Щастливи сме, че съвсем скоро, макар и онлайн, имахме среща с д-р Едвард Михайлович, акушер-гинеколог от МБАЛ „Надежда“. С него проследихме внимателно вълнуващите 9 месеца и разбрахме как те да бъдат леки, хармонични и преди всичко спокойни - както за бебето, така и за бъдещата майка. Кои са важните изследвания по пътя, какви здравословни навици е добре да спазваме, ако ще ставаме родители, и за какво трябва да бъдем особено внимателни? Д-р Михайлович се погрижи да ни отговори на всичко. Ето и част от темите, които бяха на фокус в полезния ни разговор. 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

Кога е добре да започне проследяването на бременността? По думите на нашия гост: "Проследяването започва още от първия преглед." А той трябва да се осъществи към 5-та гестационна седмица или поне две седмици след закъсняване на менструалния цикъл. Ключовото при този първи преглед е да се установи, че бременността е вътрематочна. 

Когато говорим за бременност е добре да бъдем наясно какъв екип е нужен за правилното и ефективно проследяване. "Акушер-гинекологът, може да се каже, че е най-важен." По време на бременността си обаче, пациентите се срещат също и със специалисти по фетална и пренатална диагностика. Към екипа спадат и специалистите по вътрешни болести, ендокринолози, при нужда, се включват и специалисти от други специалности. 

А кога започва същинската женска консултация? От 12 гестаницонна седмица, защото преди това на бременните им предстои биохимичният скрининг. Тогава се търсят генетични аномалии на плода и се изследват рискови фактори за преждевременно раждане. Ако този преглед установи нормална бременност без усложнения, женската консуталция може да започне. 

Минахме стъпка по стъпка през различните триместъри и разбрахме защо и кога се правят определените изследванията

Разбира се, обърнахме внимание също на храненето и на движението. Д-р Едвард Михайлович даде полезни съвети. Основното, което трябва да знаем, е че храненето трябва да бъде балансирано и разнообразно. "Първият триместър храненията трябва да са по-чести, на по-малки порции и не трябва да се правят някакви страхотни скокове в диета и в начина на хранене." 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

В предаването на гости ни беше и д-р Мариян Иванов, специалист по вътрешни болести и хомеопатия. С него обсъдихме често срещаните неразположения през бременността и разбрахме как хомеопатичните продукти могат да ни помогнат

Полезно, интересно, с ценна информация и богат, споделен опит. Не сте ни гледали? Направете го още сега: