Те са винаги там – нежни, готови да прегърнат, погалят и дадат подкрепа. Ръцете са смели, могат много, действат неуморно, но сякаш рядко се грижим за тях – те непоколебимо ни служат в студ, вятър, слънце, дори ледената или гореща вода не може да ги притесни.  Затова кожата на ръцете става суха, груба и по-бързо започва да се състарява. През бременността, разбира се, всичко е умножено по 2 – и изпитанието за най-големия орган от човешкото тяло – също. Хормони и климатични условия... ах, каква комбинация!

За да имате добре подържани ръце, трябва да се съобразите с някои основни правила:

След всяко измиване на ръцете е добре те да бъдат намазани с крем или лосион за ръце. Това е особено наложително през студеното време на годината, тъй като кожата на ръцете се изсушава повече през този период.

От много голямо значение е и редовното масажиране вечер на ръцете със специален крем, за да може той да окаже своето въздействие през нощта.

Действието на масажа се допълва и от физически упражнения. Те имат съществено значение, за да бъдат ръцете ви нежни, гъвкави и красиви. 

Каква гимнастика на ръцете да направите?

Вдигнете ръцете си нагоре. При това положение свийте и изправете пръстите 10-12 пъти последователно.
Отпуснете ръцете в китките и ги въртете.

„Свирете” символично на пиано върху масата, като движенията на ръцете и пръстите ви са свободни, енергични и пъргави. Това движение прави пръстите гъвкави и подвижни.

Разтворете пръстите на ръцете си, колкото може по широко и притискайте силно един в друг върховете /възглавничките/ на пръстите – нормалко е да почувствате силно опъване.

Как да направя масаж на пръстите?

Масажа се прави по следния начин: масажирайте леко всеки пръст по отделно с лек мачкащ натиск; разтрийте ръката от върховете на пръстите към дланта.

Как да се грижа за ноктите през бременността?

Ноктите на бременната жена в повечето случаи растат по-бързо от обичайното. Много от вас ще откриват, че маникюрът или педикюрът осигуряват така нужното им повдигане на самочувствието. Грижата за ноктите е важна през бременността. Нокътят трябва внимателно да се освобождава от нечистотии и умъртвени клетки на кожата. Честото намазване на ноктите с мазнина е важно, защото по този начин се избягва втвърдяването на кожичките. За да бъдат ноктите ви здрави, гладки и хубави, масажирайте всяка вечер корена им с малко крем за нокти или с масло, а краищата им намазвайте с втвърдител в случай че са прекалено меки. Чупещите се нокти могат да бъдат признак за недостатъчно съдържание на калций в тях, което се компенсира с допълнителен прием – попитайте своя акушер-гинеколог. Ноктите подобряват здравината и гланца си, когато се консумират храни, богати на протеини и витамини. 

Текст: Milenita May