира бременност, е желателно да се консултира със съдов хирург преди това. При случаите, при които лекарят прецени, че заболяването е достатъчно прогресирало, се налага интервенционално (склерозиране) или оперативно лечение на разширените вени. Поради краткия възстановителен период, жената може да забременее скоро (около месец) след интервенцията, без допълнителни усложнения и очаквани рискове.
Ако варикозата е развита по време на бременността, консултация със съдов хирург е желателна, за да се оцени степента на венозна недостатъчност, да се предвидят и избегнат евентуални усложнения и да се превантира прогресията на заболяването.

*Следва продължение…

 

Съвсем скоро „9 месеца“ създаде две тематични Фейсбук групи с цел да предоставя на членовете им проверена информация, ексклузивни срещи със специалисти, специални подаръци от партньори и разбира се, да им осигури уютно пространство за комуникация и взаимопомощ. Очакваме ви и там!

Ако желаете, можете да се присъедините към тях още сега:

Зачеване, бременност и раждане

Майките на „9 месеца“